Stresli bir görüşmenin zaten yerleşmiş olan iş arama stresinizi artırmasına izin vermeyin. İş görüşmeleri zaten oldukça stresli, yani tipik bir görüşme ile stres görüşmesi arasında gerçek bir fark var mı?
Cevap Evet. Stres mülakatı, şirketlerin bir adayın strese tepkisini ölçmek için kullandığı bir mülakat tarzıdır. Buradaki fikir, işe alma ekibine çeşitli yüksek öncelikli görevlerle uğraşırken, zorlu müşterilerle uğraşırken veya zor bir iş arkadaşı veya yöneticiyle karşı karşıya kalırken nasıl tepki vereceğiniz konusunda bir fikir vermesidir.
- Ağlayacak mısın?
- Odadan çıkacak mısın?
- Donup kalacak mısın?
- Yoksa sakince problem çözüp durumla, zarafetle yüzleşecek misiniz?
Her aday son seçeneği gerçekleştirmek ister. Çok fazla strese girmeden önce, bir stres görüşmesi sırasında neler bekleyebileceğinizi gözden geçirelim.
Bir Stres Görüşmesi Sırasında Neler Beklenebilir?
Stres görüşmesinde taktikler değişir, ancak bir dizi göz korkutucu hatta rahatsız edici soruyla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, size şu sorulabilir:
- Neden kovuldunuz?
- Sizce bu röportaj nasıl gidiyor?
- eterli tecrübeniz yokken neden bu işe başvurdunuz?
- Başka hangi şirketlerle görüşüyorsunuz?
- Sence ben iyi bir görüşmeci miyim?
Şu an basit gibi görünüyor olabilir. Ama bu, mülakatta aynı sonuçları vermez. İşe alım yetkilisi tüm uzmanlığıyla kombine sorular soracak. İşte o zaman birkaç beyin jimnastiği sorusuyla karşılaşabilirsiniz. Bu soruların tek bir doğru cevabı yoktur; sizi şaşırtmak veya problem çözme becerilerinizi sergilemek için tasarlandılar. Bu soruların bazı örnekleri şunları içerir:
- Bu odaya kaç tane basket topu sığar?
- Bu kalemi birine nasıl satarsın?
- Çalarken yakaladığınız bir iş arkadaşınızla nasıl başa çıkarsınız?
Son olarak, görüşmeci düpedüz kaba davranabilir. Odaya giriyorsunuz ve bilgisayar ekranının arkasına eğiliyor. Sizi tanımıyor, sizinle ilgilenmiyor. Veya cevabınızdan hoşlanmadığını söyleyebilir. Ayrıca, size uygun olmadığınızı veya -onu tersine ikna etmeniz gerektiğini de söyleyebilir. Bununla nasıl başa çıkılacağını bilmeden sitres mülakatında başarılı olma şansınız çok düşük.
Bir Stres Görüşmesine Nasıl Hazırlanılır ve Stresle Nasıl Başa Çıkılır?
Stresli hissediyorsunuz ve henüz stres görüşmenize girmediniz mi? Panik yapma; bu yardımcı olmaz. İşte bir stres mülakatına hazırlanmanın ve soğukkanlılığınızı korumanın bazı basit yolları:
1. Şirketi Araştırın
Stresli bir görüşmeye girdiğinizi düşünmeyin. Bu zaten stresli bir duruma daha fazla endişe katacak.
Ne bekleyeceğinizi daha iyi anlamak için, şirketin işe alma görevlisine veya irtibat noktanıza ne tür bir görüşme tarzı beklemeniz gerektiğini sorun. Bazı örnek sorular da isteyebilirsiniz. İnternet de bazı bilgiler sunabilir. Eski adayların yorum yayınlayıp yayınlamadığını veya örnek mülakat soruları yayınlayıp yayınlamadığını görmek için internette arama yapabilirsiniz.
