Özgeçmişiniz, hayatınızda yazdığınız en önemli sayfa olabilir. Bu özgeçmiş ipuçları kendinizinkini başarılı kılmak için hazırlandı. Şimdi harika bir CV nasıl hazırlanır gelin bakalım.
Harika bir özgeçmişin önemi hakkında her şeyi biliyorsunuz. Harika bir iş bulmak için ihtiyacınız olan belgedir. Ve harika bir iş harika bir hayata yol açabilir. Bu nedenle, bu kritik iş arama belgesini yazmanıza (ve tasarlamanıza) yardımcı olacak 20 özgeçmiş ipucu derledik. Bu özgeçmiş ipuçları doğru bir cv hazırlamanıza yardımcı olacaktır.
Özgeçmişler tüm şekil, boyut, stil ve uzunluklarda gelir. Ve kabul edelim – çoğu korkunç. Peki özgeçmiş yazmak için temel ipuçları nelerdir? İyi bir özgeçmiş yapan nedir ve nelerden kaçınmalısınız?
Bu işi doğru yaparsanız işe alım müdürleri “Aaa bu kişiyle acilen konuşmalıyım” demelidir. Aradığınız tepki buysa, özgeçmişinizi oluşturmanıza yardımcı olacak yapı, tasarım ve düzen hakkında bazı sağlam tavsiyelerin yanı sıra en iyi 20 özgeçmiş yazma ipucumuz için okumaya devam edin.
İçindekiler
Özgeçmişinizi Yapılandırmak İçin En İyi İpuçlarımız
1. Önce İş İlanını İnceleyin
Nasıl söyleyeceğinizi öğrenmeden önce ne söyleyeceğinizi bulmanız gerekir. Ve bu, işverenin ne istediğini bilmekle başlar. Çünkü sevmedikleri yemi kullanırsanız asla balık yakalayamazsınız.
İşverenler ne aradıklarını bilirler ve genellikle bir iş ilanı yayınlarken bunu açıkça belirtirler. İş başvurusunda bulunan biri olarak yapmanız gereken, özgeçmişinizin dilini yardım istenen ilanla mümkün olduğu kadar yakın kılmaktır.
Bunun bu kadar önemli olmasının bir nedeni, özgeçmişleri bir işverenin aradığı anahtar kelimeleri içerip içermediğine göre sıralayan Başvuru İzleme Sistemleri (ATS) ‘dir. Bu anahtar kelimeleri bulabileceğiniz yer iş ilanıdır. Bu nedenle özgeçmişinizi her işveren için uyarlamalı, her bir işe başvurduğunuzda her işverenin aradığı nitelikleri vurgulamak için değiştirmelisiniz.
2. Özgeçmişinizi Doğru Yapılandırın
Özgeçmiş kaç sayfa olmalıdır? Bir özgeçmiş genellikle yalnızca bir sayfa olmalıdır, ancak alanınızda çok fazla deneyiminiz varsa iki sayfa bazen uygun kabul edilir.
Peki özgeçmişinizin içermesi gereken beş ana şey nedir? Bu beş bileşenle aşağıdaki gibi yapılandırılmalıdır:
- başlık
- Özet/profil
- İstihdam geçmişi
- Eğitim
- Yetenekler
Bu öğelerin mutlaka bu sırada olması gerekmez. Hala üniversitede olduğunuz veya diplomanızı yeni aldığınız için çok az deneyiminiz varsa veya hiç deneyiminiz yoksa, eğitim istihdam geçmişinden önce gelebilir. Nadir durumlarda, en azından staj veya gönüllü deneyimi olan birini dahil etmek en iyisi olsa da, hiç yoksa, istihdam geçmişi tamamen dışarıda bırakılabilir.
Birçok özgeçmiş tasarımında, beceri listesi, sayfanın oldukça yukarısında, iletişim bilgilerinin altında bir kenar boşluğunda görünür. Diğerlerinde altta görünür ve yine bazılarında ortada bir yerde görünür.
Çoğu uzman, referansları özgeçmişinizden çıkarmanız gerektiğini veya işveren talep ederse ayrı bir belgeye dahil edilebileceğini söylüyor. “Referanslar istek üzerine sağlanır” ifadesini eklemeyin.
3. Göze Hoş Gelen Bir Başlık Oluşturun
Başlık, aşağıdaki iletişim bilgilerini içeren özgeçmişin en üstündeki alandır:
- Ad: Bu, en üstte gelir ve genellikle sayfadaki en büyük yazı tipi boyutunda görünmelidir.
- Meslek: Mesleğinizi adınızın altında listeleyin (“Ressam”, “Tesisatçı”, “SEO Pazarlama Uzmanı” vb.).
- Adres: Bazıları, özellikle uzak bir işe başvuruyorsanız, günümüz dijital dünyasında adresinizin gereksiz olduğunu söylüyor. Ancak en azından şehrinizi ve eyaletinizi/ilinizi (kendi ülkenizde iş başvurusu yapıyorsanız) veya yabancı bir pazarda iş başvurusu yapıyorsanız şehrinizi ve ülkenizi ekleyin.
- E-posta adresi: Tanınmış bir e-posta sağlayıcısı tarafından barındırılan, adınızın bir kısmını veya tamamını içeren profesyonel bir e-posta adresi kullanın. partygirl@mynet.com gibi bir e-posta kullanarak iş başvurusunda bulunmayın, –tabii ki işiniz parti planlamak değilse.
- Telefon numarası: Ülke dışında bir işe başvuruyorsanız alan kodunu ve ülke kodunu unutmayınız.
- İsteğe bağlı fotoğraf: Bazı özgeçmiş tasarımları iş adayının vesikalık bir fotoğrafını içerir, ancak buna dikkat edin, çünkü Avrupa’da daha yaygın olmalarına rağmen özgeçmiş fotoğrafları çoğunlukla ABD’de hoş karşılanmaz. Lakin ülkemizde fotografsız çzgeçmişlerin, diğerine göre daha az fırsat yakaladığınızıda bilmelisiniz.
- İsteğe bağlı web bağlantısı: Bu siteler özel hayatınızdan çok profesyonel başarılarınızı yansıtıyorsa, LinkedIn sayfanızı, Twitter kullanıcı adınızı veya blogunuza bir bağlantı ekleyebilirsiniz.
Tipografi, beyaz boşluk ve belki de vurgu renginin akıllı kullanımı ile başlığınızın çekici bir şekilde tasarlanması ve düzenlenmesi gerekir. Aynı şey özgeçmişinizin geri kalanı için de geçerlidir. Ve bunun nasıl başarılacağı hakkında birazdan konuşacağız.
İlginizi çekebilir: Özgeçmişe Linkedin Eklemeli misiniz?
En iyi 5 Özgeçmiş Yazma İpuçları
1. İnsanların Okumaya Devam Etmesini Sağlayacak Bir Özet Yazın
Profil, kişisel beyan veya iş hedefi olarak da bilinen özet, muhtemelen özgeçmişin yazılması en zor kısmıdır. Başlığın altındaki bu birkaç satırlık metin hem profesyonel bir otoportre hem de bir “asansör konuşması” işlevi görmelidir. Bu da iş için doğru aday olduğunuza dair ikna edici bir durum oluşturur.
Anahtar kelime ekonomisi. Adınızın ne olduğunu söylemenize gerek yok, çünkü bu zaten başlıkta büyük harflerle görünüyor ve hatta “ben” kelimesini kullanmanıza veya tam cümleler kullanmanıza bile gerek yok. “12 yıllık deneyime sahip Kıdemli endüstri mühendisi” ile başlarsanız, işe alım müdürü kendinizden bahsettiğinizi anlayacaktır.
Özet, mesleğinizi, niteliklerinizi ve belki de hemen açık değilse aradığınız iş türünü tanımlamalıdır. Özetinizin tamamı çocuk bakımı sağlayıcısı olmaktan bahsediyorsa, çocuk bakımı sağlayıcısı olarak iş aradığınızı söylemenize gerek yoktur. Ancak özetiniz geçmişteki birkaç mesleği anlatıyorsa, ne tür bir iş aradığınızı netleştirmeniz gerekebilir.
Hem kişisel özelliklerinizi tanımlarken hem de geçmiş işlerde ne yaptığınızı anlatırken güçlü sıfatlar ve eylem fiilleri kullanın. Eğitim bilgileriniz veya sertifikalarınız bir satış noktasıysa, onlardan da bahsedin. En pazarlanabilir becerilerinizden bazılarını da listeleyebilirsiniz.
Ancak özgeçmişin geri kalanı iş geçmişinize, eğitiminize ve becerilerinize adanmayacak mı? Evet, bu yüzden buna “özet” deniyor. En güçlü satış noktalarınızı bulun ve mümkün olan en ikna edici yazıyı kullanarak burada vurgulayın.
2. İstihdam Geçmişinizi, İşteki En Etkileyici Başarılarınız Üzerine İnşa Edin
Son 10 ila 15 yıl içinde alanınızda yaptığınız ilgili işleri, şirketin adını ve yerini, iş unvanınızı ve orada çalıştığınız yılları belirterek listeleyin. Ardından, her birinin altına, bu işlerdeki en etkileyici başarılarınıza odaklanan bazı madde işaretleri ekleyin.
“Sorumluydu” veya “Görevlendirildim” demekten kaçının ve gerçekten başardığınız şeye odaklanın. Gelir artışı, hizmet verilen müşteriler, denetlediğiniz çalışanlar vb. gibi gerçekleri ve rakamları kullanarak net olun.
Çok sayıda işte çalıştıysanız, hepsini listelemek zorunda değilsiniz. Ancak iş deneyiminiz zayıfsa, stajlardan veya gönüllü deneyimlerden bahsetmek için fırsatlar arayın.
Çoğu durumda, iş deneyimi ters kronolojik sırada listelenmelidir. Ancak, geleneksel olmayan bir kariyer yolunuz varsa, serbest çalışan veya müteahhit iseniz veya iş geçmişinizde boşluklar varsa, geçmiş işleri bir iş kategorisine göre gruplayan işlevsel format size daha iyi hizmet verebilir.
3. Eğitim Bölümünüzü Kariyer Yolunuzdaki Önemine Göre Düzenleyin
Eğitim başarılarınızı da ters kronolojik sırayla listeleyin. Katıldığınız kurumları, kazandığınız dereceyi ve okuduğunuz yılları ekleyin. Ayrıca, istisnai bir not ortalaması, onur topluluklarına üyelik veya diğer ayrımlar için bunların her birinin altına madde işaretleri ekleyebilirsiniz.
Ancak çok fazla iş tecrübeniz varsa ve işgücünde uzun yıllar varsa, eğitiminiz daha az önemlidir ve daha az yer verilmelidir. Öte yandan, okulu yeni bitirdiğiniz için çok az iş deneyiminiz varsa, bu bölümü güçlendirmeyi ve belki de ilk sıraya koymayı düşünmelisiniz. Lise mezunuysanız, okuduğunuz liseden bahsetmenize gerek yoktur, ancak yeriniz varsa zararı olmaz.
4. Beceri Listenizdeki En Etkileyici Yeteneklerinizi Vurgulayın
En pazarlanabilir sert ve yumuşak becerilerinizin bir listesini ekleyin. Zor beceriler, bilgisayar programlama veya yoğun bir mutfakta gurme yemekler hazırlamada uzmanlık gibi işle ilgili teknik yeteneklerdir. Yumuşak beceriler , yönetsel yetenekler veya zaman yönetimi gibi teknik olmayan yeteneklerdir.
Beceri bölümlerinde ne yazık ki yaygın olan klişelere dikkat edin. Birçok özgeçmiş yazarı “İletişim becerileri”ni listeler, ancak bunlardan o kadar sık bahsedilir ki, bu kelimeler oldukça anlamsız hale geldi. “Kalıpların dışında düşünen” bir “Takım oyuncusu” olduğunuzu söylemeyin. Kulağa etkileyici gelen ancak hiçbir şey söylemeyen bir dil olan “abartmak”tan kaçının. İşe alım görevlilerinin daha önce binlerce kez görmediği şeyleri söylemenin yollarını bulmak için kelime dağarcığınızın derinliklerine ulaşın.
5. Başka Bir Şey Ekleme Konusunda Dikkatli Olun
Yukarıda altı değil, beş özgeçmiş bileşeninin belirtildiğine dikkat edin. Başlık, özet, istihdam, eğitim ve beceriler – tüm ihtiyacınız olan bu ve başka bir şey eklemeye karar vermeden önce iki kez düşünmelisiniz.
Özgeçmişinizde nelerden kaçınmalısınız? Bazı özgeçmiş danışmanları, “ Hobileriniz ve ilgi alanlarınız ” için bir bölüm eklemenin iyi bir fikir olabileceğini söyleyecektir. Ancak bu genellikle kötü bir fikirdir. Aradığınız işle alakalı hobileriniz varsa, bunu düşünebilirsiniz. Ancak özgeçmişinizin her bölümü, mesleğinizde neden iyi olduğunuzu gösteren becerileri açıklamaya ayrılmalıdır. Bu nedenle alakasız şeylerden uzak durun.
