Kategori: Mülakat Soruları
Mülakat Nedir?
Mülakat Soruları konusuna geçmeden önce “mülakat nedir?” bir göz atalım. Mülakat, görüşmeci ve aday rolünde olan iki veya daha fazla kişinin, belirli bir konu hakkında bilgi alması yapılan görüşmeye denir. Görüşmeciler; İşveren, İşe alım yöneticisi, işveren vekili, İk uzmanı veya benzer rollerde olabilir. Mülakatı yürüten kişi, bilgi edinmek için adaya bir dizi mülakat soruları sorar.
Mülakat, iki veya daha fazla kişi tarafından kurulan rastgele bir diyalog değildir. Daha çok tüm katılımcıların bildiği, çıkarları ve amaçları önceden tanımlanmış bir iletişim anlaşmasını içerir. Bu bir işe alım görüşmesi veya bir iş anlaşması olabilir.
Mülakat Hangi Amaçla Yapılır?
Bir mülakatta, işe alan kişi ve aday için çeşitli amaçları vardır. Aday, pozisyonun kendileri için ideal olup olmadığına karar vermeyi amaçlarken, işe alım görevlisi potansiyel çalışan hakkında daha fazla ayrıntı öğrenmek isteyebilir. İş ararken, işe alım sürecinin hedeflerini anlamak, mülakat performansınızı artırmanıza ve iş başvurunuz hakkında bilinçli kararlar vermenize yardımcı olabilir.
Mülakat Türleri Nelerdir?
- Geleneksel mülakat
- Panel mülakatı
- Grup mülakatı
- Telefon mülakatı
- Görüntülü (online) mülakat
- Restoran veya tesis dışı mülakat
- Stres mülakatı
- Vaka mülakatı
- İş fuarı görüşmesi
- İş başında mülakat
- Davranışsal mülakat
- Yetkinlik bazlı mülakat
- Son görüşme
- Gayri resmi görüşme
- Bilgilendirici görüşme
- Yapılandırılmamış mülakat
- Yapılandırılmış mülakat
Mülakat Soruları
İlk bakışta sıradan bulabilirsiniz fakat; burada derlenmiş mülakat soruları işe alım yöneticilerinin adayı değerlendirmek için en sık başvurulan mülakat sorularıdır.
1.Bana kendinden bahset
İşveren hayat hikayenizi bilmek istemiyor, bu mülakat sorusu size profesyonel kariyer hayatınız hakkında açıkça konuşma fırsatı veriyor. Kişisel bilgileri paylaşmaktan kaçının, iş profilinize, güçlü yönlerinize odaklanın ve coşkunuzu gösterin.
Detaylı İncele: Bize kendinizden bahseder misiniz?
2.Pozisyonla neden ilgileniyorsunuz?
İşe olan hevesinizi gösterme fırsatını yakalayın! Ayrıca sizi pozisyon için ideal yapan nitelikleri vurgulayın.
Detaylı İncele: Bu işi neden istiyorsunuz?
3.Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz?
En sık sorulan Mülakat soruları arasında gelir. Önceden hazırlanın ve şirket hakkında araştırma yapın: misyonu, değerleri, kazançları, iş birimleri ve sosyal medya hesaplarını inceleyin.
Detaylı İncele: Rakiplerimiz hakkında ne biliyorsunuz?
4.Boş zamanlarında ne yapmaktan hoşlanırsın?
Rahat yanıt verin. İşveren sizin hakkınızda daha fazla bilgi edinmek istiyor. Okumak, spor yapmak, gönüllü olmak gibi hobiler bazı şirketler için değerlidir.
5.Kariyer amacınız nedir?
Bu önceliklerinize ve hırslarınıza bir göz atmanın bir yoludur. Ayrıca değerleri ve kişiliği değerlendirir .Bu mülakat sorusu olumlu-olumsuz değerlendirmenizde önemli rol oynar.
Detaylı İncele: Kariyer hedefiniz neler?
6.Önceki işinizden neden ayrıldınız? Neden iş değiştirmek istiyorsun?
Geçmişteki iş deneyiminizle ilgili olumsuz yorumları bir kenara bırakın. Büyüme arzunuza ve bu pozisyonun sahip olduğunuz veya daha önce sahip olduğunuz pozisyonu nasıl aştığına odaklanın.
Detaylı İncele: Önceki işinizden neden ayrıldınız?
7.Neden kovuldunuz?
Dürüst olun ve bu deneyimden ne öğrendiğinizi açıklayın.
8.Baskıyla nasıl başa çıkıyorsunuz?
Bu tür mülakat soruları duygusal zekanızı değerlendirmeye odaklanır, pratik eylemlerden bahseder: düşünmek için yalnız zaman ayırmak, yardım istemek, önemli görevlerinizi düzenlemek vb. Bunun dışında mülakatta gerin görünmek istemezsiniz.
Detaylı İncele: Stres ve baskıyla nasıl başa çıkıyorsunuz?
9.En büyük zayıflığınız veya kusurunuz nedir?
Sizi yargılamanın ötesinde, görüşmeci dürüstlük ve öz farkındalık derecenizi bilmek ister. Geliştirmeye çalıştığınız zayıf bir nokta hakkında konuşun. Bütün mülakat soruları bir nedene dayalıdır. Tuzağa düşmeyin.
Detaylı İncele: Stres ve baskıyla nasıl başa çıkıyorsunuz?
Mülakatta Ne Giyilir?
- Şirketin kültürünü ve kıyafet kurallarını araştırın: Orada çalışan birini tanıyacak kadar şanslıysanız, doğrudan şirkette genellikle nasıl giyindiklerini sorun.
- Kendinizi iyi hissettiren kıyafetler tercih edin: Otantiklik iyidir. Kendinizi iyi hissettiğiniz ve giyim tarzınızın dışında olmayan bir kombin tercih edin. Böylece kendinizi daha iyi hisseder ve mülakat soruları karşısında daha rahat olursunuz. Ayrıca ütülü giysiler tercih edin.
- Nötr renkler tercih edin: Gösterişli olmak yerine nötr bir şıklık tercih edin. Gömlek için en uygun renk beyaz veya mavi, takım elbise giyiyorsanız siyah veya gri tercih edebilirsiniz.
- Giyiminize dikkat edin: Erkekler için bir iş görüşmesi için nasıl giyinileceğine dair bir ipucu, tişört yerine gömlek giymektir . Kadınlar için çeşitlilik daha fazladır, ancak mini etek, çok dar giysilerden kaçınılmalı Bunun yerine uzun veya Fransız kol kullanılması önerilir. Peki kot pantolon giymek.
Detaylı İncele: İş görüşmesinde kot pantolon giymek uygun mu?
- Ayakkabılar önemlidir: İş görüşmesine girmeden önce tamamen temiz olduklarını kontrol edin. Sandalet yerine kapalı ayakkabı kullanılması tercih edilir . Ayrıca etek veya elbise giyiyorsanız, yaz olsa bile çorap giymelisiniz .
- Çok fazla takı kullanmayın: Çok fazla küpe, yüzük veya piercing kullanmayın. Dövmeleriniz varsa görüşme sırasında bunları kapatmanız önerilir.
- Aşırı makyaj ve parfüme dikkat: Makyajınızda çok fazla parlak renkler kullanmayın. Soft ve sade bir makyaj tercih edin. Ayrıca çok az parfüm kullanmanız veya hiç kullanmamanız önerilir.
- Erkekler tıraşlı ve bakımlı olmalıdır: Kombine uygun bir kol saati ve kemer kullanılmasında sakınca yoktur.
Mülakata Nasıl Hazırlanılır?
- Sektörü ve şirketi araştırın. Bir görüşmeci, şirketinin kendi sektöründeki konumunu nasıl algıladığınızı, firmanın rakiplerinin kim olduğunu, rekabet avantajlarının neler olduğunu ve en iyi nasıl ilerlemesi gerektiğini sorabilir. Bu nedenle iş aramanızı sadece birkaç sektöre odaklayın.
- Görüşmeyi yapanın endişelerini ve çekincelerini önceden tahmin edin. Pozisyonlar için her zaman açık olanlardan daha fazla aday vardır. Bu yüzden görüşmeciler insanları elemenin yollarını ararlar. Kendinizi onların yerine koyun ve neden sizi işe almak istemeyebileceklerini sorun.
- Genel mülakat sorularına hazırlanın. En çok hangi sorularla karşılaşacağınızı düşünün. Ardından, asıl görüşme sırasında karşılaşabileceğiniz mülakat sorularına hazırlanın.
- Görüşmeci için sorularınızı sıraya koyun. Görüşmeye, görüşmeci için şirket hakkındaki bilginizi ve ciddi niyetinizi gösteren bazı akıllı sorularla gelin. Görüşmeciler her zaman herhangi bir sorunuz olup olmadığını sorar ve ne olursa olsun, bir veya iki tane hazır bulundurmanız iyidir.
