Mezun olduktan sonra kendi alanınızda iş bulmakta zorluk çekmeniz yaygın bir durumdur. Kendinizi kötü hissetmeyin. Yeni mezun olabilirsiniz, aradığınız işe ulaşamamış olabilirsiniz… Yalnız değilsin. Şimdi, bu makalede paylaşacağım üniversiteden sonra iş bulma hakkındaki 5 maddeyi inceleyin. Mezun olduktan sonra iyi bir iş bulma şansınızı artırmak için bu adımları uygulayın, doğru adımları atarak iş bulma sürecinizi kolaylaştırın.
akillitavsan | Üniversiteden Sonra İş Bulma Yolları – ibrahim bahaliİçindekiler
1. Olabildiğince Ağa Sahip Olun
Söz konusu Üniversiteden sonra işi iş bulma olduğunda mezunları incelendiğinizde görebileceğiniz ortak temalardan biri şüphesiz şudur:
- Sadece çevrimiçi başvurularda bulunurlar
- Ağlarını kullanmakta ketumdurlar
- Veyahut ağları yoktur
Bunlar ne yazık ki üniversiteden sonra iş bulma konu olduğunda yeterli değildir.
Çok büyük bir ağınız olmayabilir, sorun değil. Şimdilik küçükte olsa bu üniversiten sonra iş bulma ihtimalinizi artıracaktır. Hocalarınızın referanslarını kullanmayı deneyin. Ağ kurmak ve doğrudan iletişime geçmek, hala değerli bir taktiktir.
Sınıf arkadaşlarınızla ve arkadaşlarınızla da konuşun. Onların sektörde yarattıkları istihdama ortak olabilirsiniz. Düşünsenize arkadaşınız makine mühendisi olarak bir firmada görev alıyor ve 2 kişilik boşta istihdam var. Emin olun o kişinin siz olmanızı her şeyden çok tercih edecektir. Çünkü birlikte olmanız alışma sürecine olumlu etkiler sağlar.
Anne babanıza ve ailenize ve akrabalarınıza iş aradığınızı söyleyin ki onlar da meslektaşlarına söyleyebilsinler. Bu üniversiten sonra iş bulma çalışmalarınızı hızlandırır. İnsanlar iş aradığınızı bilmiyorlarsa, size yardım edemezler. Nerden ne çıkacağını bilemezsiniz. Buzlarınızı kırın, sosyal çevrenize açık olun, işsiz kaldığınızı düşünmeyin. Neden mi? Çünkü işsiz kalmak için önce bir işiniz olmalı 🙂 siz işsiz değilsiniz, sadece kariyerinizin ilk adımını hazırlıyorsunuz.
Masada büyük bir fırsat bırakmamak için ağınızı hemen harekete geçirin.
Hangi ağları Kullanmalıyım veya Nasıl Ağ Kurmalıyım?
- Aile ve akrabalarınız
- Okul arkadaşlarınız
- Diğer arkadaşlarınız
- Üniversite hocalarınız
- Aile dostlarınız
- Staj döneminizdeki yöneticileriniz
Üniversiten Sonra İş Bulma: Ağınızı Büyütmek İçin Yeni İnsanlarla Tanışmanın Yolları
- İlgilendiğiniz sektörle ilgili yerel buluşmalara gidin
- Fuarlara katılın
- Linkedin’de alanınızda iyi olduğunu düşündüğünüz kişilerle iletişim kurun: Nasıl ilerlemeniz gerektiği hakkında bilgi isteyin.
2. Linkedin’deki İş İlanlarına Doğrudan Başvurun
Çok fazla ağınız olmayabilir veya belki de büyüme aşamasındaki bir şirkette veya yeni kurulmuş bir şirkette çalışmak istemiyor olabilirsiniz. Böylece doğrudan linkedin’deki şirketlere başvurmayı da deneyebilirsiniz.
Bunun dışında Kariyer ve Yenibiriş gibi platformlarda da başvurular gerçekleştirebilirsiniz. Doğrudan linkedin’i konu almamın bir sebebi var. Linkedin’de iş başvurusu yapmanın yanı sıra ağda kurabilirsiniz. Tabi ki buradaki ağ kurma konusu 100’lerce insana bağlantı isteği göndermek değil. Gerekirse hafta da 2 kişiyle tanışın. Bu kişiler size rehberlik edecek kişilerde olabilir, sizin gibi iş arayanlarda… Her 2 durumda da doğru bir iletişim başlattığınızda mutlaka iyi edinimler kazanacaksınız.
Örneğin alanınızda iletişim kurduğunuz bir profesyonel sizi kurumsal hayata hazırlanmanız konusunda yardımcı olabilir, referans olarak Cv’nizi bir kuruma iletebilir veya görüşmek isteyebilir. “Peki bunu anladık da benim gibi bir iş arayan kişi ne gibi işime yarar?” diyorsanız eğer burayı dikkatle değerlendirin: Karşılıklı olarak iş bulmak için kullandığınız yöntemlerden bahsedebilirsiniz, nerelere başvurduğunuz, nerelerde istihdam olduğu vs. Bu her iki taraf içinde kazan-kazan durumu oluşturur.
İlginizi çekebilir: Özgeçmişe Linkedin Eklemeli misiniz?
3. Büyüme Aşamasındaki Şirketlere Yönelin
Eminim deneyim gerektiren ve giriş seviyesindeki birini işe almayan birçok şirket görmüşsünüzdür. Çok sinir bozucu, değil mi? Büyüme aşamasındaki şirketler genellikle giriş seviyesindeki insanları işe almayı seviyor.
Büyüme aşamasındaki şirketlere başvurarak, aranma şansınızı daha çok çoğaltırsınız. Genellikle hızlı büyüyen şirketler, şirket kültürlerini oluştururken ve operasyonlarını genişletirken genellikle insanları eğitmeyi ve içeriden büyümeyi tercih ediyor.
Ayrıca mülakatta seçilme şansınızı da büyük ölçüde artırırsınız, çünkü çoğu zaman aynı rol için aynı anda birden fazla kişiyi işe alırlar. Daha fazla açık pozisyon istihdam olunduğundan işe alınma katsayınız artacaktır. Düşünsenize 1 kiki alacak bir şirkete başvuran onlarca kişiden biri mi olmak istedin? Yoksa 10 açık pozisyonu bulunan bir şirkete onlarca kişiden biri olmak mı?
Bu nedenle, özellikle üniversiteden sonra iş bulamayan yeni mezunlar için, hızla büyüyen şirketlere doğrudan başvurmak şu anda iş bulmak için en iyi yöntemlerden biridir.
4. Mülakat Becerilerinizi Geliştirin
Bunu bir saniye düşünün –görüşmeye gittiğinizde, işe alım müdürü sizi hayatınızda bir gün bile çalışırken görmedi. Yani tamamen sizin söylediklerinize dayanarak işe alıp almamaya karar veriyor. Dolayısıyla mülakatta söyledikleriniz, sizi oradaki en iyi, en yüksek ücretli işler için işe alma gücüne sahiptir. Bu en iyi ve en pozitif yanı. Bir diğeri ise işi kaybetmenize neden olan nedenler…Çoğu zaman üniversiteden sonra iş bulunamamasının nedeni mülakatta yapılan hatalardan kaynaklanıyor.
Sonuç olarak, harika mülakat becerileri geliştirmek, kariyerinizi değiştirebilir ve en iyi işleri almanıza yardımcı olabilir.
Ne Yapmalıyım?
Mülakatlara nasıl harika cevaplar vereceğinizi öğrenirseniz ve işverenlerin ne duymak istediğini keşfederseniz, her pozisyon değiştirdiğinizde büyük bir avantaj elde edecek ve kariyerinizde çok daha fazla para kazanacaksınız.
Peki mülakat becerilerini nasıl edinebilirim? Bunun için size ücretsiz kaynaklarımıza yönlendireceğim. Ama öncelikle kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şeyin yapın. Tecrübelerinizden öğrenmeniz, emin olun bizim kaynaklarımızdan çok daha etkili bir yöntemdir. Şöyle ki;
Bir mülakata girdiniz ve olumsuz sonuçlandı, yani İŞİ KAYBETTİNİZ! Bu durumda ne yapmalısınız?
