Bir iş görüşmesi her zaman basit sorulardan oluşmayacaktır. Bazen zor olanlarla da yüzleşmek zorunda kalırsın. Sıkça sorulan bir İK mülakat sorusu “Kısa vadeli ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?” Kariyerinizde birçok hedef olabilirken, görüşmeniz sırasında konuşacağınız ilgili olanları dikkatlice seçmelisiniz.
Cevabınızı kuruluşun ihtiyaçlarına göre yapılandırmak, bu soruya yaklaşmanın iyi bir yoludur. ‘Kısa Vadeli ve Uzun Vadeli Hedefleriniz Nelerdir?‘ sorusuna cevap verecek bir liste hazırlayabilirsiniz. Cevap verirken pozitif olun. Güveniniz, kariyerinizde ilerleme kararlılığınızı gösterir. Aynı şekilde abartıdan da kaçının. Muhtemelen cevabı topal hale getirebilir. İşte güvenle hazırlanmanıza yardımcı olacak 10 örnek cevap.
Olası Cevap #1
“Kariyerimi her zaman kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler olarak sınıflandırdım. Faydalı olduğu kadar umut vericidir. Birkaç yıldır aynı prensipte çalışıyorum. Elbette bu iş pozisyonu için hazırlanmış bir hedef listem var. Kısa vadeli hedeflerim oldukça basit. Yeni çalışma ortamına olabildiğince çabuk yerleşmek istiyorum. Daha iyi performans için kendini yeni bir ortama adapte etmek gerekir. Bunun dışında uzun vadeli hedeflerim işi büyütmek. Bu bir ilerleme anahtardır. İlerlerken, her bir deneyim damlasını çıkardığımı görmek istiyorum. Bunlar sadece hedefler değil, izlemem gereken bir kılavuz. Sonuçta bu organizasyon kadar benim için de avantajlı olabilir.”
Olası Cevap #2
“Dürüst olmak gerekirse, bu işi her zaman kariyer hedeflerime bir cevap olarak gördüm. Bu konuma gelmek için hedefler koyduğumu söylemek yanlış olmaz. Şimdi bunları elde ettiğime göre, yeni hedefler belirlemeyi dört gözle bekliyorum. Kısa vadeli bir hedef olarak, güven ve itibar kazandığımı görüyorum. Kısa süre içerisinde güvenilir olabilirsem, çeşitli yeni görevlerde de güvenilir olabilirim. Kısa vadeli hedeflere ilk yıllarda ulaşılabilirken, uzun vadeli hedeflerim önümüzdeki yıllardaki gelişimimle ilgili. Kendimi daha büyük sorumluluklar alırken görmek istiyorum. Daha büyük sorumluluklar karar verme sürecinizi olgunlaştırır. Bunun biraz zaman alabileceğini anlıyorum ama bu amaç için çalışmaya hazırım. Bu hedefler beni her zaman yeni zirvelere ulaşmak için motive ederdi.”
Olası Cevap #3
“Görünüşe göre, hedefler herhangi bir alanda büyümenizi belirler. Mezuniyet yıllarımda amaç ve hedeflere çok fazla vurgu yapmadım. Belli bir noktadan sonra hedef koymanın ne kadar önemli olduğunu anladım. Yoksa karanlıkta kaybolurdum. Yolumu aydınlatmak için hem kısa hem de uzun vadeli hedefler belirledim. Başlangıçta, kurumsal bir ortamda çalışmanın temellerini öğrenmek istiyorum. Doğruyu ve yanlışı bilmek önemlidir. Bu hedef üzerinde çalışırken uzun vadeli hedefimi de planlayacağım. Kendimi bu alanda büyüdüğümü ve müşterilerle daha üst düzeyde ilgilendiğimi hayal ediyorum. Aklımdaki şey daha büyük müşterilerle uğraşmak. Biraz zaman alabilir ama başlangıçta öğreneceğim çok şey var. Umarım önümüzdeki yıllarda da yerimde sağlam durabilirim.”
Olası Cevap #4
“Birkaç yıldır bu alandayım. Kariyerim için genel bir kısa ve uzun vadeli hedef belirledim. Burada da benzer bir model izleyerek, hedeflere birkaç puan ekledim. Kısa vadeli hedefler olarak, sahip olduğum becerilerin tamamını kullanmak istiyorum. Son yıllarda, potansiyelimi tam olarak kullanamadım. Bu iş fırsatı bana yeteneklerimi sonuna kadar test etme şansı verdi. Uzun vadeli planlarımı hazırlarken, liderlik sorumluluklarını üstlenmek istiyorum. Belli bir görev için bir ekipten sorumlu olmak gibi. Uzun vadeli planlar üzerinde çalışacak olsam da kısa vadeli hedefler bunun önünü açabilir. Bu hedeflere ulaşmak için kendime yardım edebileceğime eminim.”
Olası Cevap #5
“Kısa vadeli hedeflerimi oldukça basit tuttum. Bu pozisyonun iş tanımını incelerken, açıklamada belirtilen gerekli hedeflere ulaşmak için hedefler belirledim. Benden beklenenden fazlasını vermek istiyorum. Uzun vadeli hedeflere gelince, kendimi sürekli test edebilmek için daha büyük hedefler ararım. Daha büyük hedefler zor olabilir. Daha büyük hedefler belirlendiğinde en iyi sonuçları alabilmem için bu ilk yıllarda kendimi şekillendirmem gerekiyor. Bu ilkeler üzerinde çalışmaya karar verdim.”
Olası Cevap #6
“Kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler konusundaki yaklaşımım oldukça açık. Uzun vadeli hedefler, kısa vadeli hedefleri oluşturur. Bunu biraz açıklayayım. Kısa vadeli hedeflerde, birden fazla beceri seti öğrenmek ve bunlarda ustalaşmak istiyorum. Bunu deneyimli bir ekiple farklı alanlardan çeşitli görevler üzerinde çalışarak yapabilirim. Birden fazla beceride verimli olduğumu hissettiğim anda uzun vadeli hedefim devreye giriyor. Geniş becerilerime uyan farklı sorumluluklar almak istiyorum. Farklı sektörlerde sonuç verebilmek kariyerimde ilerlemek için verimli bir yol olabilir. Kısa vadeli ve uzun vadeli hedeflerin birbiriyle ilişkili olduğunu görebilirsiniz. Bana ilham vermelerini bu şekilde istiyorum.”
Olası Cevap #7
“Öncelikli hedefim, bu alanda daha yenilikçi olmak ve daha taze fikirler sunmak için kısa vadeli planlarımı bu yönde şekillendirmek. Bu ilk yıllarda çalışırken bilgi ve deneyim kazanmam gerekiyor. Yeni başlayanlar için kısa vadeli hedefler önemli bir rol oynar. Kariyer yolunu şekillendirmede yardımcı olurlar. Uzun vadeli planlarım basit ve anlaşılır. Sıralarda ilerlemek ve bir takım lideri olarak görevlerimi yerine getirmek istiyorum. Kısa vadeli hedefler artık bir öncelik olsa da, uzun vadeli planlar bu alanda çok çalışma isteğimi ateşleyecek.”
Olası Cevap #8
“Bir süredir bu alanda çalışıyorum. Buna göre kendimi test etmek için hedefler belirledim. Burada, kısa vadeli hedeflerim temel olmaya devam ediyor. Beklenen sonuçları elde etmek için verilen görevler üzerinde çalışacağım. Hedefler iş tanımında açıktır. Ayrıca, buraya yerleştikçe karar verme rollerinde daha fazla yer almak istiyorum. Kendimi daha büyük sorumluluklar içinde görüyorum, organizasyona fayda sağlayabilecek daha zor kararlar alıyorum. Karşılıklı büyüme adına bunca yıldır biriktirdiğim tecrübeyle çalışmak zorundayım.”
Olası Cevap #9
“Kariyer odaklı herhangi bir birey için kısa ve uzun vadeli hedefler önemli bir rol oynamaktadır. Kurumsal bir atmosferde çalışmak size hedefler koymayı öğretebilir. Benim için hedefler birbiriyle ilişkilidir. Şimdilik, tam işbirliğimi sunan ekiple çalışmak istiyorum. Yeni fikirlere katkıda bulunmak ve deneyimlerimi paylaşmak ilk adımlarım. Gelecekte, yeni işe alınanları çalışma ortamına yönlendirmek istiyorum. Bu alana yerleşmelerine yardımcı olmak, benim yeteneklerimin yanı sıra organizasyona da fayda sağlayabilir. Bunlar yakın gelecekte ulaşmak istediğim hedefler.”
Olası Cevap #10
“Bu saygın kuruluşta bir açılış olduğunu okuduğumda, bu işle başarmak istediklerimin bir planını hazırladım. Şunu açıklığa kavuşturmama izin verin, biraz deneyimim ve iyileştirme için bir odam var. Bu nedenle, birincil hedefim, farklı koşullar hakkında olabildiğince fazla bilgi edinmek. Daha büyük hedefe doğru ilerlerken, bu organizasyonda sağlanan ilerleme fırsatlarının farkındayım. Sıkı çalışmam boyunca ilerlemek ve önümüzdeki yıllarda yeni başarılar elde etmek istiyorum. Bu ikisinin içimdeki en iyiyi ortaya çıkarmak için el ele gideceğinden eminim.”
Bu cevaplar, kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler hakkındaki fikrinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Cevabınızı iş tanımına uygun tutmalısınız. Etkiyi artırmak için kısa vadeli ve uzun vadeli hedeflerinizi birbiriyle ilişkilendirebilirsiniz. Planlarınızı güvenle görselleştirebilirseniz, organizasyonun kapıları açılacaktır. Planlarınızda net olun. Biraz tevazu eklemeyi unutmayın. Herşey gönlünce olsun!
İlginizi Çekebilecek Diğer Mülakat Soruları
- Bize Kendinizden Bahseder misiniz? Nasıl Cevaplanmalı?
- Bu İşi Neden İstiyorsunuz? 14 Cevap Önerisi
- En Zayıf Yönleriniz Nelerdir? Nasıl Cevap Verilmeli?
- Kendinizi Nasıl Tanımlarsınız? Nasıl Cevaplanır?
- Bu Kalemi Bana Sat: Nasıl Cevaplanır? +5 Örnek Yanıt
- İşe Ne Zaman Başlaya bilirsiniz?
- Bana Başka Birinin Yapamayacağı Ne Sunabilirsin?
- Bilmemizi İstediğiniz Başka Bir Şey Var mı? 4 Cevap Önerisi
- Bir Hayvan Olsaydın Hangisi Olmak İsterdin?
- En Büyük Tutkunuz Nedir? Mülakat Soruları ve Cevapları
- Pozisyonu Nereden Duydunuz? (+3 Cevap önerisi)
- Başka İşlere Başvurdunuz mu? (+10 cevap önerisi)
- Neden Bu İşte Başarılı Olacağınızı Düşünüyorsunuz?
- Sizi Ne Motive Eder? Nasıl Cevaplanır?
- Gelecek İçin Amaçların Neler? Nasıl Cevaplanır?
- “En Güçlü Özelliğiniz Nedir?” Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?
- Maaş Beklentiniz Nedir? (+5 Cevap önerisi)