- Pratik yapın. “Seni neden işe almalıyız?” gibi bir soruya zihinsel bir cevapla hazırlıklı gelmek iyi bir şeydir. Kendinden emin ve ikna edici bir şekilde yüksek sesle söylemek tamamen başka bir zorluktur. İlk kez denediğinizde, düşünceleriniz kendi zihninizde ne kadar net olursa olsun, sesi bozuk ve kafanız karışmış olacak! 10 kez daha yapın, çok daha yumuşak ve daha anlaşılır dil ile ifade edin.
- İlk beş dakika önemlidir. Bazı araştırmalar, görüşmecilerin adaylar hakkında görüşmenin ilk beş dakikasında karar verdiğini ve ardından görüşmenin geri kalanını bu kararı doğrulamak için bir şeyler arayarak geçirdiğini gösteriyor!
- Görüşmeyi yapan kişiyle aynı tarafta olun. Birçok görüşmeci, iş görüşmelerini rakip olarak görür. Bu minvalde ilerleyen bir mülakatta kimse mutlu olmaz.
- İddialı olun ve görüşme için sorumluluk alın. Belki de kibar olma çabasından dolayı, genellikle iddialı bazı adaylar iş görüşmeleri sırasında aşırı derecede pasif hale gelirler. Ancak nezaket, pasifliğe eşit değildir. Mülakat, diğer sohbetler gibidir. Orada öylece oturup görüşmecinin kazandığın Nobel Ödülü hakkında soru sormasını bekleme hatasına düşme. Dansa katıl.
- Yasadışı ve uygunsuz soruları ele almaya hazır olun. Irkınız, yaşınız, cinsiyetiniz, dininiz, medeni durumunuz ve cinsel yöneliminizle ilgili röportaj soruları uygunsuz ve birçok alanda yasa dışıdır. Bununla birlikte, bunlardan bir veya daha fazlasını alabilirsiniz. Bu durumda “Bunun başvurumla ne kadar alakalı olduğundan emin değilim” şeklinde cevaplayabilirsiniz.
- Olumlu düşünün. Şikayetçiyi kimse sevmez, bu yüzden görüşme sırasında olumsuz deneyimler üzerinde durmayın.
- Olumlu bir notla kapatın. Bir satıcı size gelip ürününü gösterdi, zaman ayırdığınız için teşekkür etti, ve sonra kapıdan çıkıp gitti. neyi yanlış yaptı? Senden satın almanı istemedi! Bir mülakatın sonuna gelirseniz ve bu işi gerçekten sevdiyseniz, isteyin! Mülakatı yapan kişiye, bu işin sizin için ne kadar heyecanlı ve tutku verici olduğunu hissettirin.
- Her görüşmeye özgeçmişinizin bir kopyasını getirin.
- Konserve gibi görünmekten korkmayın. Bazı insanlar, cevaplarını prova ederlerse, görüşme sırasında “konserve” gibi görüneceklerinden endişe duyarlar. Merak etme. İyi hazırlanmışsanız, yumuşak ve anlaşılır konuşacaksınız.
- “Bana kendinden bahset” sorusundan en iyi şekilde yararlanın. Birçok görüşmeci görüşmeye bu soruyla başlar. Her şeyi aleyhinize çevirmek için bu soruyu iyi değerlendirin. “Bize kendinizden bahseder misiniz?” mülakat sorusu hakkında daha detaylı yazımızı buradan görüntüleyebilirsiniz.
- Doğru beden dilini konuşun. Uygun giyinin, göz teması kurun, sıkı bir el sıkışın, iyi bir duruş sergileyin, net konuşun ve parfüm veya kolonya sürmeyin! Bazen görüşme yerleri, iyi hava sirkülasyonu olmayan küçük odalardır.
- “Davranış temelli” mülakatlara hazır olun. Günümüzde en yaygın görüşme tarzlarından biri, insanlardan şirketin belirli bir pozisyon için önemli olduğunu düşündüğü davranışları gösteren deneyimlerini açıklamalarını istemektir. Örneğin, baskısı altında ve sınırlı bilgi ile bir karar verdiğiniz bir zaman hakkında konuşmanız istenebilir.
- Teşekkür notları gönderin. Her görüşmeden sonra bir teşekkür notu yazın. Mülakattan sonra iyi bir teşekkür epostası hazırlama konusunda buradan yardım alabilirsiniz.
- Kararlı olun, vazgeçmeyin! Gerçekten sizin için çok uygun olacağını düşündüğünüz bir iş için kötü bir görüşme yaptıysanız pes etmeyin! Bu işin neden iyi bir eşleşme olacağından bahsedin. Şirkete ne teklif etmeniz gerektiğini yineleyin ve katkıda bulunmak için bir fırsat istediğinizi söyleyin. Bu stratejinin size bir iş teklifi getirip getiremeyeceği şirkete ve size bağlıdır. Ancak kesin olan bir şey var: Denemezseniz şansınız tamamen sıfırdır. Bu yaklaşımın birçok durumda işe yaradığını gördük ve kendinize son şansı vermenizi öneririz.
Mülakat İpuçları
İş görüşmesinde yapılmaması gerekenler;
- Giysilerinizin temiz, ütülü ve prezentabl olduğundan emin olun.
Göz teması kurun ve güçlü bir el sıkışma ile başlayın. Bu, görüşmecinizle ilk kez tanıştığınızda kendinize olan güveninizi gösterecektir. - Ayaklarınız yere sağlam basacak şekilde hareketsiz oturun. Bu, duruşunuzu korumanıza ve kıpırdamaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
- CV detaylarınızı unutmayın. Özellikle, görüşme yaptığınız rolle en alakalı deneyimleri vurgulayın.
- Sorularınızı not alın. Önemli noktaları unutabileceğinizi düşünüyorsanız, bir not defteri getirin.
- Unutma. Bir sonraki potansiyel işvereninizi etkilemek, sizin için olduğu kadar, görüşmeci için kendi işinde çalışmanın faydalarını satması da önemlidir.
- Mülakat soruları hakkında notlar çıkarın. 2. görüşmede bu sorularla tekrar karşılaşabilirsiniz.
İş Görüşmesinde Yapılmaması Gerekenler
- Mülakata geç kalmayın. Bu kaçınılmazsa görüşmecinize tahmini varış zamanınızı bildirmek için önceden arayın.
- Dikkatsiz veya uygunsuz giyinmeyin.
- Mülakattan önce sigara içmeyin. Hızlı bir sigara sinirlerinizi yatıştırmak için iyi bir fikir gibi görünse bile, koku görüşmeciniz için fark edilir ve rahatsız edici olacaktır.
- Zayıf yönlerinize gönüllü olun. Dürüstlük her zaman en iyi politika olsa da, doğrudan istenmedikçe eksikliklerinize gönüllü olmanıza gerek yoktur. Bu şekilde tuzak mülakat soruları ile karşılaşmaya hazır olun.
- Mevcut veya önceki işvereninizi eleştirmeyin. Bunu yapmak, görüşmecinize birlikte çalışmanın zor olduğu izlenimini verebilir.
- Mülakat soruları sizi zorlayabilir. Sıkılmayın, dürüstlikten ayrılmayın.
Mülakat Soruları ve Cevapları
- Bize kendinizden bahseder misiniz?
- Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?
- Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?
- Kendinizi nasıl tanımlarsınız?
- Özgeçmişinizde olmayan bir şeyi anlatır mısınız?
- Önceki işinizden neden ayrıldınız?
- Pozisyonda karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler?,
- Gelecek için amaçlarınız neler?
- En zayıf yönleriniz neler?
- Stres ve baskı altında çalışabilir misiniz?
- Aldığınız en zor karar neydi?
- En güçlü özelliğiniz nedir?
- Sizi benzersiz yapan nedir?
- Bilmemizi istediğiniz başka bir şey var mı?
- Bu kalemi bana satar mısın?
- Yönetim tarzınız nedir?
- Bize başka birinin yapamayacağı ne sunabilirsiniz?
- Neden bu işte başarılı olabileceğinizi düşünüyorsunuz?
- Hangi hayvan olmak isterdiniz?
- İşe ne zaman başlayabilirsiniz?
- Nefret ettiğiniz biriyle çalışabilir misiniz?
- En büyük tutkunuz nedir?
- Arkadaşların seni nasıl tanımlar?
- Sizi ne motive eder?
- Pozisyonu nereden duydunuz?
- Maaş beklentiniz nedir?
- Başka işlere başvurdunuz mu?
- Neden çağrı merkezinde çalışmak istiyorsunuz?
- Bu işi neden istiyorsunuz?
- Kariyer hedefiniz nedir?
Mülakat soruları çetin ve kasvetli gelebilir fakat; nasıl cevaplamanız gerektiğini bilirseniz bu sizin için hiçte zor olmayacaktır.