“Ümidini kaybetme, pozitif ol ve arayışa devam et…” Çok iyi bir motivasyon sözüdür; fakat gereken farkındalığa sahip değilseniz içi boş bir sözden daha fazlası olamaz. -Eee ne yapmalıyım?
- Katıldığınız her mülakatı tekrar tekrar değerlendirin…
- İnsan kaynakları genel olarak işe alım süreci devam ettiğinden size sonucu söylemez. Size döneceklerini söylerler. O yüzden mülakat sonunda işe alım yöneticisi bize sormak istediğiniz bir soru var mı? dediğinde şunu mutlaka sorun: “Ben kariyerim için ilk adımı atmaya çalışan bir yeni mezunum ve bugün sizinle ilk mülakatımı yaptım. Lütfen mülakatı değerlendirebilir misiniz? Benim için ne önerebilirsiniz? Tecrübelerinizden istifade edebilirsem çok mutlu olurum” Ama bu soruyu özgüvenle ve saygıyla sorun. Kesinlikle kendinizi düşürmek olarak değerlendirmeyin. Buradan alacağınız geri bildirimler çok önemlidir. Yanı sıra sizin için karar vermeleri yönünde de mülakatı manipüle edebilirsiniz. Unutma, insanlar rehberlik etmeyi severler…
Şimdi mülakat soruları ve mülakat ipuçları hakkında yazdığımız makalelere ulaşmanız için bağlantıyı bırakabilirim;
100’den fazla mülakat sorusu hakkında bilgi sahibi olmak için burayı ziyaret edin.
Mülakat ipuçları için ise buradan makalelere ulaşabilirsiniz.
5. Yer Değiştirmeyi Düşünün
Okulda başarılıysanız, büyük bir anadal veya çalışma alanı seçtiyseniz ve yine de bir iş bulamıyorsanız, bu muhtemelen sizin konumunuzla ilgilidir. Bazı bölgelerde çok fazla iş fırsatı yoktur. Konumunuzun sizi geride tuttuğunu düşünüyorsanız ve kişisel yaşamınız buna izin veriyorsa, yeniden yer değiştirmeyi düşünün. Üniversiteden sonra iş bulma sürecindeki uzunluk konumuzla doğrudan ilgili mi?
Sizi yer değiştirmeyi düşünmeye ikna ettiysem, şu anda atabileceğiniz bazı adımlar şunlardır:
- En çok hangi sektörde çalışmak istediğinize karar verin
- Araştırmanızı yapın ve bu sektör için kümelerin nerede bulunduğunu öğrenin. Şirketlerin çoğu hangi şehirlerde veya bölgelerdedir?
- Sektörünüz için en büyük şehirlerin/bölgelerin bir listesini aldıktan sonra, kişisel faktörlere göre en çekici bir veya iki bölgeyi seçin Bunu seçerken arkadaşlara ve aileye yakınlık, yaşam maliyeti, iklim veya önemsediğiniz herhangi bir şey… Gerçekten nerede yaşamak istediğinizi düşünün.
- Uluslararası iş fırsatları için özgeçmişinizi hazırlayın.
- Yer değiştiremiyorsanız, uzak konumları da değerlendirin.
Dört görüşme sonrasında ve herhangi bir geri arama almazsanız, görüşme becerileriniz üzerinde daha fazla çalışma ve nerede hata yaptığınızı anlama zamanı gelmiş demektir. Ve işler bir gecede olmaz. Bir sürü iş başvurusunda bulunmanız ve çabanızı devam ettirmeniz gerekiyor.
Ancak bu adımları denerseniz, ayarlamalar yaparsanız ve kendinizi geliştirirseniz, üniversiteden sonra iş bulma süreciniz kolaylaşır.
İyi şanslar ve umarım bu makale size yeni bir umut, motivasyon ve en önemlisi iş aramanızda ilerlemeye hazır olduğunuz bir oyun planı vermiştir.
İlginizi Çekebilir