Yetkinlik bazlı mülakat, Yapılandırılmış, davranışsal veya durumsal görüşmeler olarak da bilinirler. bir veya daha fazla beceri veya yetkinliği test etmek için tasarlanırlar. Görüşmeci, her biri belirli bir beceriye odaklanan bir dizi soru listesine sahiptir. Ve yanıtlarınız önceden belirlenmiş kriterlere göre karşılaştırılacak ve buna göre işaretlenecektir.
Geçmiş davranışların gelecekteki performansın en iyi göstergesi olduğu ilkesiyle çalışan yetkinlik mülakatları, tüm sektörlerdeki işverenler tarafından kullanılabilir. Ancak bir değerlendirme merkezinin parçası olarak kullanabilen büyük mezun işe alım uzmanları tarafından özellikle tercih edilir.
Daha gayri resmi olma eğiliminde olan normal veya yapılandırılmamış görüşmelerden farklıdırlar. Yapılandırılmamış görüşmelerde, işe alım görevlileri genellikle işle ilgili, ‘şirket için ne yapabilirsiniz?’ gibi bir dizi rastgele, açık uçlu soru sorarlar. Ve ‘iş için neden başvurdunuz?’ kim olduğunuza dair genel bir izlenim elde etmek için. Yetkinlik bazlı bir mülakat daha sistematiktir. Her soru iş için gerekli olan bir beceriyi hedefler.
İşverenler tarafından düzenli olarak aranan temel yetkinlikler şunları içerir:
- Uyarlanabilirlik
- Ticari farkındalık
- İletişim
- Çatışma çözümü
- Kararlılık
- Bağımsızlık
- Esneklik
- Liderlik
- Problem çözme
- Prganizasyon
- Dayanıklılık
- Takım çalışması
Yetkinlik Bazlı Mülakat Soruları
Yetkinlik bazlı bir görüşme sırasında sorulan sorular, çeşitli becerileri test etmeyi amaçlar ve gerçek olaylar bağlamında yanıtlamanız gerekir. Test edilen beceriler büyük ölçüde görüşme yaptığınız işe ve çalışacağınız sektöre bağlı olacaktır.
‘Bize bir zamanınızı anlatın…’, ‘Bir örnek verin…’ veya ‘Nasıl yaptığınızı açıklayın…’ şeklinde açılan sorular bekleyin.
Mülakatta size sorulabilecek yeterlilik soruları şunları içerir:
- Bir takıma liderlik ettiğiniz bir durumu açıklayın.
- İşyerinde çatışmayı ele aldığınız bir zamana örnek verin.
- Meslektaşlarınızla iyi çalışma ilişkilerini nasıl sürdürüyorsunuz?
- Son zamanlarda verdiğiniz büyük bir karardan bahsedin. Bu konuda nasıl gittin?
- Bugüne kadarki en büyük başarınız ne oldu?
- Hedefinize ulaşmak için farklı liderlik tarzlarını kullanmanız gereken bir projeyi tanımlayın.
- Bana iletişim becerilerinin bir durumu iyileştirdiği bir zamandan bahset.
- Zorluklarla nasıl başa çıkıyorsunuz?
- Bana işyerinde karşılaştığınız bir zorluk örneği verin ve bunun üstesinden nasıl geldiğinizi anlatın.
- Dürüstlük ve profesyonellik gösterdiğiniz bir zamandan bahsedin.
- Gündemleri çelişen bir durumda insanları nasıl etkilersiniz?
- Bir sorunu yaratıcı bir şekilde çözdüğünüz bir duruma örnek verin.
- Bana bir karar verdiğin ve sonra fikrini değiştirdiğin bir zamanı anlat.
- Daha önce hiç denemediğiniz bir şeyi yapmanızın istendiği bir durumu açıklayın.
- Her şeyin aleyhinize olduğu zamanlarda bile başarıya ulaştığınız bir zamanı anlatın.
Yetkinlik Soruları Nasıl Cevaplanır?
Yanıtlarınızı yapılandırmak için STAR (durum, görev, eylem ve sonuç) yöntemini kullanmak, önemli noktaları açık ve öz bir şekilde iletmek için yararlı bir yoldur.
Mümkünse, cevaplarınızı görüşme yaptığınız rolle ilişkilendirmeye çalışın. Mülakat sorularına verdiğiniz yanıtlar önceden hazırlanmış olsa da, bir senaryodan okuyormuş gibi görünmemeye çalışın.
Yanıtlarınızın kalitesi düşeceğinden, ayaklarınızın üzerinde düşünerek onu kanatlandırmaya çalışmayın. Ayrıca, ne pahasına olursa olsun gerçeği süslemekten kaçının.
Yetkinlik Bazlı Mülakata Hazırlık
Yetkinlik sorularına başarılı cevaplar vermenin anahtarı hazırlıktır. Ve iyi haber şu ki, bunu yapmak nispeten kolay. Öncelikle iş ilanını okumanız ve anlamanız çok önemlidir. Daha sonra, iş tanımından veya kişi özelliklerinden işverenin aradığı ana yetkinlikleri seçin ve bunların her birini ne zaman ve nasıl gösterdiğinize dair örnekler düşünün. Çalışmalarınızdan, önceki işinizden veya üstlendiğiniz herhangi bir iş deneyiminden çeşitli deneyimlerden yararlanmaya çalışın.
Soruları yanıtlamak için STAR yaklaşımını öğrenin ve yanıtlarınızı bir arkadaşınız veya aile üyenizle birlikte uygulayın.