Video özgeçmiş hazırlamak zor olabilir. Bazı işverenler onları severken, diğerleri onları profesyonel bulmamaktadır. Bununla birlikte, kaliteli bir video özgeçmişi hazırlamak, rekabetçi bir yaratıcı alanda diğer adaylara göre size avantaj sağlayabilir.
Video özgeçmişleri, işverenlerin dikkatini çekmenin ve çeşitli değerli becerileri sergilemenin güçlü bir yolu olabilir. İster daha resmi bir video sunumu, ister sıradan bir TikTok özgeçmişi yapıyor olun, iyi bir telefon kamerası ve biraz yaratıcılıkla ikna edici bir video özgeçmişi bir araya getirmek mümkündür.
Ancak kameranın önüne geçmeden önce, bir video özgeçmiş göndermenin ne zaman uygun olduğunu ve videonuzu nasıl profesyonel hale getireceğinizi anlamak önemlidir.
Göze çarpan bir video özgeçmişi oluşturmak için bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız ve beyin fırtınasına başlamanıza yardımcı olacak uzman ipuçları ve gerçek örnekler sağlayacağız.
İçindekiler
Video özgeçmiş nedir?
Video özgeçmiş, becerilerinizin, kişiliğinizin ve niteliklerinizin tamamlayıcı bir gösterimini sağlamak için bir iş başvurusuyla birlikte gönderilen kısa bir videodur. Video özgeçmiş kullanmaya karar verirseniz, yine de geleneksel bir özgeçmiş yazmalı ve bunu birincil başvuru belgeniz olarak değerlendirmelisiniz.
Video özgeçmiş ne zaman kullanılır?
Video düzenleme, sunum yapma veya bir şekilde performans gösterme becerisi gerektiren bir işe başvuruyorsanız video özgeçmiş kullanmalısınız.
Video özgeçmiş, geleneksel özgeçmişinizin yerine geçmez, ancak gazetecilik, oyunculuk, yayıncılık veya sosyal medya yönetimi gibi yaratıcı endüstrilerdeki kariyerler için değerli olan belirli becerileri vurgulamaya yardımcı olur.
Ancak, video özgeçmiş kullanmak her zaman iyi bir fikir değildir. Kötü yapıldığında veya yanlış işverene gönderildiğinde, video özgeçmişler iş bulma şansınızı yok edebilir.
Ek olarak, video özgeçmişleri daha birçok resmi sektördeki işverenleri profesyonelce olmayan veya tuhaf bulabilmektedir.
Bir video özgeçmişinin size göre olmadığına karar verirseniz, yaratıcılığınızı sergilemenin hala yolları vardır. Görsel bir özgeçmiş veya infografik özgeçmiş kullanmayı düşünün. Video özgeçmişleri en iyi şu sektörlerdeki iş başvurularında kullanılır:
medya
Medya, video düzenleme, prodüksiyon, haber yayıncılığı, sinematografi ve hatta sosyal medyadan herhangi bir şey olabilir. Video ve kamera çalışmasının gerekli olduğu bir alanda video, yeteneklerinizi göstermek için ekstra bir fırsattır.
Moda
Giysi veya model tasarlıyorsanız, çalışmalarınızı filmde sergilemek kendinizi satmanıza ve yeteneklerinizi öne çıkarmanıza yardımcı olabilir. Pist görüntüleri dinamik olabilir ve size benzersiz tarzınızı tanıtma şansı verir.
Pazarlama
Müşteriler ve müşterilerle sık sık iletişim kurduğunuz alanlarda, kişilerarası beceriler ve güven, özgeçmişiniz için önemli becerilerdir. Bir video, daha bir görüşmeye davet edilmeden önce bu nitelikleri göstermenize yardımcı olur. Bu nedenle bir firma yaratıcı uygulamalara açık görünüyorsa, bir video özgeçmiş, becerilerinizi vurgulamanıza yardımcı olabilir.
teknoloji
Teknoloji endüstrisi, diğer endüstrilere göre daha rahat ve ileri görüşlü olma eğilimindedir ve genellikle benzersiz iş başvurularına daha açıktır. Bir özgeçmiş videosu, deneyiminizi ve becerilerinizi görsel bir biçimde göstermenize yardımcı olabilir (özellikle işinize bağlantılar yerleştirirseniz).
Tasarım
İster iç mekan, araba veya web sitesi tasarlıyor olun, göz alıcı bir video özgeçmişinin ek görsel yardımı, bir tasarımcı olarak becerilerinizi göstermenize yardımcı olabilir.
Video Özgeçmişi Nasıl Yapılır
Olağanüstü bir video özgeçmişi oluşturmak için izlenecek tüm adımlar şunlardır:
1. Mesajınızı Hassaslaştırın
Başka bir şey yapmadan önce, işverenlerin video özgeçmişinizden hangi mesajı almalarını istediğinize karar vermek önemlidir.
Tasarım portföyünüzle onları şaşkına çevirmek mi istiyorsunuz yoksa topluluk önünde konuşma konusunda ne kadar usta olduğunuzu görmelerini mi istiyorsunuz? Belki video düzenleme becerilerinizi sergilemek ya da iş arkadaşlarınız ve yöneticilerle görüşerek videonun profesyonel bir referans olarak sunulmasını istersiniz.
Herhangi bir şeyi filme almaya başlamadan önce, işverenlere hangi mesajı göndermek istediğinize ve video özgeçmişinizin iş başvurunuzu nasıl desteklediğine dair net bir fikriniz olmalıdır.
Ana paketinizin ne olmasını istediğinizden emin değilseniz, iş tanımına tekrar bakmanız ve işverenin iş başvurusunda bulunanlardan gerçekten ne görmek istediğini kendinize sormanız faydalı olacaktır.
2. Bir Formata Karar Verin
Bir video özgeçmişi yapmak için birçok farklı yaklaşım vardır. Videonuzla ne iletmek istediğinize odaklanın ve bu mesajı hangi video formatının iletebileceğini düşünün.
3. Videonuzu Yapılandırılmış Tutun
Her video özgeçmişi, sektörünüze ve seçtiğiniz formata bağlı olarak farklı olacaktır. Ancak, tüm video özgeçmişleri bir giriş, nitelikler ve bir sonuç içermelidir.
Her bölümü parçalara ayıralım.
#1 GİRİŞ
Özgeçmişin temel amacı, kendinizi potansiyel işverenlere tanıtmaktır ve video özgeçmişiniz de farklı değildir.
Girişinizde tam adınızı ve iş unvanınızı belirtin ve daha kalıcı bir izlenim bırakmak istiyorsanız bu ayrıntıları vurgulamak için metin kullanın. Ardından izleyiciye ne tür bir iş aradığınızı ve nedenini bildirin.
İşverene neden onlar için çalışmak istediğinizi söyleyin. Videonuzu bireysel işlere göre uyarlamıyorsanız, yine de burada mümkün olduğunca spesifik olmaya çalışmalısınız.
Vaktiniz varsa, nereli olduğunuz, üniversiteye nereye gittiğiniz veya hangi hobilerden hoşlandığınız gibi bazı ek bilgilerle girişinizi kişiselleştirebilirsiniz. Ancak, girişinizi kısa tuttuğunuzdan emin olun.
#2 NİTELİKLER
Buraya ne ekleyeceğiniz ve nasıl dahil etmeyi seçeceğiniz, iş deneyiminize ve özgeçmiş videonuzda tam olarak neyi öne çıkarmak istediğinize bağlı olacaktır.
Eklenecek bazı temel unsurlar şunlardır:
- Profesyonel deneyim
- Anahtar başarılar
- Ödüller veya diğer profesyonel tanınma
- Eğitim
- Teknik beceriler
- Portföyünüzden seçilen eserler
- bilgi grafikleri
- Yöneticilerden/iş arkadaşlarından referanslar
- Bağlantılar (portföyünüze, LinkedIn profilinize veya diğer sosyal medya hesaplarına)
İş deneyiminizi en önemli olaylar açısından düşünün. Videonuz, önceki deneyiminizin en önemli makarasıdır. Bu nedenle başarılarınızı olabildiğince kısa ve net bir şekilde vurgulayın.
İlginizi çekebilir: Özgeçmişe Linkedin Eklemeli misiniz?
#3 ÇÖZÜM
Sonucunuz kısa ve ikna edici olmalıdır.
Bir şirketin sizi neden işe alması gerektiğini hızlı bir şekilde yeniden ifade ederek başlayın ve işverenlere neler sunmanız gerektiğini ve şirketlerine nasıl fayda sağlayabileceğinizi heceleyin.
Resmi bir görüşme yapmayı çok istediğinizi bilmelerini sağlayın ve sizinle nasıl iletişime geçebileceklerini söyleyin. Burası ayrıca çevrimiçi profilinize veya portföyünüze tıklanabilir bağlantılar eklemek için harika bir yerdir.
Sonuç olarak, vardığınız sonuç temiz, profesyonel ve akılda kalıcı olmalıdır.
4. Video özgeçmiş Senaryonuzu Belirleyin
Ne eklemek istediğinize karar verdikten sonra, video özgeçmişiniz için senaryo yazma zamanı.
Nitelikleriniz hakkında yazarken, bazı önemli profesyonel başarıları seçin ve bunları ölçmek için kesin rakamlar kullanın.
Örneğin, bir müşteri için satışları artıran bir sosyal medya kampanyası tasarladıysanız, bu başarıyı ölçmenin iki olası yolu vardır:
- Halkın katılımını artıran, 450.000’den fazla paylaşım ve 674.700 toplam gösterim üreten bir sosyal medya kampanyasına öncülük etti
- 3 ayda müşteri satışlarında %17 artış sağlayan bir sosyal medya kampanyası başlattı
Bunun gibi belirli ve ölçülebilir başarıları kullanmak, işverene sonuçlara ulaşabileceğinizi gösterir ve başarılarınızı daha unutulmaz kılar.
Senaryonuzu yazarken, videonuzun baştan sona nasıl görünmesini istediğinizi görselleştirmeniz önemlidir. Kesitlerinizi, seslendirme bölümlerinizi, metin yerleşiminizi ve kamera çekimlerinizi burada planlayabilirsiniz.
Ses tonunuza dikkat etmek de önemlidir. Videonuzun nispeten sıradan bir his olmasını isteseniz bile, profesyonel bir dil kullanabilmeli ve potansiyel bir işverenin önünde yaptığınız gibi davranabilmelisiniz.
Videonuzu kurmaya ve çekmeye geçmeden önce prova yapmak için zaman ayırın. Hantal ve gereksiz gelebilir, ancak ekstra uygulamanız sorunsuz sonuçlarla ödenecektir.
5. Doğru Ekipmanı Edinin
En profesyonel görünen sonuçlar için, çekimin teknik unsurlarını dikkate almak önemlidir. Prodüksiyona biraz kafa yormak, video özgeçmişinizin profesyonel ve gösterişli olmasını sağlamak için uzun bir yol kat edecektir.
Dikkate alınması gereken en önemli teknik unsurlar şunlardır:
Kamera
Bu, ekipmanın en belirgin ve önemli parçasıdır. Buradaki tek zor ve hızlı kural, kameranızın kaliteli videolar üretebilmesi gerektiğidir. Telefonunuzun kamerası büyük olasılıkla kabul edilebilir video kaydedebilir.
Ancak, daha etkileyici bir son ürün istiyorsanız, tripodlu, video özellikli bir DSLR fotoğraf makinesi kullanmayı düşünün.
Ses
Sesinizin net ve duyulabilir olması gerekir. Telaşlı, boğuk geliyorsa veya müzik konuşmayı bastırıyorsa, yeniden düzenlemeniz veya yeniden çekmeniz gerekir. Zayıf ses dikkati dağıttığı için kalite burada inanılmaz derecede önemlidir.
Aydınlatma
Video özgeçmişinizdeki aydınlatmanız eşit ve net olmalıdır. Doğal aydınlatma en ucuz ve en kolay yoldur, ancak yumuşak olmalı ve profesyonel görünmelidir. Alternatif olarak, halka ışıklar nispeten ucuzdur ve profesyonel görünümlü sonuçlar sağlar.
6. Video Özgeçmişinizi Çekin
Videonuzu çekerken, ilkinin mükemmel geçtiğini düşünseniz bile, birkaç kez çektiğinizden emin olun. Her bir çekimi farklı bir açıdan veya farklı bir arka planla denemekten ve denemekten korkmayın.
Düzenleme sürecine geldiğinizde ne kadar çok malzemeyle çalışmak zorunda kalırsanız, seçenekleriniz ve nihai sonuçtan o kadar mutlu olursunuz.
Videonuzu çekmeye hazırlanırken, en iyi şekilde görünmenizi ve hissetmenizi sağlayacak gündelik bir iş kıyafeti seçin.