2. Acele Etmeyin… ve Nefes Almayı Unutmayın
Bu, herhangi bir röportaj için geçerlidir. Ama özellikle stresli röportajlarda. Durmayı ve nefes almayı unutmayın. Görüşmeci hızlı bir adım atıyorsa, buna kapılmak kolaydır. Sakinleşmek için bir dakikanızı ayırmanız gerekirse, derin bir nefes alın ve görüşmeciden soruyu tekrarlamasını isteyin. Bu size sinirlerinizi sakinleştirmeniz ve cevabınız üzerinde düşünmeniz için biraz zaman verir.
Görüşmeciye şirket hakkında bazı sorular sormayı da deneyebilirsiniz. Bu, derin bir nefes almanızı ve sıfırlamanızı sağlayacaktır.
3. Pratik Yapın ve Geri Bildirim Alın
Kaçınılmaz olarak bir stres görüşmesiyle birlikte takılacak olan kaygıyı sallamanın en iyi yolu bunu uygulamakta yatıyor.
Ancak özellikle stresli bir mülakat için nasıl pratik yapacağınızdan emin değil misiniz? Kendinizi hazırlıksız ve gergin hissediyorsanız, bir görüşme koçundan yardım alın. Yada sahte bir stres görüşmesi için eşinizden, ebeveyninizden, arkadaşlarınızdan destek alın. Oturumu güven kazanmak ve yoğun soruları yanıtlama alıştırması yapmak için kullanın. Daha sonra aldığınız geri bildirimleri gerçek şeye uygulayın ve böylece başarı için daha iyi konumlanacaksınız.
4. Soru Sorun
Bir stres görüşmesinde, kontrolden çıkmış hissedebilirsiniz. Görüşmeci sürücü koltuğuna geçti ve rahatsız edici hızlarda hızlanıyor. Bu tür mülakatların amacının bu olduğunu unutmayın.
Kontrolü geri kazanın. Bu zor olabilir, ama işte size basit bir numara: Görüşmeciye sorular sorun. Tabii ki bölmek istemeyeceksiniz, ancak duraklamaları fırsat olarak görün.
Tonlarca soru var, işte stresli bir mülakata uygun birkaç soru:
- Kişisel bir soru: Kariyer yolunuz hakkında biraz daha fazla şey öğrenmek istiyorum. Başlangıcınız nasıl oldu?
- İşle ilgili bir soru: Bu pozisyondaki mükemmel adayın hangi özellikleri olacak?
- Ekip hakkında bir soru: Bana doğrudan birlikte çalışacağım kişiler hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz?
- Şirketle ilgili bir soru: Bu şirketin kültürünü nasıl tanımlarsınız?
Bu sorular yalnızca bir anlığına üzerinizdeki gerginliği atmanıza yardımcı olmakla kalmıyor. Aynı zamanda şirketi ve bu durumun dışında nasıl çalıştığını daha iyi anlamanıza da yardımcı olur.
5. Güven Aşılayın
Mülakatı yapanlar sizi yalnızca bu durumlarda zor sorulara ve beyin jimnastiğine verdiğiniz yanıtlara göre derecelendirmiyorlar. Ayrıca göz teması, duruş, tokalaşma, gülümseme, kol yerleşimi ve ses tonlamanızı içeren vücut dilinizi de yargılıyorlar.
Korkulu veya stresli hissetmeye başladığınızda, savunma moduna geri çekilip kollarınızı kavuşturmanız gerekmiyor. Koltuğunuza çökün ve sesinizi alçaltın. Bu değişikliklerin ne zaman olduğunu mutlaka fark etmeyeceksiniz, ancak dikkatli olmak önemlidir. Dik oturmak, göz temasını sürdürmek ve açık el hareketlerini kullanmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.
Stres görüşmesi nedir ve buna nasıl hazırlanmanız gerektiğinden bahsettik. Daha fazla mülakat ipuçları için Akillitavsan’ı inceleyebilirsiniz.