Fırsat ne kadar heyecan verici olursa olsun, bir iş teklifini kabul etmede veya reddetmede maaş önemli bir faktördür. Becerileriniz ve deneyiminiz için adil bir ücret almanın iş tatmini üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Bu nedenle, bir görüşme sırasında veya iş teklifini aldıktan sonra maaş pazarlığının ne zaman ve nasıl yapılacağına ilişkin nüansları anlamak inanılmaz derecede önemlidir.
Sonuçta, başarı ve başarısızlık arasında ince bir çizgi vardır: Örneğin, maaşınızı çok erken yükseltirseniz, işten çok maaş çekiyle ilgilendiğinizin bir işareti olabilir. Ya da uygun bir araştırma yapmadan istediğiniz bir maaş rakamını söylerseniz, parayı masada bırakabilir veya kendinize değer biçmeyebilirsiniz.
Peki, potansiyel bir işverenle parayı nasıl konuşursunuz? İşe alım uzmanına bir görüşme sırasında maaşı tartışma sürecini sorun ve size şunu söyleyeceklerdir: Tazminat konusu gündeme geldiğinde, diplomatik ve hazırlıklı olmanız gerekir.
Bir görüşmede maaş pazarlığı yapmadan önce
- Araştırmanı yapın: Düşündüğünüz iş ve şirket için adil bir başlangıç maaşının ne olduğu konusunda iyi bir anlayışa sahip olun.
- Para konuşmasında acele etmeyin: Pazarlık yaparken iyi zamanlama çok önemlidir.
- Maaş çekinin ötesini düşünün: Örneğin, daha yüksek bir maaş yoksa, daha fazla ücretli izin söz konusu olabilir.
- Bir maaş rakamı veya aralığı için gönüllü olmayın: Sorulursa kaçamak davranmak istemezsiniz, ancak genellikle en iyisi önce işverenin bir sayı vermesini sağlamaktır.
- Dürüst ol: Aldatıcı bir iş başvurusu reddedilen bir iş başvurusudur.
- İlk teklifi kabul etmeniz gerektiğini düşünmeyin: Zorlu bir iş piyasasında bile, iyi niyetle müzakere etmek her zaman kabul edilebilir. Ne istiyorsan sor.
Aşağıda, bir görüşme sırasında maaş pazarlığının ne zaman ve nasıl yapılacağına ilişkin daha ayrıntılı ipuçları verilmiştir.
1. Zamanlamaya ve inceliğe ihtiyacınız var
Ön yazınızda veya ilk telefon değerlendirmesinde maaştan bahsetmek doğru değildir. İlk görüşmenizde de gündeme getirmeyin. Rol için uygunluğunuzu göstermek ve işverenin sizi tanımasına izin vermek yerine bu fırsatları kullanın.
İkinci görüşmede, tazminat hakkında soru sormak genellikle kabul edilebilir, ancak incelik çok önemlidir. Maaş aralığını sormadan önce işe olan ilginizi ve işe getireceğiniz güçlü yanları ifade edin. İşverene maaş çekinden daha fazlası için orada olduğunuzdan emin olun. Önce parayı getirirlerse, pazarlığa yer bırakan bir aralık sağlayın. Esnek olduğunuzu göstermek, hem siz hem de işveren için kabul edilebilir bir tazminat paketi hazırlamanın anahtarıdır. Tercih ettiğiniz maaşla ilgili soruları yanıtlamadan önce işin gerekliliklerini tam olarak anladığınızdan emin olun.
2. Kartlarınızı Oldukça Yakın Tutun
Genel bir kural olarak, önce işverenin bir rakam teklif etmesini sağlamak en iyisidir. Başlangıç noktalarını bilmek, maaş görüşmeleri sırasında size bir avantaj sağlayabilir. Ama bazen önce gitmekten kaçınamazsın. Bazı şirketlerin çevrimiçi iş başvuru formları, genellikle adayların beklentilerinin kuruluşun bütçesiyle uyumlu olmasını sağlamak için gerekli maaşınızı isteyecektir.
Böyle bir durumda, sizin için kabul edilebilir bir aralık (kesin bir rakam değil) sunun. İlk görüşmenizde karşınıza çıkarsa aynı kural: Ya bir maaş aralığı verin ya da gülümseyin, erteleyin ve soruyu tersine çevirin:
“Sürecin bu kadar başında para hakkında ayrıntılı olarak konuşmamayı tercih ederim. Önce iş ve şirket hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Ama pozisyon için hangi maaş aralığını düşündüğünüzü sorabilir miyim?”
3. Rakamlarınızı Doğru Alın
Sürecin başında, hatta telefon değerlendirmenizden önce, ödevinizi yapın ve şehriniz, sektörünüz ve başvurduğunuz iş unvanı için en son maaş aralıklarını öğrenin.
4. Sunulanları Tartışın
Yani, size iş teklif edildi, ancak maaş beklentilerinizi karşılamıyor mu? Ek tazminat talep etmek kesinlikle kabul edilebilir.
5. Güçlü Bir Durum Sunun
Herhangi bir müzakerede, konumunuz için sağlam nedenler sunmanız gerekir. Becerilerinizden, deneyimlerinizden ve önceki başarılarınızdan, özellikle de bir şirketin kâr hanesinde ölçülebilir bir etkiye sahip olanlardan bahsedin.
En son veriler, maaşları artıran kalifiye profesyonel sıkıntısı olduğunu gösteriyor. Birçok işveren ayrıca zamları eski haline getiriyor ve yan hakları ve ikramiyeleri iyileştiriyor.
6. Asla Blöf Yapmayın
Potansiyel bir işvereni asla mevcut maaşınız konusunda yanıltmayın veya daha fazla para kazanmak için başka iş teklifleri icat etmeyin. Gerçek eninde sonunda ortaya çıkacaktır. Bunun yerine, bir görüşme sırasında maaşı tartışırken kuruluşa getirebileceğiniz değeri vurgulayın ve durumunuz hakkında dürüst olun.
7. Ödeme Paketinin Ötesini Düşünün
Tazminat paketinin tamamını değerlendirdiğinizden emin olun. Daha düşük başlangıç maaşı olan ilgi çekici bir iş, çalışanlara cömert bir sosyal yardım paketi veya öğrenme ve şirketle birlikte büyüme fırsatları sağlayabilir. Sağlık sigortası, emeklilik planları ve tatil günleri de dahil olmak üzere resmin tamamını tam olarak anlamak istiyorsunuz. Daha küçük bir işe alma bütçesiyle kısıtlanan işverenler, anlaşmayı kapatmak için ikramiyeleri bile tatlandırabilir.
8. Yazılı Olarak Alın
Tebrikler, iş teklifini ve istediğin maaşı aldın! Şimdi yazılı olarak isteyin. Tazminat, iş unvanı ve sorumlulukları ve diğer ayrıntıları belgelemeden mevcut görevinizden asla istifa etmeyin.
Bir görüşme sırasında nasıl maaş pazarlığı yapılacağını bilmek, nasıl dans edileceğini bilmek gibidir. Çok erken başlamak istemezsiniz ve kimsenin ayağına basmak istemezsiniz. Maaş araştırmasıyla hazırlanmak ve en alakalı güçlü yönlerinizi iletme konusunda güçlü bir beceri, en iyi adımınızı atmanıza yardımcı olacaktır.