7. Video Özgeçmişinizi Düzenleyin
Bir düzenleme uzmanıysanız, burada tam olarak ne yapacağınızı zaten biliyorsunuz. Yine de videoyu nasıl düzenleyeceğinizi bilmiyorsanız endişelenmeyin. Çünkü ücretsiz düzenleme yazılımını indirebileceğiniz birçok yer var.
Bu, yalnızca aydınlatma, ses ve diğer görsel efektleri ayarlamanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çekimlerinizi bölmenize ve portföy vitrininizi veya diğer özellikleri entegre etmenize de olanak tanır.
Ücretsiz Profesyonel Özgeçmiş Şablonları
Bu şablon 100’lerce örnek şablondan sadece bir tanesi, dilediğini seç ve hemen indir
Harika Bir Video Özgeçmişi Oluşturmak İçin Ek İpuçları
Artık videonuzu nasıl devam ettireceğinizi bildiğinize göre, başlama zamanı. İşte süreç boyunca akılda tutulması gereken bazı önemli şeyler:
Kısa Tut
Hiçbir işe alım yöneticisi, geleneksel bir özgeçmişe bakıp başvuranla altı saniye içinde mülakat yapıp yapmayacağını bilebilecekken adayın beş dakikasını izleyemez.
Video özgeçmişiniz 30 ile 90 saniye arasında olmalı ve 2 dakikayı geçmemelidir. Daha uzun herhangi bir şey, işe alım yöneticinizi sabırsız hale getirme riski taşır.
Uygun Tutun
Hepimiz başkalarını güldürmeyi severken, bir video özgeçmiş, yeni materyalinizi denemek için muhtemelen en iyi zaman veya yer değildir.
Biraz mizah eklemek sorun değil, ancak ses tonunuzun profesyonel olduğundan ve potansiyel işvereninizin değerleri ve davranışsal beklentileriyle uyumlu olduğundan emin olun.
Yaratıcı Ol
Video özgeçmiş formatı en çok yaratıcılık gerektiren pozisyonlar için kullanıldığından, bu beceriyi yoğun bir şekilde göstermelisiniz.
Size sunulan imkanlardan yararlanın. Yaratıcı sinematik çekimler kullanmak, akıllı metin ve görüntü bindirme eklemek veya bilgi grafikleri eklemek olsun, bu ortamın sunduğu tüm görsel öğelerden en iyi şekilde yararlanmaya çalışmalısınız.
Bunu yapmak, videonuzu çok daha ilgi çekici hale getirecek ve işverenlerde olumlu bir izlenim bırakma olasılığı yüksek olacaktır.
Kişiliğinizin Parlamasına İzin Verin
Bir video özgeçmiş göndermek, kişiliğinizi göstermek ve işverenleri güçlü bir kültüre uygun olduğunuza ikna etmek için harika bir fırsattır.
Videolar, bir işverene “gerçek sizi” geleneksel bir özgeçmişin sunabileceğinden çok daha iyi sunma yeteneğine sahiptir. İşiniz, videonuzun bunu gerçekten yaptığından emin olmaktır. Bu, potansiyel işverenlere kim olduğunuzu ve neye önem verdiğinizi söyleme şansınız.
Pozitif ve Kendinden Emin Ol
Tıpkı bir iş görüşmesinde olduğu gibi, olumlu ve arkadaşça bir tutum sergilemek önemlidir. Neden bir beceriye veya belirli türden bir deneyime sahip olmadığınızı rasyonelleştirmemeye çalışın. Bunun yerine, sahip olduğunuz beceri ve deneyime odaklanın.
Güvene sahip olmak, potansiyel işverenlerden bir güven duygusu aşılayacaktır. Dünyanın en iyi video editörü olabilirsiniz, ancak korkmuş görünüyorsanız ve neler yapabileceğinizi güvenle ifade edemiyorsanız, bir işe alma yöneticisi size inanmayacaktır.
Birinin Gözden Geçirmesini Sağlayın
Videonuzu düzenlemeyi bitirdikten sonra hemen göndermek cazip gelebilir.
Ancak, bir arkadaşınızın veya meslektaşınızın ona bir göz atması ve önce geri bildirimde bulunması iyi bir fikirdir. Ses kalitesi iyi değilse, arka planda olmaması gereken bir şey varsa veya profesyonelce olmayan bir şey varsa, kaçırdığınız bir şeyi fark edebilirler.
Video özgeçmişiniz hakkında nesnel bir fikir edinmek, sizi daha sonra potansiyel utançtan kurtarabilir.