“Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?” İnsan kaynakları uzmanları gelecek planlarınızı bilmek istiyor. Bu soruyu duyduğumuzda ister istemez iddialı bir cevap olmalı diyerek beynimizi manipüle ediyoruz. Bu tip açık uçlu mülakat sorularına hazırlanırken, kendimizi ön plana çıkaracak özelliklerimizi bilmemiz gerekiyor. işte bu kadar. Bir sonraki adımda mülakatçıya buna inandırmak kalıyor.
Nasıl Cevaplanır
Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz? sorusuna cevabınızı hazırlamadan aşağıdaki 3 maddeyi göz önünde bulundurun.
- İlgi alanlarınızın bu rolde nasıl gelişebileceklerini düşünün.
- Beş yıl içinde özgeçmişinize katabileceğiniz bu pozisyonla ilgili deneyimleri hayal edin.
- Hedeflerinizin iş tanımıyla nasıl uyumlu olduğunu düşünün.
Eğer hayata dair planlarınız yok, günü kurtarmanın derdiyle yaşıyorsanız patladınız. Şöyle düşünün; hiçbir plan ve fikri olmayan birine siz işinizin bir parçasını teslim eder misiniz? Ya da bu kişi uzun vadede şirketinize ne katabilir?
Şirketler bünyelerine kattıkları bireylerle uzun soluklu çalışmak ister. Bu yüzden Kendinini 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz? sorusu ile karşılaşabilme ihtimaliniz yüksek: Etkili bir cevapta bu mesaj karşı tarafa muhakkak vermelisiniz. Yanı sıra hayatınızın planını elinizde tutmaya çalıştığınızı aktarmalısınız. Bu soruya yanıt olarak; kendinizi geliştirmek, ya da uzmanlaşmak istediğiniz konular varsa bunlardan söz edin. Kariyer elbette önemli bundan daha önemlisi öğrenmeye ve gelişime açık olmak. İnsan yaşadığı süre boyunca öğrenmeye devam eder. Almak istediğiniz eğitim, okumak istediğiniz kitaplar ya da öğrenmek istediğiniz diller hepsi bu soru içinde kendinizi ön plana çıkarabilmenize olanak tanır.
Örnek Cevaplar
Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz cevap örnekleri;
Örnek Cevap #1 (Yeni Mezun)
Soru: Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?
-Okulu yeni bitirdim. Eğitimim ve stajlarımın bana çok şey kattığını düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte ise, burada (bu firmada/organizasyonda) alanımda uzmanlaşarak sizin için neler ortaya koyabileceğimi göstermek isterim. Bu benim 5 yıl içerisinde ulaşmak için çalışacağım ilk durağım.
Örnek Cevap #2 (Profesyonel)
Soru: 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?
Şimdiye dek pozisyonum için kendimi en iyi şekilde geliştirmek üzere yol izledim. Gelişimimi ilerlettikçe kendime olan güvenim arttı. Hem alanımda uzmanlaşmak hem de entelektüel birikimimi arttırmak için x, y, z konularına uzmanlaşmaya ayrıca A dilini profesyonel seviyede ilerletmeyi arzuluyorum.
Örnek Cevap #3 (Hikayeleştirme Yöntemi ile)
Soru: Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?
Tahmin ediyorum size de hayatınızda bir kere olsun, büyüyünce ne olacaksın sorusu sorulmuştur. Şu an yaptığım iş, o zaman bana soranlara verdiğim cevap… Aslında bu soru yetişkinlerin dünyasın da oldukça popüler. İşime olan tutkum daha çocukken olduğu gibi hep diri. Eğer ömrümde yaşayacağım 5 sene daha varsa; bu zamanı birlikte olduğum iş yerinde kendim ve firmam için en iyi şekilde çalışarak geçirmeyi planlıyorum.
İlgili İçerik: Bize kendinizden bahseder misiniz?
Bu Soruya Aşırı Detay Vermekten Kaçının
Mülakatta “Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?” sorusu aldıysanız çok fazla detaya girmeyin, bırakın detay isterse o sorsun. Bu cevaplar size işin kapılarını açabileceğinin vaadini vermiyor. Sadece birer örnek. Ama tabi ki bu kalıplara göre sizde kendi cevaplarınızı hazırlayabilirsiniz. Asıl anahtar sizin planlarınız, düşünceleriniz ve bakış açınızda gizli. Yeter ki karşı tarafa iyi bir şekilde kendinizi samimi bir dille ifade edin.
Cevabı Daha Nitelikli Kılacak Öneriler
5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsun? Cevap ararken aşağıdaki ipuçlarına dikkat edin;
Bu şirkette yöneticiliğe yükselmek istiyorum. Böyle bir ihtiyacın olduğunu nerden biliyorsun? Bu cevabı vermek, açıkça ifade etmek gerekirse hiçbir şey ortaya koymaz. Ayrıca o şirkette çalışan yöneticinize bilinçli olmasanız bile rakip olduğunuzun mesajını vermiş olursunuz. Kendinize bu denli güveniyorsanız daha spesifik örnekler tabi ki verilebilir. Net olun.
Örneğin; 5 yıl içerisinde şu yöntemleri izleyerek satışları x noktasına taşıyabilirim, hatta bunu nasıl başaracağımı daha önceki deneyimlerimden örnekler gösterebilirim…
Şirketinizde kariyer hedefliyorum. Buraya biraz yoğunlaşmanızı istiyorum. Diyelim ki Hayatını resim yaparak kazanmayı planlamış birisi olsun. Bu hedef, bir kariyer hedefi olmadığını mı gösterir? Aslında kariyer sadece statü ya da mertebeyi mi temsil eder? Öyleyse Pablo Picasso’ da kariyer hedeflememişti.
Bazen yükselmektir kariyer, bazense o konuda pişmektir. Yani bir noktaya gelmek değil mesele, onu elde edebilmek için çalışmak, öğrenmek, gelişmek gerek… O yüzden böyle bir şey söylenecekse muhakkak daha detaylı bahsedilmesinde fayda var. Sizin için kariyer neyse karşı taraf içinde aynı şeyi ifade ediyor olmalı.
“Kendinizi 5 Yıl Sonra Nerede Görüyorsunuz?” İşveren Bu Soruyu Neden Soruyor?
Bir işveren bu soruyu sorarak bazı şeyleri öğrenmek istiyor. Çünkü buradan alacakları olumlu bilgilerin sizin için yapacakları yatırım için çok önemli olduğunu biliyorlar.
1. En Az 5 Yıl Şirkette Kalacaksanız
5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz sorusuna verilen cevaplar çoğu zaman bu yanlışa düşüyor. Başvurduğunuz işe bağlı olarak, bir çalışanın tipik olarak o pozisyonda kalma süresi değişecektir. Çalışanlar bir pozisyonda ne kadar uzun süre kalırsa, şirketin endişelenmesi gereken ciro ve ciro ile ilgili masraflar o kadar az olur.
Bu nedenle, en azından önümüzdeki birkaç yıl boyunca kendinizi o pozisyonda veya o şirkette göremiyorsanız, bu, bir işverenin sizi işe almadan önce bilmek isteyeceği değerli bilgilerdir.
2. Hedefleriniz İşverenin Sunabilecekleriyle Eşleşiyorsa
Başvurduğunuz pozisyonda nasıl büyümek istediğiniz konusunda muhtemelen birkaç hedefiniz olacaktır. Örneğin, giriş seviyesi bir pozisyon için başvuruyorsanız ancak önümüzdeki beş yıl içinde bir yönetim pozisyonuna yükselmek istiyorsanız, görüşmeci bunun o şirkette bir olasılık olup olmadığı konusunda bilgi verebilir. Dolayısıyla 5 yıl sonra kendinizi nerede görmek istiyorsunuz sorusunun pozisyonla bağdaştığından emin olun.
Ek olarak, bir pozisyonda başlarsanız ve başka bir departman veya alanda tamamen farklı bir pozisyona geçme hedefiniz varsa, bunun o işveren için mevcut bir seçenek olup olmadığını bilmek isteyeceksiniz. Böyle bir durumda 5 yıl sonra kendimi görmek istediğim yer firmanızda şu pozisyondur denilebilir.
Bu faktörlerin her ikisi de işverenlerin bir çalışanın uzun vadede şirket için uygun olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur. Hatta işverenin bu faktörlere dayalı olarak sağladığı bilgiler, o şirketin profesyonel hedefleriniz için doğru olup olmadığına karar vermenize de yardımcı olacaktır.
İlgili İçerik: “İşe ne zaman başlayabilirsiniz?” sorusuna bir yanıtınız var mı?
Benzer Sorular
- Kariyer hedeflerinizi tanımlayın.
- Kendinizi 5 sene içinde nerede görüyorsunuz?
- Kariyerinizde sizin için en önemli olan nedir?
- Önümüzdeki 5 yıl içinde kendinizi nerede görüyorsunuz?
- Kariyerinizin zirvesinde ideal işiniz nedir?
- kariyer hedeflerin neler? İncele
- Kısa vadeli kariyer hedefleriniz nelerdir?
- Önümüzdeki 5 yıl içinde kendinize ilişkin vizyonunuzu gerçekleştirmek hangi adımları atacaksınız?
- 5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun?
- 5 yıl sonra nerede olmak istiyorsun?
- Önümüzdeki 5 yıl için hedefleriniz nelerdir?
- Başarıyı nasıl tanımlarsınız?
- Gelecekte kendinizi nerede görüyorsunuz?
- Uzun vadeli kariyer hedefleriniz nelerdir?
- 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?
- Bu işe başvurarak ne arıyorsunuz?
Karşılaşabileceğiniz Diğer Mülakat Soruları
5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz sorusu mülakat sorularının neredeyse mihenk taşı. Bu gibi karşılaşabileceğiniz diğer mülakat sorularını sizler için listeledik.
- Özgeçmişinde olmayan bir şeyi anlatır mısın? İncele
- Arkadaşların seni nasıl tanımlar İncele
- Stresle ve baskıyla nasıl başa çıkarsınız? İncele
- Pozisyonu nereden duydunuz? İncele
- Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz? İncele
- Başka işlere başvurdunuz mu? İncele
- Önceki işinizden neden ayrıldınız? İncele
- En büyük tutkunuz nedir? İncele
- Kendinizi nasıl tanımlarsınız? İncele
- Pozisyonda karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler? İncele
- Gelecek için amaçların neler? İncele
- Aldığın en zor karar neydi? İncele
- En zayıf yönleriniz nelerdir? İncele
- Sizi ne motive eder? İncele
Bu içerik faydalı oldu mu? Lütfen yorum yapmaktan çekinmeyin.
Çok teşekkürler. Isime fazlasıyla yarayacak. Elinize emeğinize sağlık
Yarın iş görüşmem var. Tavsiyelerinizin işime yarayacagından şüphem yok
Tesekkur ederim verdiginiz bilgiler doğrultusunda daha emin adım atacağım emeğinize sağlık
Yani bir noktaya gelmek değil mesele, onu elde edebilmek için çalışmak, öğrenmek, gelişmek gerek…
Isin özeti bu cümlede gizli belkide