Kovulduktan sonra iş bulma hakkında bilgiye ihtiyacınız varsa, bu makale size hemen yardımcı olacaktır. Ama her şeyden önce böyle bir durumun kendinizden etki bırakmasına izin vermeyin. Yaşanan her neyse son buldu. Pozitif bir yaklaşımla, çıkarımlarınızı değerlendirin ve kendinizi bundan sonraki kariyeriniz için hazırlayın. Sakin bir kafa ve çok geçmeden bir iş yaşadığınız tüm izleri kafanızdan silmeye yetecektir.
Şimdi 10 maddede bu süreci nasıl yıkabileceğinizi paylaşacağız.
İçindekiler
1. Kovulduktan Sonra İş Bulmakta Gecikmeyin
Kovulmak size duygusal bir yük getirebilir ve biraz ara vermek ve durumu değerlendirmek cazip gelebilir. Tabi ki bu arayı ayarlamak çok önemli. Hali hazırda benzer durumdaki kişilerin kovulduktan sonra iş bulma süreleri 6 aydan uzun olabiliyor. Bu yüzden tavsiye edilen iş arama sürecinize rutin şekilde devam etmek olacaktır. Yeni bir işle buluşmanızın kariyerinizde bu olumsuz olaydan etkilenmesini istemezsiniz.
Bununla birlikte, iş piyasasına hemen girerseniz özgeçmişinizde daha az boşluk olur ve yeni işe alım yöneticileriyle konuşmaya başlamak ruh halinizi artırabilir ve önceki işvereninizde olanlardan uzaklaşabilirsiniz.
Bu nedenle, gerekirse bir hafta ayırmanızı, ardından iş aramaya başlamanızı ve önceki işvereninizi unutmanızı öneririm!
Ve ve ve bu durumun herkesin başına gelebileceğini unutmayın… En iyi seçeneğiniz, bunu geride bırakmak ve gelecekteki işvereni aramaktır. Bu aynı zamanda, önceki pozisyonunuzun hoşunuza giden bir iş sunmadığını düşünüyorsanız, istediğiniz kariyer yolunu değerlendirme zamanıdır.
2. Özgeçmişinizi Hazırlayın
Kovulduktan sonra iş bulma sürecinizin ilk adımı özgeçmişinizi güncellemektir. Ana başarılarınızı önceki konumunuzdan ekleyin. Gerekirse pozisyon için iş tanımına bakabilirsiniz.
Özgeçmişinizi sadece sorumluluklar açısından değil, başarılar açısından yazmak en iyisidir. Yani sorumlulukları belirtin ama mutlaka başarılarınızı ön plana çıkarın.
Örneğin, pozisyon açıklamanıza “5 müşteri hizmetleri ekibi üyesinin eğitiminden sorumlu olarak görevimi yürüttüm, şöyle yaptım, böyle yaptım…” gibi bir cümle yazmayın. Bunun yerine pozisyon başlığınızı “Müşteri Hizmetleri Eğitici Takım Lideri” yazın. Özgeçmişinizde kullandığınız her kelimenizi, merak uyandırıcı, ilgi çekici ve vurucu olmasına dikkat edin. Öte yandan Özgeçmişinizde yazdıklarınızı mülakatta tekrarlamaktan ileri gidemezsiniz. İlla pozisyon açıklaması yazmak mı istiyorsunuz? Madem ki örnek müşteri hizmetlerinden geldi, ekibinizin başarılarından söz edebilirsiniz. Bu yaparken mutlaka rasyonel olun. Örneğin “2022 ilk çeyrekte 200.000 outbound çağrı yönettik. 2021 yılına oranla %18 büyüdük.” bu emin olun çok daha etkilidir. Bunu siz kendi pozisyonunuza göre uyarlayabilirsiniz. Ama burada bir şeyin altını çizmekte fayda var: Başardığım çağrı sayısı ve bir önceki yıla oranla büyümeden söz ettim. Satış oranı vermedim… İlgilisi için bu merak konusudur. Mülakata çağırılırsam karşılıklı konuşuruz 🙂
İşe alım yöneticileri, uzun paragrafları okumak istemezler. Çalışma geçmişinizi daha gözden geçirilebilir bir biçimde görmeyi tercih ederler. Az önceki örneği uyarlayalım;
…
İŞ DENEYİMİ
Müşteri Hizmetleri Eğitici Takım Lideri
Startech Call Center / 2018 – 2022
- 200.000 outbound çağrı yönetimi (2022)
- Önceki yıla göre %18 büyüme (2022)
…
Özgeçmişinizde kovulmaktan özellikle bahsetmenize gerek yok. Sadece eski işvereninizi ve tarihleri ekleyin ve iş görüşmelerinizde durumu açıklamayı planlayın.
Bunu nasıl yapacağınızı göstereceğiz.
3. Ağınıza Ulaşın
- Bir ağa sahip olmak, herhangi bir işe alım sürecinde ve özellikle kovulduktan sonra iş bulma sürecinizi kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
- Kovulduktan sonra, hemen ağ kurmaya ve geçmiş pozisyonlarda tanıdığınız insanlarla konuşmaya başlayın. Eski iş arkadaşları, eski patron vb.
- Hepsi, iyi bağlantıları varsa ve sizi onlarla harika işler yaptığınızı hatırlıyorlarsa, iş başvurunuzu yeni işverenlere iletmenize yardımcı olabilir.
- Son pozisyonunuzdan herhangi bir meslektaşınızla da iyi bir ilişkiniz olup olmadığını düşünün. Sizi aynı sektördeki yeni bir potansiyel işverene yönlendirebilecek bir veya iki kişi olabilir.
- Sırf işin senin için kötü bitmesi, orada kimsenin sana yardım etmeyeceği anlamına gelmez. Belki eski patronunuz ve insan kaynakları departmanınız herhangi bir yardım (veya olumlu bir referans) sağlamayacaktır, ancak başka biri sağlayabilir. Bu yüzden kiminle iletişime geçebileceğinizi düşünün.
- Son işinizden kovulduysanız, yeni bir işvereni size bir şans vermeye ikna etmek her zaman kolay değildir, ancak bir meslektaşınızın sizin adınıza konuşması ve önceki işiniz için kefil olması, yeni bir işvereni bu iş teklifini yapmaya yönlendirebilir.
4. Linkedin’de Tavsiye İsteyin
Bir kişi tarafından kovulma ihtimaliniz var. İyi haber şu ki, muhtemelen yeteneklerinizi bilen, bir meslektaşınız olarak size güvenen ve mükemmel iş ahlakınızı tanıyan bir sürü başka insan var. Sosyal medya varlığınızı geliştirmek için bağlantılarınızdan Linkedin’de bir referans isteyin .Bir veya iki yazılı tavsiye bile gelecekteki işlere girişte büyük bir fark yaratabilir ve bu tavsiyeler tüm kariyeriniz boyunca sizinle kalır!
Bir tavsiye veya referans istemekle ilgili bir not: spesifik olun. Birinden sizin hakkınızda güzel şeyler söylemesini istemeyin.
Bunun yerine şunu söyleyin:
“Merhaba. Yeni bir iş fırsatı aradığımı duymuş veya duymamış olabilirsiniz. Yeni görevimi güvence altına almak için Linkedin’deki varlığımı oluşturuyorum. Sizinle ___ projesinde çalışmaktan keyif aldım ve ___ becerilerim hakkında Linkedin tavsiyesi olarak birkaç cümle yazabilirseniz memnun olurum. Teşekkürler!”
Talebinizde spesifik olmak, sizi mümkün olan en iyi şekilde gösteren yazılı bir tavsiye almanızı sağlar.
İlginizi çekebilir: Özgeçmişe Linkedin Eklemeli misiniz?
5. Nasıl Açıklayacağınıza Karar Verin
Kovulduktan sonra iş bulma hakkında bir sonraki adım, önceki işvereninize ne olduğuna dair bir açıklama hazırlamaktır.
İşten çıkarıldığınız konusunda işverenlere karşı açık sözlü olun. Tam sizi işe almamaya karar verdikleri anda bir özgeçmiş kontrolü işten çıkarıldığınızı keşfetmelerine neden olabilir. Bu durumda işe alımınızı çok yüksek ihtimalle baltalar.
Bunun yerine tam tersi riski alın ve kovulduğunuzu paylaşmayı tercih edin.
Birçok işveren bu dürüstlüğü, öz farkındalığı ve kendini yansıtmayı takdir edecektir.
6. Kapak Mektubunuz İçin Bir Strateji Oluşturun
Başvuru sürecinde bir ön yazı gerekiyorsa, vermeyi planladığınız ön yazınızın vereceğiniz cevaplarla tutarlı olması gerekir. “Beyaz bir yalan” söylemeyi planlıyorsanız ve işten çıkarıldığınızı veya yeniden yapılanma nedeniyle önceki işinizi kaybettiğinizi söylüyorsanız, bunu ön yazınızda kısaca belirtebilirsiniz.
Yine de…
Mülakatlarınızda gerçeği söylemeyi ve kovulduğunuzu söylemeyi planlıyorsanız, bunu kapak mektubunun dışında bırakın ve bunu açıklamayı iş görüşmesine saklayın.
Bunun yerine, kapak mektubunuzu pozisyona ne getirebileceğinizi, işlerinin neden kariyer hedeflerinize uyduğunu, nasıl adım atabileceğinizi ve onlara nasıl hemen yardım edebileceğinize odaklanın.
Yeni işler peşinde koşarken iyi bir kapak mektubu böyle yazılır .
7. Önceki İşvereniniz Hakkında Konuşma Alıştırması Yapın
Önceki işinizin kaybını nasıl açıklayacağınıza dair genel bir stratejiniz olduğunda, bunu bir işe alım müdürüne veya başka bir görüşmeciye açıklama pratiği yapmak önemlidir.
Bir arkadaşınızla/aile üyenizle veya akıllı telefon ses kaydedici uygulamanızla kendinizi kaydederek pratik yapabilirsiniz.
Son işinizde ne olduğunu veya neden ayrıldığınızı sorduklarını hayal edin. İyi bir örnek cevap şu olabilir:
“Son görevimden çıkarıldım. Performansım, katıldığım son derece rekabetçi satış grubunda şirketin beklediği kadar değildi ve beni iki ay önce bıraktılar. Bu olaydan sonra oturdum, neyin yanlış gittiğini düşündüm ve organizasyon becerilerimin beni kariyerimde geri tuttuğu sonucuna vardım. Daha fazla satış görüşmesi yapmak yerine, her gün farklı görevleri ve yükümlülükleri takip etmek için çok fazla zaman harcıyordum. Öğrendiklerime dayanarak bunun bir daha asla olmayacağından emin olmak için yeni bir sistem geliştirdim. Daha fazlasını öğrenmek istersen, size anlatabilirim.”
8. Yeni İşinizde Neden Çalışmak İstediğinizi Konuşmaya Hazırlanın
Önceki işvereninizle neler olduğunu açıkladıktan sonra, konuşmayı becerilerinize ve bu yeni şirketin ihtiyaçlarıyla nasıl örtüştüğüne hızla yeniden odaklanmak isteyeceksiniz. Birisi kovulduğunda panik yapma ve oradaki her işe başvurma (ve hemen hemen her şeyi kabul etmeye istekli olma) eğilimi vardır.
Sorun şu ki: İşverenler bir adayda bunu istemiyor. Şirketler, iş aramalarında dikkatli ve seçici olan birini işe almak isterler… Çünkü bu kişinin bu yeni işte uzun süre kalması ve maksimum çaba göstermesi daha olasıdır.
Bu nedenle, neden kovulduğunuzu ve bunun bir daha asla olmayacağından emin olmak için ne yaptığınızı açıkladıktan sonra, neden o işi istediğinizi gösterin.
Başvurmayı cazip kılan şey meslektaşlarımdan şirketiniz hakkında duyduğum olumlu geri bildirimler oldu. Satış kariyerimi büyütmeye kararlıyım. Aslında bu satış pozisyonları aradığım tek iş türü. Bu yüzden bu özel fırsat hakkında daha fazla bilgi edinmek istedim.”
9. Kovulduktan Sonra Pratik Yapmak İçin Ek Mülakat Soruları
Önceki işinizi neden kaybettiğiniz ve neden kovulduğunuzla ilgili mülakat sorularını nasıl cevaplayacağınızı yukarıda anlattım. Ancak, muhtemelen duyacağınız diğer yaygın soruları okumak ve uygulamak da iyi bir fikirdir. Bu nedenle, kovulduktan sonra iş bulma konusunda kendinize daha iyi bir şans vermek için bu özel soruları inceleyin:
- Neden bu pozisyona başvurdunuz?
- Sana bu işi iyi yapabileceğini düşündüren nedir?
- Geliştirmek için neye ihtiyacın var?
- İşinizin güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?
Yukarıdakilerin tümü, yeni işler için görüşme yaparken duymanız muhtemel olan sorulardır. İşverenleri etkilemek ve görüşme becerileri geliştirmek için daha fazla yardım istiyorsanız, buradan diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
10. İş Arayışınızın İyi Gittiğine Dair İpuçları Bırakın
İşe alım yöneticileri veya bir insan kaynakları görevlisi, doğrudan iş aramanızın nasıl gittiğini veya başka hangi şirketlerle görüşme yaptığınızı sorabilir. Bu soruları yanıtlarken, iyimser görünmek önemlidir. Asla yeni fırsatlar/mülakatlar elde etmek için mücadele ediyor, umudunuzu yitiriyor veya kovulduktan sonra iş bulma konusunda başarılı olamıyormuş gibi görünmeyin.
İş teklifleriniz (veya başka mülakatlarınız) olmadığında yalan söylemenize gerek yok. Ancak işşe alım uzmanı, “İş arama süreciniz şu ana kadar nasıl gidiyor?” diye sorduğunda. şöyle bir şey söyleyebilirsin:
“İş arayışım şu ana kadar iyi gidiyor. Başvurduğum şirketlerden çok güzel tepkiler alıyorum ve şimdi seçenekleri daraltmaya ve görüşmelere devam etmeye başlıyorum. Henüz sürecin başında… ama şu ana kadar iyimserim.”
Beyaz bir yalan söylemek sorun değil ve benim favorim yukarıda kullandığım şey… hala sürecin başında olduğunuzu ve bazı mülakatlar almaya başladığınızı söylemek..
Sonuç: İşten Çıkarıldıktan Sonra Nasıl İş Bulunur?
Kovulduktan sonra nasıl iş bulacağınıza ve ayrıca belirli sorulara ve bunlara nasıl cevap verileceği de dahil olmak üzere işten çıkarıldıktan sonra nasıl mülakat yapılacağına dair ipuçlarını ele aldık.
Yukarıdaki ipuçları, yeni bir işe daha hızlı girebilmeniz için geçmişinizin/becerilerinizin olumlu yönlerine dikkat çekmenize yardımcı olacaktır.
Kovulduğunuz gerçeğini çevreleyen tüm ayrıntıları ve koşulları paylaşmanız gerekmediğini unutmayın.
Yukarıdaki ipuçlarını okuduysanız, artık nasıl stratejik olunacağını ve iş görüşmesinde nelerin paylaşılacağını (ve paylaşılmaması gerektiğini) biliyorsunuz.
Herkes hata yapar ama kovulduktan sonra işe alınabilirsin. Umarım bu makaleyi faydalı bulmuşsunuzdur.
İş bulma ile ilgili diğer makalelerimize buradan göz atabilirsiniz.
İyi şanslar…
İlginizi Çekebilir