Her Seferinde Mükemmel CV Biçimlendirme İçin 12 Özgeçmiş İpuçları
1. CV’nizin Okunduğu Kadar İyi Göründüğünden Emin Olmak İçin Bir Özgeçmiş Şablonu Kullanın
Çekici bir özgeçmiş, işe alım müdürü sayfada bir kelime bile okumadan profesyonel ve ciddi bir aday olduğunuzu bildirir. Özgeçmiş şablonları, kendi deneyiminize göre değiştirebileceğiniz örnek metin içeren çerçeveler, planlar veya iskeletler olarak hizmet eder. Beğendiğiniz bir özgeçmiş örneği bulun ve kendinize ait hale getirmek için basit adımlarda size yol gösterilecektir. Bunu yaparak, kendinize çok zaman kazandırabilir ve ayrıca bazı yaygın tasarım hatalarından kaçınabilirsiniz.
2. Nadir Durumlar Dışında Özgeçmişinizi Bir Sayfada Tutun
İlgililerin bu konuda dilinde tüy bitti 🙂 Ama aday ne yapsın. Onca şeyi tek sayfaya sığdırmak kolay mı? Kolay olmasa da imkansız değil…
Daha önce de belirtildiği gibi, iki sayfalık bir özgeçmiş bazen çok fazla iş tecrübesine sahip bir iş başvurusunda bulunanlar için uygun kabul edilir. Ancak, iki sayfalık bir özgeçmiş yazmaya karar verirseniz, ikinci sayfanın çoğunu doldurmaya yetecek kadar materyale sahip olmanız gerekir. İkinci bir sayfaya dökülen bir ila üç satıra sahip olmak asla uygun değildir. Bu olursa, metninizi kırpmanız gerekir. Aşağıda bunu yapmak için bazı stratejiler tartışacağız.
3. Uygun Bir Yazı Tipi Kullanın
Yazı tipleri önemlidir, bu nedenle profesyonel ve okunması kolay bir yazı tipi kullanın. Özgeçmişte kullanılacak en iyi yazı tipleriyle ilgili blogumuza bakın. Size iyiyi, kötüyü ve çirkini göstereceğiz ve oradan bilinçli bir karar verebilirsiniz.
Özgeçmişiniz için en iyi yazı tipini seçerken göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör vardır. Ancak unutmayın: işe alım yöneticilerinin, seçtiğiniz alışılmadık yazı tipine değil, özgeçmişinizin içeriğine odaklanmasını istiyorsunuz.
4. Uygun Bir Yazı Tipi Boyutu Kullanın
10 ila 12 punto arasında bir yazı tipi boyutu kullanın. Daha küçüğünde işe alım müdürü bir büyüteç almak zorunda kalacak; daha büyük ise bir çocuk kitabı yazıyorsunuz gibi görünüyor. Bu yüzden 10-12 punto boyutlarını aşmayın.
Ancak özgeçmişiniz bir sayfaya sığmıyorsa ve küçük bir yazı tipi boyutu kullanarak özgeçmişinizi zorlamak istiyorsanız, bunu düşünmeyin bile. Gerekli olmayan her kelimeyi çıkararak metninizi kırpın.
5. Her Tarafta Bir İnçlik Kenar Boşlukları kullanın
Resimlerin çerçevelerle daha iyi göründüğünü hiç fark ettiniz mi? Solda, sağda, üstte ve altta bir inç boşluk bırakarak özgeçmişinizi beyazla çerçeveleyin. Küçük kenar boşlukları kullanarak özgeçmişinizi bir sayfaya sığdırmaya zorlamayın.
6. Bölümler Arasında Boşluk Bırakın
Başlığınız ile özetiniz arasında, özetiniz ile iş geçmişiniz arasında ve diğer her iki bölüm arasında bir boşluk bırakın. İş geçmişi altında listelenen işler ile eğitim altında listelenen okullar arasında da aynısını yapın.
7. Metni Sola Hizalayın
Metin, kenar boşluğundan kenara yaslanmadan sola hizalanmalıdır. “Sola gömme” veya “sağa düzensiz” olarak bilinen bu stil, metnin her satırının biraz farklı bir yerde bitmesini sağlar Şu anda okuduğunuz metin gibi. Bu, göze bir mola verir ve metnin okunmasını kolaylaştırır.
8. Tam Cümleler Olmadıkça, Madde İşaretlerinden Sonra Nokta Koymayın
Bu anlaşılması güç bir kuraldır ve genellikle ihlal edilir. Ancak madde işaretlerini takip eden metnin tam bir cümle olmadıkça sonunda bir noktaya ihtiyacı yoktur. Ve bir özgeçmişte, madde işaretlerini takip eden metin neredeyse hiçbir zaman tam cümleler olmayacaktır.
9. Sütunlarda Madde İşareti Listeleri Çalıştırarak Özgeçmişinizin Uzunluğunu Kısaltın
Madde işaretli listeler, kısa miktarda metin içeriyorsa ancak her metin tam bir satır kaplıyorsa sorunlu olabilir. Örneğin, bir gazetecinin becerileri bölümü şunları söyleyebilir:
- Uzman suç raporlaması
- Araştırmacı Gazetecilik
- Kaynakların proaktif gelişimi
- Deneyimli atama editörü
- Mükemmel kopya düzenleme becerileri
Ancak bu, beş satır alır ve sayfanın sağ tarafında büyük boşluklar bırakır. Madde işaretlerini iki sütuna bölerek bu sorunu çözün:
- Uzman suç raporlaması
- Deneyimli atama editörü
- Araştırmacı Gazetecilik
- Mükemmel kopya düzenleme becerileri
- Kaynakların proaktif gelişimi
- İspanyolca ‘da akıcı
Şimdi bu liste sadece üç satır kaplıyor. Ve metin eşit olarak dağıtıldığı ve sola kalabalık olmadığı için bu bölüme daha dengeli bir görünüm kazandırıyor.
10. Makul Miktarda Boşluk Bırakın
“Beyaz boşluk”, bir sayfanın hiçbir şey içermeyen kısımlarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ve iyi tasarım için hayati derecede önemlidir. Arada bir, göz ve beyin bir molaya ihtiyaç duyar ve beyaz alan bunun içindir.
İyi sayfa tasarımcıları size beyaz alanı kapatmanızı değil, dışarı itmenizi söyleyecektir. Bu, belgenizin ortasında büyük beyaz delikler istemediğiniz, ancak bunları dışarıya doğru istediğiniz anlamına gelir.
11. Görsel Dengeye Sahip Bir Sayfa Oluşturun
Yukarıdaki özgeçmiş ipuçları doğrultusunda tüm unsurların dengeli ve sayfada eşit olarak dağıtıldığı bir özgeçmiş hazırlayın. Özgeçmişiniz, herhangi biri ilk kelimeyi okumadan önce harika görünmelidir. Ve bu, dengeli bir görünüm için çaba sarf ederek elde edilir.
Özgeçmişte Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?
Hepimiz hata yaparız. Şimdi belirteceğimiz hatalar özgeçmiş ipuçları kadar değerlidir. Özgeçmişte ne pahasına olursa olsun kaçınmanız gereken en yaygın hatalardan bazıları şunlardır:
- Yazım hataları, dil bilgisi hataları ve diğer yazım hataları
- Anlamlı bir içerik ortaya koymayan klişeler ve abartılar
- Her işveren için özel olmayan kopyala-yapıştır özgeçmişleri
- Hobiler ve ilgi alanları gibi alakasız bilgiler
- Başka bir sayfaya dökülen çok fazla paragraf
Daha fazla rehberlik ve yardım için özgeçmiş ipuçları sayfamızı ziyaret edebilirisiniz. Ayrıca kafanıza takılanlar olursa bize sorabilirsiniz.
Ücretsiz Profesyonel Özgeçmiş Şablonları
Bu şablon 100’lerce örnek şablondan sadece bir tanesi, dilediğini seç ve hemen indir
Özgeçmiş İpuçları: Önemli Çıkarımlar
- Özgeçmişinizi yazmadan önce, hedef işvereninizin ne aradığını anlayın.
- Beş kritik bileşeni dahil ederek uygun özgeçmiş yapısını izleyin: başlık, özet, istihdam, eğitim ve beceriler.
- Özgeçmişinizi işiniz buna bağlıymış gibi taze, orijinal, çekici bir dil kullanarak yazın.
- Her işverene göre uyarlayarak özgeçmişinizi ATS yazılımı için optimize edin.
- Zaman kazanmak ve yaygın biçimlendirme ve tasarım hatalarından kaçınmak için bir özgeçmiş şablonu kullanın.
- Özgeçmişinizin okunduğu kadar iyi görünmesini sağlayın.
Özgeçmiş yazmak için piyasada test edilmiş bu özgeçmiş ipuçları umarım bir sonraki işinizi bulmada şans getirir!