Menü Kapat

Özgeçmişinize Zor Beceriler Nasıl Eklenir?

Özgeçmişe Zor Beceriler Nasıl Eklenir

Zor beceriler, özgeçmişinize eklemeniz gereken önemli bir beceri türüdür. Peki, bir özgeçmiş için zor becerilere sahip olmak hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir?

Zor Beceriler

Özgeçmiş yazarken, belirli bir işi nasıl yapacağınızı bildiğinizi göstermek için çeşitli beceriler eklemeniz gerekir. Bu becerileri tipik olarak zor beceriler ve yumuşak beceriler olarak ikiye ayırabilirsiniz. Zor beceriler, işinizde düzenli görevleri yerine getirmeniz için ihtiyaç duyduğunuz öğrenilmiş becerilerdir ve genellikle iş tanımında işverenlerin beceri listesinde yer alırlar.

Zor Beceriler Nelerdir?

Yumuşak becerilerin aksine, belirli bir iş için kullandığınız becerilerdir. Bunlar öğretilebilir becerilerdir; bir sınıfta veya zaten usta olan birinin yanında oturup onlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bunları iş deneyimi yoluyla da öğrenebilirsiniz. Örneğin, bir bilgisayar bilimi pozisyonuna başvuruyorsanız JavaScript, Python, HTML, CSS ve Java gibi programlama dillerini bilmeniz gerekebilir. Bir içerik yönetimi işi için başvuruyorsanız, sosyal medya ve Google Analytics’in yanı sıra arama motoru optimizasyonu (SEO) ve arama motoru pazarlaması (SEM) bilmeniz gerekir. Grafik tasarım alanında kariyer peşindeyseniz, Photoshop kullanmayı bilmeniz ve çeşitli alanlarda tasarım becerilerine sahip olmanız gerekir. Bunların hepsi zor beceriler çünkü öğretilebilir ve ölçülebilir yeteneklerdir.

Özgeçmişiniz İçin Çalışan Zor Becerileri Bulma

Becerileriniz, her iş başvurusu için çalışmayacaktır. İşe alım yöneticileri, farklı işler ve endüstriler için farklı şeyler ister. Özgeçmişinize dahil etmek için zor beceri örneklerini nasıl bulabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

1. İş Tanımındaki Anahtar Kelimeleri Devam Ettirin

Yapılacak ilk şey iş tanımına bakmaktır. Bu, özgeçmiş anahtar kelimeleri aramak olarak bilinir. Belirli bir işe alım görevlisinin bir işte istediği beceri seti hakkında bir anlayış geliştirmenize yardımcı olur. Bir veri analizi işine başvuruyorsanız ve iş, Microsoft Office Excel’de harika, örnek insan becerilerine sahip ve QuickBooks’tan anlayan birini talep ediyorsa, bu, bu becerilerin üçünü de özgeçmişinizde bir yere dahil etmek istediğiniz anlamına gelir. Potansiyel işverenler aradıklarını iş tanımına koyarlar, bu nedenle bu bilgilerden yararlanın.

İlginizi çekebilir: Özgeçmişte Microsoft Office Becerileri Nasıl Eklenir?

2. LinkedIn Profilleri

LinkedIn çoğunlukla ağ oluşturma amaçlı olsa da, iş aramanızda da size yardımcı olabilir. Özellikle çok sayıda çalışanı olan bir işe başvuruyorsanız, çevrimiçi olmayı ve ne tür becerileri listelediklerini görmeyi düşünün. Uyum sağlama ve eleştirel düşünme gibi konuları tartışan çok sayıda insan ve bilgisayar becerilerinden ve işe özgü becerilerden bahseden çok daha az insan görürseniz, bu yumuşak becerilere daha fazla eğilmek isteyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Özgeçmişe Linkedin Eklemeli misiniz?

3. Sektörünüzdeki Özgeçmiş Örnekleri

Son olarak, insanların genel olarak özgeçmişlerine neler eklediğini görmek için sektörünüzden özgeçmiş örneklerine göz atabilirsiniz. Diğer iş arayanlar da çok iş yapmıştır ve aynı işi arayan kişilerin muhtemelen verecek çok fazla kariyer tavsiyesi vardır. Bu ayrıca, bazı işler az ya da çok zor beceriler ve yumuşak beceriler gerektirdiğinden, düşünmek isteyebileceğiniz yumuşak becerilerin zor becerilere oranı hakkında iyi bir fikir verebilir.

Zor Becerilerinizi Nasıl Kanıtlayabilirsiniz?

Bir işe alım müdürüne, iddia ettiğiniz becerilere gerçekten sahip olduğunuzu nasıl gösterebilirsiniz?

Teknik beceriler ve diğer zor beceriler için bir sertifika sınavına girmek kadar kolay olabilir. Örneğin, bir yabancı dil konuşuyorsanız, bu becerileri belgelemek için bir sınava girebilirsiniz. Ek olarak, iş eğitimi için bazı çevrimiçi kurslar, onları tamamladığınızda size bir sertifika verir. Bu da özgeçmişinizi eklemenize ve çeşitli becerilerinizi sergilemenize yardımcı olabilir.

Ek olarak, ön yazınız ve özgeçmişiniz boyunca bu becerilere atıfta bulunun. Bu, sosyal becerilerden biraz daha zor olabilir. Ancak iş başvurunuz boyunca birden fazla yerde zor becerilerinize atıfta bulunmak (örneğin, önceki işlerde zor becerilerinizi nasıl kullandığınızı göstermek), işe alım yöneticinizin bunu daha olası hale getirir. Becerilerinizi ciddiye alın.

İlginizi çekebilir: Özgeçmişte sosyal beceriler nasıl listelenir?

Ücretsiz Profesyonel Özgeçmiş Şablonları

Bu şablon 100’lerce örnek şablondan sadece bir tanesi, dilediğini seç ve hemen indir

modern siyah beyaz CV şablonu

SSS: Zor Beceriler

Sert beceriler ile yumuşak beceriler arasındaki fark nedir?

Yumuşak beceriler önemlidir. Ancak ikisi arasındaki fark nedir? Bu ikisini açıklamanın en basit yolu, zor becerilerin sınıfta öğrenebileceğiniz şeylerle, yumuşak becerilerin ise daha çok kişilik özellikleriyle ve başkalarıyla bağlantı kurma yeteneğinizle ilgili olduğudur. İşte size bir fikir verecek birkaç yumuşak beceri:
✔ Yönetmek
✔ İletişim
✔ Zaman yönetimi
✔ Duygusal zeka
✔ Kişilerarası becerileri
✔ Aktif dinleme
✔ Problem çözme
✔ İş etiği
✔ Takım çalışması

Pazarlama becerileri gibi yetenekler, öğretilebildikleri ve öğrenilebildikleri için zor beceriler olarak adlandırılabilir. Ancak, etrafınızdaki insanları anlayabilmek ve onlarla iyi bağlantı kurabilmek, yumuşak beceriler gerektirir. Bu unsurların her ikisi de başarı için önemlidir.

İlginizi çekebilir: Özgeçmişiniz için En İyi Kişilik Özellikleri

Özgeçmişimde kaç beceriyi listelemeliyim?

Öncelikle özgeçmiş biçiminize ve sektörünüzdeki diğer kişilerin ne yaptığına bağlıdır. En az beş veya en fazla 12 beceriye sahip olabilirsiniz.

En iyi zor becerilerim nelerdir?

Tipik olarak her gün kullandığınız, sertifikalarınız olan ve sektörünüzde standart olarak kabul edilen beceriler olacaktır. Örneğin, bir muhasebeciyseniz, bütçelemeyi becerilerinize dahil etmeniz gerekir. Ancak perakende çalışanıysanız bu muhtemelen önemli olmayacaktır. Her şey özgeçmişiniz için doğru zor becerileri belirlemekle ilgilidir.

Bu içeriği paylaşmak ister misin?:
Posted in Özgeçmiş

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir