Menü Kapat

KPI Nedir? 360° Performans Yönetimi Faydaları Nelerdir?

KPI Ne demek? 360° Performans Yönetimi Faydaları Nelerdir?

KPI nedir?

KPI nedir? sorusu şu çağrışımla hatırlayın: Ölçülemeyen hiçbir şey yönetilemez! Dolayısıyla, Anahtar Performans Göstergesi (KPI), bir şirketin temel iş hedeflerine ne kadar etkili bir şekilde ulaştığını gösteren ölçülebilir bir değerdir. KPI, Key Performance Indicator cümlesinin kısaltmasıdır. Türkçesi Anahtar Performans Göstergesi anlamı taşır. Ayrıca Temel anahtar göstergesi veya Hedef Anahtar Göstergesi olarak da karşılaşabilirsiniz.

360° Performans Yönetimi ve KPI Aynı Şeyler mi?

360° performans yönetimi ve Anahtar Performans Göstergesi (KPI) aynı şeylerdir. Son zamanlarda buzdolabı fiyatlarına baktıysanız demek istediğimi çok daha iyi anlarsınız: Buzdolabı yerine Nofrost Gardrop Tipi Soğutucu-dondurucu gibi tanımlar var. Aslında sizin mutfağınızdakinin birebir aynısı…

Arkadaşlar bu XX. yüzyılın pazarlama stratejisi: Call to action 🙂

Gelecekte sizce 360° performans yönetimi ve Anahtar Performans Göstergesi (KPI) tanımlarından hangisi zirveyi alır? Lütfen fikrinizi yorumlardan bizimle paylaşın.

360° Performans Yönetimi Nedir?

Bahsettiğimiz gibi 360° Derece Performans Değerlendirme KPI ile aynı anlamı taşır: amaçlanan bir sonuca yönelik ilerlemenin kritik (anahtar) göstergeleridir.

KPI Faydaları Nelerdir?

1. Öğrenme Boşluklarını Kapatır

KPI‘lar, öğrenme boşluklarını tanımanıza ve gidermenize yardımcı olur . Bir amaca veya hedefe ulaşamıyorsanız, bu çalışanlarınızın daha fazla eğitime ihtiyacı olduğunu gösterir.

%20 daha fazla feedback dönüştürmek istediğinizi varsayalım. Satış hedefinizi, gelecek çeyreğe kadar gerçekleştirmeyi planlayarak satış ekibinize iletirsiniz. Ancak, üç ay sonra hiçbir kapanış artışı görmüyorsunuz. Bu durumda izlenen yol yanlıştır yada bir eğitim ihtiyacı olduğunu anlamalısınız. Aksiyon alınarak giderilmesi halinde her arama gerçekçi bir fırsat haline gelir.

2. Çalışanları Harekete Geçmeleri için Güçlendirir

Çalışanlarınızı harekete geçmeleri için güçlendirmek, profesyonel bir KPI bakışıdır.

Genel hedefiniz bu yıl geçen yıla göre daha fazla satış yapmak olsun. Bunu nasıl elde edeceksiniz ve ekibiniz ne yapacağını nasıl bilecek? Net KPI’lar, çalışanlarınızı harekete geçirir ve yol boyunca onları yönlendirir.

Bir satış direktörü tarafından konuşulan somut bir KPI, “Her gün 30 satış e-postası gönder” veya “İlk temastan sonraki 1 saat içinde olası satışların takibi” olabilir. Gönderilen satış e-postalarının sayısı ve takip süresi, belirli, izlenebilir KPI’lardır. 

Sonuçları görmeye başlarsanız, doğru yoldasınız demektir. Mesela sonuçları görmüyorsanız, o hedefe giden yolda ölçtüğünüz KPI’ları ve hedefleri tekrar gözden geçirin ve gerekirse pivotlar yapın.

3. Sonuçları Sonuca Bağlayın

İyi bir KPI, tanımı gereği ölçülebilir ve izlenebilir olmalıdır. Hedeflerinize yönelik ilerlemeyi ölçmenin bir yolu olmadan iyileştirme veya ayarlama yapamazsınız.

Belki de yıl boyunca satış dönüşümlerini %20 artırma hedefinize ulaştınız. Tebrikler! Ama bu hedefe nasıl ulaştınız? 

  • Her satış ekibi üyesi satış eğitimini tamamladı mı? 
  • Hedefin çok mu düşüktü? 
  • Takımın hedeflerinin çoğunu gerçekleştiren bir süper star satış elemanınız var mıydı?

Öte yandan, amacınıza ulaşmadıysanız, neden olmadı?

  • Hedefin çok mu yüksekti? 
  • Çalışanların bilgi boşlukları var mıydı?
  • Yöneticiler satış sürecini kolaylaştırmakta zorluk yaşadılar mı?

Bir hedefe ulaşsanız da ulaşmasanız da “neden”i bilmek önemli. Bu nedenle bir KPI’ın en güçlü yönlerinden biri, belirli eğitim kararlarının işe yarayıp yaramadığını ölçme yeteneğidir. 

Performans Göstergelerinin Dezavantajları

1. KPI’ların Zamana İhtiyacı Var

KPI’ların bir dezavantajı, her zaman hemen eyleme geçemezsiniz. Zamana ihtiyacınız var.

Yeni bir çalışan eğitim programına yatırım yaptığınızı düşünelim, dolayısıyla fark yaratmasını bekleriz. Ancak eğitim KPI’ları bir günde ekip dönüşümlerini göstermez. Öte yandan KPI’ları ne sıklıkta takip ettiğinize bağlı olarak, sonuçları görmeniz birkaç ay sürer.

Bildiğiniz gibi, Başında kaynasın diye beklenen su asla kaynamaz.

Dolayısıyla KPI’larınızdaki panik düğmesine çok erken basmayın; ısınmaları için zaman verin.

2. KPI’lar Yüksek Bir Öğrenme Eğrisine Sahiptir

KPI’lar faydalıdır ancak aynı anda çok fazla şeyle kendinizi aşırı yüklemeye çalışmayın. Daha önce hiç KPI belirlemediyseniz ve uygulamadıysanız, bir veya iki ile başlamak en iyisidir. 

Küçük başlayın ve yolunuza devam edin. KPI oluşturma ve uygulama konfor seviyeniz arttıkça, daha fazlasını eklemeye başlayabilirsiniz.

KPI Hedefleri Nasıl Belirlenir?

Performans göstergelerini tanımlamak kolay değil. KPI’daki operasyonel kelime “anahtar”dır çünkü her KPI, bir performans ölçüsü ile belirli bir iş sonucuyla ilgili olmalıdır. KPI’ları iş metrikleriyle karıştırmayın. KPI’ların kritik veya temel iş hedeflerine göre tanımlanması gerekir. Bir KPI tanımlarken şu adımları izleyin:

  • İstediğiniz sonuç nedir?
  • Bu sonuç neden önemli?
  • İlerlemeyi nasıl ölçeceksiniz?
  • Sonucu nasıl etkileyebilirsiniz?
  • İş sonucundan kim sorumludur?
  • Sonucuna ulaştığını nasıl anlayacaksın?
  • Sonuca yönelik ilerlemeyi ne sıklıkla gözden geçireceksiniz?

KPI Seçme ve İzleme Adımları

Sıklıkla “ölçülen her şey başarılabilir” denir. Peki bu KPI ölçümü nasıl yapılır? Size bu konuda rehberlik edecek 3 adımdan bahsedeceğiz.

1.Adım: KPI Hedefi Belirlerken Sadece Bir Kaç Metrik Üzerinde Yoğunlaşın

Anahtar performans göstergesi planlamalarında yapılan yaygın hatalardan biride bütün dönemler aynı hedef veya metrikleri izlemektir. Üretim mühendisi olduğunuzu bir düşünsenize, performans olarak odaklanmanız gereken onlarca görev ve sorumluluğunuz var fakat; görevlendirildiğiniz projeler bunların tamamını kapsamaya bilir. Öyleyse farklı bir çok projede görev alan üretim mühendisini tek bir performans çatısı altında değerlendirmek doğru mu? Tabi ki hayır.

Diğer bir akademik ifadeyle şöyle özetleyebilirim; üniversitenin her bir dönemi için alabileceğiniz max. ders sayısı sınırlıdır. Tüm dersleri bir dönem alamazsınız. Çünkü bu olağanın dışında bir çaba gerektirir ve bilgi kişiye nitelik katmaz. Öyleyse bunu şu şeklide listeleyelim;

  1. performans değerlendirmesi doğru sonuçlar ortaya koyabilmesi için aynı kümeler (eşit sorumluluk alanları) özelinde ayrı ayrı değerlendirmeli.
  2. Hedef değeri doğru seçin. Hedef değerden kasıt hedefin gerçekleştirileceği süre…
  3. Hedefler dönemsel olarak gereklilik alanlarına göre belirleyin. Peki sürdürülebilirlik? Eğer performans indikatörleriniz analitik sonuçlar üretmekte maharetli ise endişelenmeyin. “What gets measured gets done“: ölçülebilen her şey başarılabilir.

İlginizi çekebilir: Harika bir akademik özgeçmiş nasıl yazılır?

2.Adım: Seçtiğimiz Bu Metrikler İyi Bir KPI Hedefini Karşılıyor mu?

Seçilen hedeflerin doğru KPI göstergeleri olduğundan emin olmalısınız. O halde gelin her bir KPI hedefiniz için kendinize aşağıdaki soruları sorun.

  1. Bu KPI, genel stratejinin yanı sıra hedefimize de bağlı mı?
  2. Zamanında ve doğru bir şekilde ölçülüyor mu?
  3. Tanımlamak ve anlamak kolay mı?
  4. Gelecekte hala geçerli olacak mı?
  5. Müşteri ilişkileri, finans, İç Süreçler, Öğrenme ve Büyüme gibi çok çeşitli perspektiflere katkıda bulunuyor mu?
  6. Kolayca ölçülebilir mi?
  7. Bu KPI’yı kullanarak değişimi etkileyebilir/yönlendirebilir miyiz, yoksa kontrolümüz dışında mı?

3.Adım: KPI İçin Belirli Kişilere Sorumluluk Atayın

KPI amacı itibariyle, performans kaliteli bir iş ortaya çıkarılabilirse kısa, orta ve uzun vadede personel ve şirket gelişimi için olağan üstü sonuçlar ortaya koyar. Ama bu noktada yapılan en büyük handikap şu: hedefin 9 aylık bir süre için oluşturulduğu bir indikatörü ele alırsak sonuçların 9 ay sonra incelenmesi bir kademe hatasıdır. Tam bu noktanın bir sürece bağlanması için performans datalarını inceleyecek sorumlular atanmalıdır. Böylelikle ilk çeyrekte alınabilecek önleyici yönlendirmeler süreçte karlı bir pozisyona geçmemizi sağlar.

En Yaygın Kullanılan KPI İzleme Yazılımları

Günümüzde Anahtar Performans Değerlendirmesi (KPI) maalesef kullanılan etkin bir sistem değil. Bu sebeple KPI alanında güçlü bir pazar da yok. Bu KPI yazılımı olmaması demek değil. Fortune Türkiye ilk 50 listesi içerisinde yaptığımız küçük bir araştırma sonrasında sadece %12’lik bir kullanım oranı saptadık. Ve bu değer içerisinde şirketlerin birkaçı kısmi değerlendirme için kullanıyor. (Beyaz yaka, müşteri memnuniyeti ve proje yönetimi gibi)

Veri sağlayamadığımız için üzgünüz. Bu alanla ilgili araştırmaya devam ediyoruz. Doğru zamanda bir liste paylaşacağız. Dilerseniz yorum bırakabilirsiniz. Makale güncellendiğinde bildirim alacaksınız.


Bu içeriği paylaşmak ister misin?:
Posted in KPI

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir