Özgeçmişiniz özlü olmalı ve yine de işe alım yöneticilerini etkileyecek ilgili bilgileri içermelidir. Ancak bazen bir sayfa yeterli gelmiyor. Peki, iki sayfalık bir özgeçmişi ne zaman kullanmalısınız? Bu makale, ideal özgeçmiş uzunluğu ve hangi durumlarda en iyi şekilde çalıştıklarını ele alacaktır. Ayrıca özgeçmişinizin boyutunu küçültmek için ipuçları da sağlayacağız.
İçindekiler
Özgeçmişiniz Kaç Sayfa Olmalıdır?
Beş yıldan az deneyime sahip giriş seviyesi bir adaysanız, tek sayfalık bir özgeçmiş seçmelisiniz. Ancak, beş ila on yıllık ilgili deneyiminiz varsa, iki sayfalık bir özgeçmiş kabul edilebilir. On yıldan fazla deneyime sahip üst düzey adaylar da iki sayfayı hedeflemelidir. İşe alım yöneticilerinin meşgul insanlar olduğunu unutmayın. Birçok başvurudan geçerler ve kariyerinizin üç sayfasını okuyamazlar. Bu yüzden bir sayfa ideal uzunluktur. Bu, becerilerinizi ve deneyiminizi çok fazla zaman ayırmadan sunmanıza olanak tanır.
Hangi Özgeçmiş Formatını Kullanmalısınız?
Durumunuza göre en uygun özgeçmiş biçimini seçmek önemlidir. Sizin için en iyi özgeçmişi seçmek, bir kez daha ne kadar iş deneyiminiz olduğuna bağlıdır. İşte en popüler üç özgeçmiş formatı ve bunları ne zaman kullanmanız gerektiği:
1. Ters-kronolojik
Bu özgeçmiş, orta ve üst düzey iş arayanlar için en iyi sonucu verir. Bu, beş ila on yıldan fazla mesleki deneyime sahip olduğunuz anlamına gelir. Ters kronolojik özgeçmiş, deneyiminizi en üste yerleştirir ve bu da işe alım uzmanınızın dikkatini hemen çekmenize yardımcı olur.
2. İşlevsel Özgeçmiş
Giriş seviyesindeki iş arayanların veya yeni mezunların bu özgeçmiş biçimini kullanma olasılıkları daha yüksektir. İşlevsel özgeçmiş, adayın becerilerini ve eğitimini vurgular (ayrıca, varsa iş deneyimi ve ders dışı aktivite vurgulanır). Bu, işverenlerin deneyim eksikliğinden ziyade yeteneklere odaklanmasını sağlar.
3. Hibrit/Kombinasyon Özgeçmişi
Bu özgeçmiş hem becerilerinizi hem de deneyiminizi vurgular. İş tanımı, teknik becerilerinizi ve deneyiminizi belirtmenizi gerektiriyorsa, bu format sizin için en uygun olanıdır. Ayrıca en az iki yıllık iş geçmişi olan herkes için iyi bir seçimdir.
Özgeçmiş biçiminize ek olarak, etkili bir özgeçmiş özeti veya hedefi yazmaya odaklanın. Bu önemlidir çünkü bu, işe alım yöneticilerinin özgeçmişinizde göreceği ilk bölümdür. Okuyucunun hikayeniz hakkında daha fazla bilgi edinmek istemesini sağlayan ilgi çekici içerik yazmak için bu alanı kullanın.
İlgilinizi çekebilir: Hibrit Özgeçmiş Nasıl Yazılır?
İdeal Özgeçmiş Uzunluğu Nedir?
Becerilerinizi ve deneyiminizi tek bir sayfaya sıkıştırmak, özellikle ilgili beceri ve bilgi birikimine sahip olduğunuzda zor olabilir. Özgeçmişinizi doğru uzunlukta tutmak için bazı temel ipuçları.
#1 Açık ve Net Olun
- Tekrar eden ifadeler için özgeçmişinizin her satırını gözden geçirin. Bu ifadeleri kaldırarak özgeçmişinizi daha özlü hale getirebilirsiniz. Gereksiz kelimelerin çoğunun deneyim bölümünüzden geldiğini görebilirsiniz. Örneğin, aynı aktiviteleri birden fazla iş için tekrar etmiş olabilirsiniz. Bunun yerine, sahip olduğunuz her işe özgü başarıları belirtin.
- Başka bir ipucu, her bir pozisyonun altına kaç tane madde işareti koyacağınızı sınırlamaktır. İş tanımında listelenen becerileri ve sorumlulukları gözden geçirin. Ardından özgeçmişinizi buna göre düzenleyin. Hatta kapak mektubunuzu yeni işe uyacak şekilde uyarlayabilirsiniz. Kısa, tatlı ifadeler uzun soluklu paragraflara tercih edilir.
#2 Biçimlendirmeyi Ayarlayın
- Gereksiz tüm bilgilerden kurtuldunuz ama yine de bunları tek sayfalık bir özgeçmişe tam olarak sığdıramıyor musunuz? Özgeçmişinizin kenar boşluklarını küçültmeyi deneyin, ancak yarım inç’in altına düşmeyin. Bu, özgeçmişinizin kenarlarındaki beyaz boşlukları kullanmanıza izin verecektir. Daha küçük bir yazı tipi boyutu da kullanabilirsiniz. Ancak özgeçmişinizin okunaklı kalması gerektiği için 10pt yazı tipinin altına inmeyin.
- Özgeçmişinizin yalnızca iki veya üç satırı sonraki sayfaya taşarsa, özgeçmiş başlığınızı küçültmeyi deneyin. Gereksiz grafikleri de kaldırabilirsiniz. Başka bir ipucu, özgeçmişinizdeki kalın kelimelerin sayısını azaltmaktır. Bunun yerine, bunları italik ile değiştirin. Ayrıca özgeçmişiniz için becerileriniz için daha fazla alan bırakarak iki sütunlu bir düzen düşünmelisiniz.
#3 Yalnızca İlgili Eğitimi Ekleyin
Yalnızca ilgili eğitim biçimlerini ekleyerek özgeçmişinizin uzunluğunu en aza indirin. Örneğin, bir üniversite veya kolej dereceniz varsa, lise eğitimi eklemenize gerek yoktur. Ancak, yeni mezun veya giriş düzeyinde bir adaysanız, eğitiminiz hakkında daha fazla ayrıntı ekleyebilirsiniz. Bu, ders dışı faaliyetleri ve staj fırsatlarını içerebilir.
İlginizi çekebilir: Harika bir akademik özgeçmiş nasıl hazırlanır?
Ücretsiz Profesyonel Özgeçmiş Şablonları
Bu şablon 100’lerce örnek şablondan sadece bir tanesi, dilediğini seç ve hemen indir
SSS: Özgeçmiş Uzunluğu
Kariyer uzmanları ve özgeçmiş yazarları, özgeçmişinize yalnızca on ila 15 yıllık çalışma geçmişi eklemenizi tavsiye eder. Ancak yalnızca iş başvurunuzla ilgili bilgileri eklemeniz önerilir. Deneyiminiz nihayetinde işi yapma yeteneğinizi aktarmalıdır.
Akademi veya bilim alanında bir iş arıyorsanız, iki sayfadan uzun olabilen bir CV düşünün. Bazı durumlarda, bir özgeçmiş uzunluğu en fazla 15 sayfa uzunluğunda olabilir, ancak akademik özgeçmişler genellikle üç ila beş sayfa uzunluğundadır.