Menü Kapat

Özgeçmiş Nedir Ve Özgeçmiş Nasıl Yazılır?

Özgeçmiş Nedir Ve Kendi Özgeçmişinizi Nasıl Yazabilirsiniz

Özgeçmiş, herhangi bir sektördeki hemen hemen her işe başvurmak için bir gerekliliktir. Özgeçmiş nedir ve anlaşılmasını kolaylaştırmak için onu nasıl parçalayabilirsiniz?

Özgeçmiş Nedir?

İş ararken, iş başvurularını doldurmanız gerekecek. Her başvuru için muhtemelen ihtiyaç duyacağınız unsurlardan ikisi bir özgeçmiş ve bir ön yazıdır. Özgeçmişi neredeyse kesin olarak biliyor olsanız da, herkes özgeçmiş şablonlarını veya her kullanım için profesyonel özgeçmişinizi nasıl en üst düzeye çıkaracağınızı anlamıyor. İşte herhangi bir olası işveren için mükemmel özgeçmiş oluşturma hakkında bilmeniz gerekenler.

Özgeçmiş Ne İçindir?

Öncelikle özgeçmiş nedir? Özgeçmiş, temel olarak becerilerinizin, geçmiş deneyimlerinizin ve eğitiminizin bir listesidir. Bu bölümleri okuyarak, bir işe alma yöneticisi, belirli bir iş için gerekli kriterleri karşıladığınızı görebilmelidir. Harika bir özgeçmiş, sizi diğer iş arayanların önüne geçirecek ve doğrudan bir işe alım görevlisiyle konuşmaya devam edebileceğiniz ve işe aldıkları kişi olmanız için onlara ikna edici nedenler sunabileceğiniz bir iş görüşmesi sağlayacaktır.

Özgeçmiş Formatları

Özgeçmiş yazarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de özgeçmiş biçiminizdir. Tipik olarak üç farklı biçim vardır: kronolojik özgeçmiş, işlevsel özgeçmiş ve karma özgeçmiş olarak da bilinen birleşik özgeçmiş. Farklı iş tanımları ve deneyim türleri için farklı özgeçmiş türleri en iyisi olacaktır. Kronolojik özgeçmiş tipik olarak iş deneyiminizi vurgular, işlevsel özgeçmiş becerilerinizi vurgular ve birleşik özgeçmiş her ikisini de yapar. Doğru özgeçmiş biçimini belirlemek, ihtiyaçlarınız için en iyi özgeçmişi oluşturmanın anahtarıdır.

Bir Özgeçmişe Eklenecek Önemli Unsurlar

Seçtiğiniz formattan bağımsız olarak, özgeçmişinize aynı bölümlerin çoğunu dahil edeceksiniz. Aradaki fark, özgeçmiş formatına bağlı olarak başlıklarınızın biraz farklı olabilmesidir. İyi bir özgeçmişte tipik olarak göreceğiniz beş bölüm.

İletişim bilgileri

İlk bölüm, iletişim bilgilerinizin bulunduğu başlıktır. Bu başlık özgeçmişinizin tasarım şemasının bir parçası olacaktır. Başlık, telefon numaranızı ve LinkedIn gibi sosyal medya profillerinizi içerir. Ayrıca, tipik olarak biraz daha büyük bir yazı tipinde olacak olan tam adınızı da içerir.

İlginizi çekebilir: Özgeçmişe Linkedin Eklemeli misiniz?

Özgeçmiş özeti

Sonraki özgeçmiş özetiniz veya özgeçmiş hedefinizdir. Bu, özgeçmişinizin en üstünde yer alan ve önemli başarılarınızı vurgulayan 2-3 cümlelik bir paragraftır. Özgeçmiş özeti ve özgeçmiş hedefi arasındaki fark, özgeçmiş özetinin iş geçmişinizi ve becerilerinizi basitçe özetlemesi, özgeçmiş hedefinin de potansiyel bir işverene sunmayı umduğunuz bir hedefi ortaya koymasıdır.

İlginizi çekebilir: Özgeçmişe Neler Eklenmeli? +11 Temel İpucu

Beceriler

Bölümünüz, genellikle iş piyasasına uyum sağlamanıza yardımcı olacak becerileri açıklayan bir madde işareti listesi olmalıdır. Bu, özgeçmiş biçiminize bağlı olarak, genellikle 5-12 arasında bir dizi ilgili beceriyi içermelidir. İkisi arasındaki oran, içinde bulunduğunuz sektöre bağlı olarak değişebilse de, hem yumuşak becerileri hem de zor becerileri dahil etmeyi unutmayın.

İş deneyimi

Çoğu zaman iş deneyimi bölümünüz özgeçmişinizdeki en büyük bölüm olmalıdır. Burası, tüm mesleki deneyiminizi ekleyeceğiniz yerdir. Genellikle son 10 yıldaki ilgili tüm deneyimler, bunlar arasında staj, gönüllü çalışma ve hatta bazen istediğiniz işle ilgili olduğu sürece akademik deneyim bile olabilir. Özgeçmiş biçiminiz ne olursa olsun, iş deneyiminizi en yeni ve en alakalı işler başta olacak şekilde ters kronolojik sırayla listeleyin.

Eğitim

Sonu eğitim bölümüdür. Buraya, sahip olduğunuz herhangi bir üniversite deneyiminin yanı sıra ilgili kurs ve sertifikaları eklemelisiniz. Üniversite deneyiminiz yoksa, mezun olduğunuz liseyi de ekleyin. Özgeçmiş yazma uzmanlarının çoğu, genel not ortalamanızı eklememenizi önerir.

İlginizi çekebilir: Harika bir akademik özgeçmiş nasıl hazırlanır?

Ücretsiz Profesyonel Özgeçmiş Şablonları

Bu şablon 100’lerce örnek şablondan sadece bir tanesi, dilediğini seç ve hemen indir

modern siyah beyaz CV şablonu

SSS: Özgeçmiş Nedir?

Özgeçmişim ne kadar sürmeli?

Çoğu insanın tek sayfalık bir özgeçmişi olmalıdır. Bir özgeçmişin amacı, bir işe alım yöneticisinin özgeçmişi hızlı bir şekilde tarayabilmesi ve ilgilendiğiniz pozisyon için doğru deneyim ve becerilere sahip olup olmadığınızı belirleyebilmesi olduğundan, tek sayfalık bir özgeçmiş neredeyse her zaman en iyisi olacaktır. Ancak, iş önemli miktarda iş deneyimi gerektiriyorsa, iki sayfaya kadar bir özgeçmiş gönderebilirsiniz.

Spesifik iş unvanım ve sektörüm için hangi bilgiler önemlidir?

Sektörünüze ve iş unvanınıza dahil etmeniz gereken belirli bilgileri belirlemenin en iyi yolu, özgeçmiş örneklerine bakmaktır. Bu özgeçmiş örnekleri, beceri bölümünüz ve iş geçmişi bölümünüz için kariyer tavsiyesi de dahil olmak üzere, işe alım yöneticilerinin sektörünüzde ne aradığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Bu içeriği paylaşmak ister misin?:
Posted in Özgeçmiş

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir