Menü Kapat

Kariyer Hedefiniz Nedir? Nasıl Cevaplanır?

Kariyer Hedeflerin Neler? Bu Mülakat Sorusu Nasıl Cevaplanır?

İş görüşmesinde, “Kariyer hedefiniz nedir?” Gibi bir soru sizi hazırlıksız yakalayabilir.  İş dışındaki hayatınız hakkında “Kariyer hedefleriniz nelerdir?” sorusu profesyonel olarak sizin için önemli olan her şeyin özüne iner, ne tür bir cevap vermeniz ve ne kadar dürüst olmanız gerektiğini bu yazıda bulabilirsiniz.

Görüşmeciler Neden “Kariyer Hedefiniz nedir?” Sorusunu Soruyorlar

İşe alım yetkilileri bu soruda, uzun vadeli kariyer isteklerinizi öğrenmeye çalışıyorlar. işe alım uzmanı bu soruyla cevabınızın pozisyon ve şirket ile ne kadar iyi uyuştuğunu görmek istiyor. Ve organizasyonlarıyla birlikte büyümeyi planlayıp planlamadığınızı bilmek istiyorlar. Bu bir şirketin kârlılığı için oldukça önemli.

Örneğin, bir yazılım şirketinin satışlarını yönetmeye adaysınız, eğer bu mülakatta büyük bir oyun ve eğlence şirketinde bir hesap yönetimi rolü için görüşme yaptığınızı söylerseniz, bunu dikkatle düşüneceklerinden emin olabilirsiniz.

Bu, işverenlerin tüm kariyerinizi onlarla geçirmenizi beklediği anlamına gelmez. Yani görüşmeciler sizden asla ayrılmayacağınıza dair söz vermenizi beklemiyorlar. Bunun yerine makul bir süre o şirkette kalmayı planladığınızı onlara anlatın.

Özgeçmişinizde kariyerer

Bir Mülakatta Kariyer Hedefleriniz Hakkında Nasıl Konuşulur

“Kariyer hedefiniz nedir?” sorusunu yanıtlamaya hazırlanırken izlemeniz gereken birkaç adım:

1. İsteklerinizin Ne Olduğu Konusunda Net Olun

Kariyer hedeflerinizle ilgili soruları yanıtlamadan önce bunları kendinize sormanızda fayda var. Bu, tutkulu olduğunuz şeyi ve ne tür bir kariyerin sizi her gün işe gitmek için heyecanlandıracağını düşünmeyi içerir. Hedeflerin aksine, özlemlerin çok spesifik olması gerekmez.

Kendinize birkaç soru sormakla başlayın,

  • Enerjiniz ne tür bir iş için daha yüksektir?
  • Bir projeye, ekibe veya iş yerine nasıl katkıda bulunursunuz?
  • Kariyer hedefiniz nedir?” sorusu sizde neleri çağrıştırıyor.
  • Kime yardım etmeyi seversiniz?
  • Ne tür bir şirkette çalışmaktan en çok heyecan duyardınız?
  • Çalışması size gerçekten çekici gelen daha kıdemli bir meslektaşınız var mı?
  • Her gün yalnız çalışmayı mı yoksa bir ekiple işbirliği yapmayı mı tercih edersiniz? Yoksa bir karışım mı?
  • İş gününüzde rutine bağlı kalmayı mı yoksa günlük işlerinizi sık sık değiştirmeyi mi tercih ediyorsunuz?
  • Mevcut veya geçmiş işlerinizde gerçekten sevmediğiniz veya korktuğunuz bölümler var mı?
  • İnsanları yönetmek ve/veya eğitmek size çekici geliyor mu?

Sizi Nelerin iyi Hissettireceğine Odaklanın

  • Sizi neyin harekete geçirdiğini, heyecanlandırdığını ve tatmin ettiğini belirledikten sonra, hangi yönlerin sizin için en önemli olduğunu düşünün.
  • Örneğin, başkalarıyla çalışırken gerçekten başarılı oluyorsanız, müşterilerle sık sık etkileşimde bulunduğunuz veya bir ekipte işbirliği yaptığınız bir kariyer düşünmek isteyebilirsiniz – belki müşteri hizmetleri veya yazılım geliştirme size uygun bir rol olabilir.
  • Yaratıcı olmak size enerji veriyorsa, yeni ürün veya pazarlama stratejileri geliştirebileceğiniz veya beyin fırtınası yaratabileceğiniz içerik girişimleri sizi tarif ediyor olabilir.
  • Her gün biraz farklı hissetmek istiyorsanız, belki de daha küçük bir startup’ta çalışmak, insanların nadiren iş tanımlarının dışına çıktığı büyük, köklü bir şirketten daha iyi bir seçimdir. 
  • Tutkunuz herkesin sağlık hizmetlerine erişmesini sağlamaksa, halk sağlığı gibi bir sektörde çalışmayı hedefleyebilirsiniz. 

2. İsteklerinizi Şirkete ve Pozisyona Bağlayın

Kariyerinizde neyi hedeflediğinizi öğrendikten sonra, size uygun işleri ve şirketleri inceleyerek kendiniz ve tercih ettiğiniz şirket hakkında bağlantılar kurun. Nelerin sizi etkilediği ve neler katabileceğiniz konusunda fikir edinin.

3. Cevabınızı Bir Araya Getirin

Cevabınızı oluştururken, isteklerinizin ne olduğunu, neden bu istekleriniz olduğunu ve bu işin onlarla nasıl ilişkili olduğunu anladığınızdan emin olun. Bunları kişiselleştirmekten korkmayın. Örneğin, Babam bir cerrah annemde bir radyoloji uzmanıydı. “Ve bu gerçekten tutkumu şekillendirdi ve sağlık yönetiminde bir rol üstlenmeye itti” gibi bir cevap çok daha etkili olur.

Gelecekte ne yapmak istediğinizi söylemekten bir adım daha ileri gidin ve hedeflerinizi gerçekleştirmek için nasıl çalışmaya başladığınız hakkında konuşun. Bu, halihazırda kazandığınız beceri ve deneyimin onlara ve şirketlerine nasıl yardımcı olacağını vurgulamanıza olanak tanır. Kuruma katabileceğiniz değeri onlara gösterin.

Cevabınızı planlarken dürüst olun ve gerçekçi derecede azimli olduğunuzu gösterin.

4. Yaygın Tuzaklardan Kaçının

“Kariyer hedefiniz nedir?” sorusunu yanıtlarken bunlardan uzak durun,

  • Sadece “Bilmiyorum” demek :  Sizi kariyerinizin başında daha ne istediğini bilmeyen biri olarak gösterir. Bu gibi durumlarda, geleceğinizi düşündüğünüzü gösterirken dürüst olmak en iyisidir. 
  • Yapacağınız işle ilgili olmayan isteklerden bahsetmek: Bu cevapta iş dışında hırslarınızın ne olduğu hakkında konuşmayın. Görüşmeciler, yaşam hedefleri değil, kariyer hedefleri arıyorlar.
  • Başvurduğunuz pozisyondan çabucak ayrılacağınızı ima etmeyin: Bir işe alım uzmanının amacı, şirketi bir şeyler öğrenmek için kullanmak isteyen bir adayı değil, şirketin misyonuna gerçekten katkıda bulunmak isteyen birini bulma. Örneğin, bir buçuk yıl içinde kendi şirketinizi kurmak istediğinizi söylemeyin.

Bazıları kariyer özlemleri ile hedefler arasındaki farkı zaman açısından tanımlar. Bir kariyer hedefi, önümüzdeki beş yıl içinde hedeflediğiniz bir şey olabilirken, bir kariyer özlemi on veya yirmi yıl kadar ileriye giden bir hayalin parçasıdır.

“Kariyer Hedefiniz Nedir?” Sorusu Farklı Şekillerde Nasıl Sorulur

Şimdi, bu soru size daha farklı versiyonlarda veya varyasyonlarda nasıl sorulur, gelin bunlara göz atalım,

Uzun vadeli kariyer hedefleriniz nelerdir?

Kendinizi beş veya on yıl sonra nerede görüyorsunuz?

Gelecekte kendiniz için ne hayal ediyorsunuz?

Kariyer hedef çarpıtılmamalı; Bir özlem, bir umut veya bir hırsımız tek başına kariyer hedefimizi yansıtmaz. Öte yandan doğru hedef daha spesifiktir, istenen sonuçtur. Bunu ortaya çıkarmayı denemelisiniz.

Görüşmeciler Neden Kariyer Hedeflerinizin Ne Olduğunu Bilmek İstiyor

İşe alım yöneticileri şu soruyu sorduklarında tam olarak ne ararlar: “Kariyer hedefiniz nedir?”

Potansiyel bir işverenin kariyer özlemi sorusunu sormasının ana nedeni, şirket veya kuruluşla “uygun” olup olmadığınızı öğrenmektir. “İyi uyumun” ne anlama geldiği şirkete, liderliğine ve genel misyonuna bağlıdır. Şirketler, kendi “kültürlerine” uyup uymadığınızı görmek isterler. Dolayısıyla bu soru için verilebilecek en etkili cevap o şirketi iyi tanımakla başlıyor.

Şirketler ayrıca onlarla uzun vadede çalışmayı düşündüğünüzü bilmek isterler. Aynı şirkette 30 yıllık görev süreleri geçmişte kalmış olsa da, bir kuruluş, bir yıldan daha kısa bir süre içinde yeni bir dış fırsata atlamak yerine, kısa bir süre onlarla kalmak isteyen bir adayı tercih edecektirler.

Bir işe alım yöneticisinin aradığı diğer şey, hırslı, hedefler belirleyen ve gelecekleri için bir tür vizyonu olan çalışanlar bulmaktır. 

kariyer hedefiniz nedir

Kariyer Hedeflerinizin Şirket Misyonuyla Uyumlu Olduğundan Emin Olun

Şirket Kültürüne Odaklanın

Tüm şirketlerin bir kültürü vardır. Başvurduğunuz şirketi ve potansiyel bir adayda ne aradıklarını düşünün. Yenilikçi trendlerde en iyi olmak isteyen butik bir yaratıcı firma mı? Uzun ömür arayan ağırbaşlı, eski moda bir finans şirketi mi?

Diyelim ki, butik yaratıcı bir firmaya başvurdunuz ve onlara kariyer hedefinizin ailenizi desteklemek için biraz istikrar ve güvenceye sahip olabilecek, güvenebileceğiniz bir iş bulmak olduğunu söylediniz. Bu korkunç bir cevap değil. Ancak, içeri giren ve “Benim arzum yaratıcı bir lider olmak ve yenilikçi fikirlerim aracılığıyla trendleri belirlemek” diyen kişinin muhtemelen işi alma şansı daha yüksektir.

En İyi Cevaplardan Örnekler

Örnek Cevap #1

En büyük profesyonel arzum, sağlıklı gıdayı daha yaygın ve erişilebilir hale getirmeye yardımcı olmaktır. Bunun yanında karmaşık problemleri çözmeyi de seviyorum. Şu anda bir proje yöneticisi olarak, stratejik planlama konusunda uzmanım ve bunu, zamanında ve bütçenin altında teslimatla sonuçlanan kritik paydaşların katılımını sağlamak için doğal bir yetenekle birleştiriyorum. Bu rol, tutkulu olduğum bir görevde çalışmak için becerilerimi kullanmama yardımcı olacak. Bu becerileri, kuruluşunuzun, topluluğumuzun sağlıklı kararlar almak için uygun fiyatlı, besleyici gıda ve bilgilere erişimini garanti etmesine yardımcı olmak için kullanmaya kararlıyım. Önümüzdeki beş yıl içinde

Bir pazarlama araştırma analisti iseniz şöyle bir cevap verebilirsiniz.

Örnek Cevap #2

“Artık insanların hayatlarını daha iyi hale getirebilecek çok fazla teknoloji var, ancak çok fazla olduğu için müşteriler her zaman orada ne olduğunu ve sorunlarını çözmek için mükemmel şeyin ne olabileceğini bilmiyorlar. İnsanlara en çok yardımcı olacak ürün ve hizmetlerle bağlantı kurma konusunda her zaman tutkulu oldum. Sayılarla çalışmayı da seviyorum. Bu yüzden bu pozisyonla çok ilgileniyorum. Analitik becerilerimi ve pazar araştırması becerilerimi şirketinizin birçok ürün ve ürün grubu için doğru pazarları belirlemesine yardımcı olmak için kullanmayı çok isterim. Ve sattığınız ürünlerin sayısı, hangi grupların farklı ürünlere yöneldiğini ve neden olduğunu öğrenmeme yardımcı olacak. Önümüzdeki bir kaç yıl içinde

Örnek Cevap #3

Yazı, medya ilişkileri, etkinlik planlama becerileri ve halkla ilişkiler uzmanlığımı sağlık alanındaki bir pozisyona aktarmanın bir yolunu arıyorum. Sağlık alanındaki trendlerden çok etkileniyorum ve tıp alanında bir aile geçmişine sahibim. Bir hastanede çalışma ihtimali bana çok çekici geliyor. Sonuçta, bir hastanede iletişim operasyonunu yönetmek becerilerimi geliştirmemde bana yardımcı olur.

Örnek Cevap #4

Satış yapmayı her zaman sevdim, yeni müşteriler edinmenin ve meslektaşlarımla rekabet etmenin heyecanını yaşadım. Pozisyonunuz çekici çünkü bu bana mevcut büyük müşterilerle ilişkileri geliştirme fırsatı verirken aynı zamanda yeni müşteriler edinme fırsatı da sağlayacak. Gelecek için satışta kalmak istiyorum. Amacım, güçlü bir müşteri memnuniyeti geçmişine sahip bir ürün uzmanı olarak tanınan personelinizde önde gelen hesap yöneticilerinden biri olmak olacak.

Örnek Cevap #5

Geçmişimden de görebileceğiniz gibi, lisansüstü eğitimden bu yana geçen üç yılı bir insan kaynakları uzmanı olarak geçirdim. Bu süre zarfında, işe alımdaki işimden zevk aldım. Sizinki gibi büyük bir işe alım operasyonu olan bir şirketle istihdam alanında uzmanlaşmak istiyorum. Amacım doğru bir istihdam yönetmek ve 5 yıllık geleceğinizde şirketin değerlerini bir üst seviyeye çıkarmak konusunda nitelikli ve azimli kişileri organizasyonunuza dahil etmek olacaktır.

 Yüksek lisans okulundan yeni mezun oldunuz, görüşmeyi yapan kişiye, bir sonraki işinizde ne istediğinizi belirttiniz ve en az 5 yıl burada kalacağınıza dair güvence verdiniz . 

En İyi Cevabı Vermek İçin İpuçları

Önceden planlama:  Bir görüşmeye gitmeden önce, görüşmecinin size kariyer planlarınız hakkında soru sormasının muhtemel olduğunu unutmayın. Bu soruya vereceğiniz cevabı veya bu sorunun bazı varyasyonlarını planlayın . Bilmiyorsanız, güçlü yönlerinizin iş becerilerinizi ve nelere yatkın olduğunuzu keşfedin.

Görüşmeciye güven verin: Kariyer hedefleriniz sadece kısa bir süre bu işte kalıp sonra devam etmekse, görüşmeci  şirketin zamanını ve kaynaklarını size yatırmak istemez. Mülakatı yapan kişiye bu işin sizin için bir anlam ifade ettiğine ve kendinizi bu işe adamaya niyetli olduğunuza dair güvence vermelisiniz.

Rekabet:  Muhtemelen, bu iş için görüşme yapan tek kişi siz değilsiniz. İş piyasasında rekabet keskindir. Görüşmenizden önce, olası kariyer yolunuzla uyumlu olduğunu düşündüğünüz kişisel, benzersiz bir özelliğe karar verin. Bunu görüşmeciye vurgulayın ve bu söylemlerinizin sizi diğer adaylar arasından ön plana çıkaracağından emin olabilirsiniz.

Ne Söylememeli

Kariyer hedefiniz nedirmülakat sorusunu cevaplarken bunları yapmamaya özen gösterin;

Ayrıntılardan kaçının:  Bu soru; maaş, iş yeri veya diğer çok özel bilgiler hakkında soru sorma zamanı değildir. Bir pozisyon için görüşme yapıyorsunuz. Görüşmeci başka bir şey hakkında konuşmadıkça, iş hakkındaki tartışmayı sürdürün.

Kişisel sorunları tartışmayın:  İş görüşmenize kişisel konular katarak mülakatçıyı konunun odağından uzaklaştırmayın.

Zayıf yönünüz yok demeyin:  İnsanız, hepimizin zayıf yönleri vardır. Profesyonel yaşamınızda bir veya iki zayıf nokta hakkında konuşmaktan korkmayın.

Olası Mülakat Soruları

Bu içeriği paylaşmak ister misin?:
Posted in Mülakat Soruları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir