Menü Kapat

Kendinizi Nasıl Tanımlarsınız? Nasıl Cevaplanır?

Mülakat sorusu: Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

Kendinizi nasıl tanımlarsınız?” bu mülakatların en çok tercih edilen sorularından biri. Akıllı, yakışıklı, güçlü, sakin… Bu gibi bir cevabı belki ilk sevgiline vermiş olabilirsin. Fakat buradaki nokta farklı. İşe alım uzmanını daha farklı etkilemelisin. Şimdi “soruya nasıl cevap verilmeli?” gelin bir göz atalım.

Neden bunu soruyorlar?

İşe alım uzmanı bu soruyu seni daha iyi tanımak için soruyor. Daha detaylı ele almak gerekirse öz farkındalığınız hakkında derinlemesine düşünmek istiyor. Sorudaki en iyi şey ise, fark yaratmak için mükemmel bir fırsatının olması. Her ne kadar sorunun net bir cevabı olmasa da o alanda verilebilecek en iyi cevabı yeteneklerini ön planda tutarak bahsetmek harika bir fırsat.

Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

Öncelikle iyi bir cevap için şirket ile ilgili biraz araştırma yapmanda fayda var. Kendini tanımlarken şirket kültürü ve çıkarlarıyla uyuşan doğru aday olduğun hissini aktarabilirsin. Güçlü yanlarından bahsetmen karşı tarafın dikkatini çekecek yanların olmalı. Çok iyi bir aşçı olman muhasebe uzmanı isen çokta dikkat çekici olmayabilir. Bunun yerine “Zorluklar karşısında, kendime meydan okumayı seviyorum. Bu beni motive ediyor.” gibi bir cevap tercih edebilirsin . Muhtemelen bu ve bunun gibi kombine cevapların olursa, diğer adaylardan seni ayıran yönlerin mülakatçı için oluşmaya başlar. Tabi ki neyi kimin söylediği de çok önemli. Ne kadar inandığın cevaplar olursa olsun, bunları karşı tarafa çok iyi iletmelisin. Mesela, kağıttan okur gibi değil, ezberlenmiş gibi değil, bunu söyleyen ben miyim der gibi değil. Parlak bir izlenim bırakmak istiyorsan mutlaka prova ederek hazırlanmanı öneririm.

Diyelim ki; Sakin, kendine güvenen, takım oyuncusu birisin. Bunları peş peşe sıralamak yerine tanımlayarak diğer bir ifadeyle kelimelerin arasında anahtar kelimeler olarak söz edebilirsin.

Örnek cevap

Hayatı seviyorum ve sıkı bir insan severim, iyi bir takım oyuncusu olmamı bununla ilişkilendiriyorum. Ekipte problemler karşısında hep en sakin kalan insanlardan biri oldum. Sakin olmam; Doğru kararı verip inisiyatif alabilmem için doğru adım. Ekibi ikna etmek ve uygulamak için ise gücüm; kendime olan güvenim.

Olası takip edebilecek sorular

  • Bu işle neden ilgileniyorsun?
  • En güçlü hissettiğiniz yanınız nedir?
  • Arkadaşların seni nasıl tanımlar? İncele
  • En zayıf yönleriniz neler?
  • Seni ne motive ediyor?
  • Aldığınız en zor karar neydi?
Bu içeriği paylaşmak ister misin?:
Posted in Mülakat Soruları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir