İş görüşmelerinde işverenin öncelikli hedeflerinden biride pozisyona olan hakimiyetini değerlendirmesidir. “Pozisyonda karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler?” sorusu ise bilinçsizce cevaplayan bir çok adayı ele veriyor. Gelin, soruda beklenen nedir, nasıl cevap verilmeli göz atalım.
Kişiye işinde başarıya ulaştıran önemli etkenlerden biride o işe karşı doğru öngörülerde bulunabilmesidir. Bu yüzden karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler sorusu ile nelerin beklediğini bilirsen bu sorunlara karşı nasıl mücadele edeceğini planlanabilir. Bu sadece tecrübe edilerek kazanılabilecek bir yetenektir. Öte yandan soru, öngörü ve işe hakimiyet derecenin dışında yeteneklerini de ön plana çıkarmak için harika bir fırsat.
İpucu: Doğaçlama bir ifade şekli yerine önceden planlanmış bir cevabın verilmesi, daha fazla yeteneğinizi ifade edebilmene yardımcı olur.
İçindekiler
Bu Soruyu Soran Sizden Ne Bekliyor?
İşe alım yetkilileri karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler sorusuna verilen yanıtla işinizdeki uzmanlık derecenizi kolaylıkla anlayabiliyor. Beklentisi ise tecrübelerinizden elde ettiğiniz deneyim ve tecrübelerini kullanarak meselelere yaklaşımın ve sorunların altından nasıl kalktığını görmek. Yanı sıra problemler karşısındaki pozitif tutumunun ne olduğu merak ediliyor. Bir şekilde yükün altından kalkıyor olabilirsin, peki bu senin işine olan tutkun mu?
Kritik hata: Karşındaki pisikoloğun değil. İşle ilgili sıkıntılarını aktarırken, bunu büyük bir dert olarak servis etmemelisin. İşe alım uzmanının maksadı sizinle empati kurup, sorunlara çare bulmak değil. Bunu yapabilecek güçte birini bulmak.
Nasıl Cevap Verilir?
Soru: Bu pozisyonda karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler?
Cevap: Karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler sorusunun tek bir cevabı yok. Kişiye, sektöre veya departmana göre değişebilir. Bu soruya verilebilecek en iyi yanıtta kişinin kendisinde saklı. Bu saydığımız parametreler farketmeksizin kullanabileceğiniz bir yöntem var. Bunu 2 aşamalı düşünebilirsin.
1.Adım: Yaptığın işte karşılaşabileceğiz zorlukları belirleyin. Hatta o işte hatalara yol açabilecek, kritik durumları ön planda tutun. Mümkünse 2-3 hata üzerinde uzmanlaşın. İlk etapta mesleki hata analizlerini bu şekilde hazırlayabilirsin.
2.Adım: Belirlediğiniz mesleki hata analizlerinizin çözümlerini işe alım uzmanına net bir şekilde ifade edebileceğiniz formda hazırlanın. Bu kusurlarla karşılaşıldığında izleyeceğiniz yolu adım adım anlatın. Gelelim en can alıcı noktaya. Karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler sorusunun aslında neden sorulduğundan bahsettik. Önce olası kaoslardan bahsetmen, sonra bunu çözmen bekleniyordu. Buraya kadar bunu nasıl yapabileceğin konusunda hem fikiriz. Bir şey daha var.
“Bu problemlere yol açabilecek tüm nedenlerin farkında olmak.”
Kazayı önceden tahmin edersen, yapabileceğin bir şeyler hala vardır. Bu problemlerin oluşmaması için çalışma sisteminden bahsedebilirsin. Emin ol, bu problemleri çözebilmenden daha değerli hatırlanır. Bu şekilde muhteşem bir deneyim aktarabilirsin.
İlgilinizi çekebilir: Aldığınınız en zor karar neydi?
Pozisyonda Karşılaşmayı Beklediğiniz Zorluklar Neler?
Bir işe alım müdürü size karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler diye sorduğunda, ona bir çalışan olarak gücünüzü gösteren dürüst bir yanıt verin. Bu görüşme sorusunu yanıtlamak için şu adımları kullanın:
1. Cevaplarınızın sizi olumlu bir şekilde yansıttığından emin olun
Karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler suali karşısında cevabınızda verdiğiniz örneklere ve anekdotlara dikkat edin. Örneğin, neden olduğunuz bir zorlukla karşılaştıysanız, görüşmeniz sırasında bundan bahsetmekten kaçının. Bunun yerine, size kahramanca bir ışık tutan veya bir ekibin parçası olarak etkili bir şekilde çalıştığınızı gösteren durumları vurgulamayı düşünün. Ne de olsa, anekdotlarınızın bir çalışan olarak zayıf yönlerinizden ziyade güçlü yönlerinizi göstermesi önemlidir.
2. Neden zor oldukları konusunda net olun
Cevabınıza başladığınızda, bunu sizin için bu kadar büyük bir zorluk haline getiren şeyi belirleyin. Verdiğiniz cevabın problem çözme sürecinizi gösterdiğinden emin olun. Bu tür durumlarla nasıl başa çıkacağınız konusunda net bir fikir edinmeleri için onlara mümkün olduğunca çok bağlam verin. Görüşmeyi yapan kişiye deneyimden ne öğrendiğinizi ve bunu şirketindeki rolüne nasıl uygulayabileceğinizi bildirmek de önemlidir. Ancak bu şekilde karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler sorusunu mülakatçının kafasında soru işareti bırakmadan geçebilirsiniz.
3. Dürüst olun
Kolay bir kariyeriniz varmış gibi göstermek yerine, görüşmeciye karşı önceki zorluklarınızla ilgili dürüst olun. Bunu yapmak, soruyu ciddiye aldığınızı ve önceki mücadeleleriniz söz konusu olduğunda saklayacak hiçbir şeyinizin olmadığını gösterir.
4. Cevabınızı iş tanımına göre düzenleyin
Verdiğiniz cevabın, görüşme yaptığınız işin görevleriyle uyumlu olduğundan emin olun. Örneğin, müşteriye yönelik bir işe başvuruyorsanız, zorlu bir müşteriyi kolaylıkla ele aldığınız önceki örnekleri düşünün.
Cevabınızı iş tanımına uyarlamak için, görüşmeden önce iş ilanını veya iş tanımını gözden geçirmek için zaman ayırın. Ardından, görüşme yaptığınız işle ilgili mevcut veya önceki pozisyonlarınızda üstesinden geldiğiniz benzer sorunları belirleyin.
5. Karşılaştığınız önceki zorlukları göz önünde bulundurun
Karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler sorusuna etkili bir şekilde yanıtlamak için önceki rollerinizde zorluklar sunan işle ilgili durumları göz önünde bulundurun. Bu, bir mücadeleyle karşılaştığınız veya belirli bir sorun için bir çözüm bulduğunuz herhangi bir zamanı içerebilir. Sağladığınız anekdotun problem çözme becerilerinizi vurgulaması önemli olsa da, başka hiç kimsenin bulamadığı bir problem bulduğunuzda analitik becerilerinizi de gösterebilirsiniz.
6. Gerekirse profesyonel olmayan örnekler kullanın
Çok fazla iş deneyiminiz yoksa ve bu nedenle iş ile ilgili konuşacak bir sorununuz yoksa, eğitiminizden, gönüllü çalışmanızdan veya parçası olduğunuz herhangi bir spor faaliyetinden bir örnek kullanın. Bunu yaparsanız, önceki eylemlerinizi profesyonel yaşamınıza ve başvurduğunuz işin iş tanımına bağladığınızdan emin olun. İş deneyiminiz ne olursa olsun, sağlığınızla veya kişisel yaşamınızın diğer yönleriyle ilgili oldukları için kişisel anekdotlardan kaçının.
Karşılaşmayı Beklediğiniz Zorluklar Neler: Benzer Sorular
- Ne tür zorluklar bekliyorsunuz?
- Bu işin zorlukları nelerdir?
- Bu pozisyonda ne gibi zorluklarla karşılaşabilirsiniz?
- Hangi zorluklarla karşılaşabilirsiniz?
- Karşılaştığınız en büyük zorluk nedir?
- Burada hangi zorluklarla karşılaşacaksınız?
- Bu işte sizin için ne gibi zorluklar olacağını düşünüyorsunuz?
En İyi Cevabı Vermek İçin İpuçları
“Karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler?” Mülakat soruları için ipuçları;
- Motivasyonunuzu gösterin. İşverenlerin bu soruyu sormasının nedenlerinden biri, sizi neyin işaretlediğini anlamaya çalışmaktır. Devam edin ve yanıtınızda sizi neyin motive ettiğini paylaşın.
- Örnekler ver. Bunu geçmişte üstlendiğiniz zorlukları paylaşmak için bir fırsat olarak kullanın. Ayrıca şu anda üstlendiğiniz belirli zorluklardan veya gelecekte takip etmek istediğiniz şeylerden de bahsedebilirsiniz.
- İlgili kalın. Verdiğiniz yanıtın sektör beklentilerine ve eldeki şirkete uygun olması sizin avantajınızadır.
İlgilinizi çekebilir: En güçlü özelliğiniz nedir?
Cevaplarken Nelerden Kaçınmalıyım?
“Karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler?” sorusunu cevaplarken bunlara dikkat edin;
- İşinizi gerektiği gibi yapmaktan alıkoyacak veya çözülmesi imkansız olan zorlukları gündeme getirmeyin.
- Ayrıca, nispeten kolay olan zorlukları önermeyin, çünkü bu, öğrenmeye istekli olduğunuzu göstermenize ve büyüme potansiyeliniz olduğunu göstermenize izin vermez .
- Sorudan kaçmayın. Belirsiz olmak veya bir zayıflığı ortaya çıkarabilecek herhangi bir şeyi kabul etmekten kaçınmak cazip gelebilir. Görüşmeyi yapan kişinin bu soruyu dürüstlük ve öz farkındalığınızı göstermenizi istediyor. İşverenler, güçlü yönlerini ve gelişim noktalarını bilen adaylar arıyor. Ayrıca, zorlukların sizi motive ettiğini göstermek iyi bir şeydir.
Diğer İş Görüşmesi Soruları
“Karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler?” sorusuna benzer diğer açık uçlu mülakat soruları;
- Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?
- Bize kendinizden bahseder misiniz?
- Kariyer hedefiniz nedir?
- Bu işi neden istiyorsunuz?
- Bu kalemi bana sat
- 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?
- Sizi ne motive eder?
- Maaş beklentiniz nedir?
- Pozisyonu nerden duydunuz?
- Arkadaşların seni nasıl tanımlar?
Mülakat sürecinde adaylara biraz düşünülmesi gereken sorular gelebilir. “Zayıf yönleriniz nelerdir? sorusuyla aynı amaca hizmet ediyor. Görüşülen kişi işe özgü zorlukları listelediğinde, işe alım yöneticileri pozisyonun görevlerini anlayıp anlamadıklarını görebilirler. Mülakatçılar ayrıca eleştirel düşünce, dürüstlük ve baskı altında düşünme becerisi arayacaktır. “Karşılaşmayı beklediğiniz zorluklar neler?” sorusu bunun için çok iyi bir fırsat.
· İlgisizlik veya tutku eksikliği.
· Tembellik veya motivasyon eksikliği.
· Korku ya da güven eksikliği.
· Önceden karşılaştığınız zorlukları düşünün.
· İş tanımına uygun cevap verin.
· Neden zorluklar oldukları konusunda net olun.
· Dürüst olmak iyidir.
· Cevaplarınızın sizi olumlu bir şekilde sunduğundan emin olun.
· Gerekirse profesyonel olmayan örnekler kullanın.