Menü Kapat

Önceki İşinizden Neden Ayrıldınız? Nasıl Cevap Verilmeli?

Son işinizden neden ayrıldınız?

Neredeyse tüm işe alım uzmanların merak ettikleri bir soru var. Önceki işinizden neden ayrıldınız? Bu soruyla karşılaşan adaylar cevap vermekte tereddüt edebiliyor. Peki bu su soruya nasıl yanıt verilmeli? Yazımızda tüm detayları bulabilirsin.

İşe alabilmek üzere katıldığınız bir mülakatta bu şekilde bir soruyla karşılaşmak adayları gerebiliyor. Verdikleri cevap karşısında pişmanlık duyabiliyor ya da kendince durumu kurtarmak için gerçek dışı bilgiler aktarabiliyorlar. Bu gibi sorular adayın rahatlıkla cevaplayabilmesi beklenen sorulardır. Davranışsal ya da psikolojik mülakat sorularının tersine işe alım uzmanlarının merak ettikleri tek nokta durumun gerçekliğini öğrenmek. O yüzden bu soruya verilebilecek cevap tek ve nettir. Bunu aday doğru bir şekilde paylaşabiliyor olmalı. Gelin “İşinizden neden ayrıldınız?” sorusu için en iyi cevabı bulmanıza yardımcı olalım.

Son işinizden neden ayrıldınız? Nasıl cevaplanır?

Bu soruya verilecek en doğru cevap samimi bir şekilde yanıtlamaktır; fakat farklı koşullarda ayrılmış olabilirsin. Böyle durumlarda ise cevabını önceden gözden geçirerek hazırlanman yanıtlamanı dahada kolaylaştırır. Bu şekilde işe alım uzmanının diğer sorularıyla devam edebilirsin. Öte yandan samimi ve otantik bulunmayan cevaplar konu üzerinde şüphe uyandırır; uzman bu durumun üzerinde kalabilir.

Uzmanlar neden bu soruyu soruyor

Söz konusu iş değişikliği olduğunda bir çok kişisel ve ya karşılıklı sebepler olabilir. Burada mülakatçıların öğrenmek istedikleri şeyleri kendine sorabilirsin.

  • Tutarlı nedenleri var mı?: Mülakatçılar adayları kendileriyle çalışmak istemelerinin sebeplerinin tutarlı ve yapıcı olmalarını tercih ediyorlar.
  • Kendi isteğiyle mi ayrıldı?: Aksi bir durum söz konusu olduğunda mülakatçı bu sebebi de bilmek ister.
  • Pozitif bir nedenle mi ayrıldı? Adayın önceki işinden bir çok ayrılma nedeni olabilir. Bu kararın neden ortaya çıktığı tabi ki önemli. Ayrıca bu cevap adayın davranış biçimi ve kişisel değerlerini de ön plana çıkarıyor.

Önemli: Gerçeği yansıtmayan cevaplar etik bir davranış değildir. Durumun ve tecrübelerinin arkasında sıkı sıkıya duran cesur bir birey; söz konusu durumu en iyi şekilde ifade edebilendir. Öyle bir cevap hazırlamalısınız ki İşinizden neden ayrıldınız? sorusu karşısında mülakatçının şüphesi kalmasın.

Benzer sorular

  • Son işinizden neden ayrıldınız?
  • Eski işinizden neden ayrıldınız?
  • Mevcut işinizden neden ayrılmayı düşünüyorsunuz?
  • Neden yeni bir pozisyon arıyorsunuz?
  • En son pozisyonunu neden bıraktın?
  • … konumundan neden ayrıldın?
işinizden neden ayrıldınız
Önceki işinizden neden ayrıldınız

“Son İşinizden Neden Ayrıldınız?” Sorusuna En İyi 18 Cevap

İşte geçmişteki bir işten neden ayrıldığınıza dair 18 güvenli, kabul edilebilir cevap. Bu nedenlerden birini verirseniz, görüşmeci muhtemelen tatmin olacak ve hızlı bir şekilde bir sonraki soruya geçecektir.

1. “Kariyerimi ilerletmek daha iyi bir fırsat gördüm.”

Belki iş unvanı açısından bir terfi almadınız, ancak başka bir şirkette ilerlemek için daha iyi bir yol gördünüz. Veya sizin için önemli olan yeni bir beceri geliştirme fırsatı için yeni bir şirkete katıldınız. Bu işinizden neden ayrıldınız sorusunu çok iyi ifade eder.

Hemen bir terfi olmasa bile, gelecekte ilerlemenize yardımcı olacağını düşünüyorsanız, işleri değiştirmeniz sorun değil. Yani bunu bir cevap olarak kullanmakta iyi olmalısınız.

2. “Departmanım yeni bir yönetici getirdi ve ayrılmak için doğru zaman olduğunu hissettim.”

İşler değişir. Eskiden sevdiğiniz bir iş o kadar da iyi olmayabilir ve bunun en yaygın nedenlerinden biri, eski patronunuzun yerine yeni bir direktör veya müdür getirilmesidir.

Bazen bu uygun olmayabilir, bu yüzden ayrılmaya karar verdiyseniz; işinizden neden ayrıldınız sorusu karşısında daha etkili bir cevap sunmalısınız.

Bu cevabı kullanırsanız, yeni yönetimi kötülemeyin, sadece işlerin değiştiğini ve yeni yönetim altındaki iş için o kadar heyecanlı hissetmediğinizi söyleyin, bu nedenle kariyerinizde bir sonraki adım için başka bir yere bakmaya karar verdiniz.

3. “Başka bir şirkette terfi teklifi aldım.”

Hazır olduğunuzda, geçmişteki işverenleriniz her zaman kariyeriniz için ideal bir sonraki adımı sunamaz. Kariyerinizi ilerletmek için ayrılmak yaygın bir nedendir ve görüşmeci bunu ilk kez duymayacaktır. Yani başka bir şirket daha iyi bir pozisyon teklif ettiyse, bunu söylemeniz yeterli.

4. İşinizden neden ayrıldınız: “Önemli bir ücret artışı teklif edildi.”

Hepimiz para için işe gidiyoruz. Yine de bunu başka bir sebeple birleştirmeye çalışırdım, böylece paraya fazla odaklanmış gibi görünmüyorsun. İşinizden neden ayrıldınız‘a doğrudan bu şekilde yaklaşmak yerine şunu deneyin;

Şöyle bir şey söyleyebilirsiniz: “Önemli bir ücret artışı teklif edildi ve ayrıca bu yeni şirketin üzerinde çalıştığı birkaç ürün lansmanı beni heyecanlandırdı, bu yüzden bu fırsatı harika bir fırsattı.”

İlginizi çekebilir: İş görüşmesinde kendini satmanın 4 yolu

5. “Eski patronum beni şirketlerine katılmam için işe aldı.”

Belki bir şirket kurmak için ayrılan harika bir patronunuz vardı. Bir yıl sonra seni aradı ve ekibi tamamlamak için senin gibi harika bir satış elemanını gerçekten kullanabileceklerini söyledi, sen de yanına gittin ve ona katıldın. İşten ayrılmanın büyük bir nedeni bu.

Bazı sektörlerde oldukça yaygındır ve eski patronunuzun sizi çok düşündüğünü gösterir.

6. “Belli bir rol için işe alındım, ancak zamanla bu değişti ve artık ilgilendiğim işi yapma fırsatı bana verilmedi.”

Bazen bir iş için işe alınırsınız ve sizden yapmanızı istedikleri şey iş tanımına hiç benzemez (maalesef bu çok sık olur). Bu, son işinizden ayrılmanızın iyi bir nedeni.

İşe alındıktan hemen sonra görevi bırakmış olsanız bile, bu çok ikna edici ve kabul edilebilir bir cevaptır. Mantıklı değil mi? İş, şirketin vaat ettiğinden tamamen farklı olursa, oldukça hızlı bir şekilde ayrılırsınız. Eğer bu tür bir durumdaysanız işinizden neden ayrıldınız sorusunun en iyi cevabı bu.

7. “Bu rolün ve şirketin sunamayacağı yeni sorumluluklar almak istedim.”

İşin temellerinde ustalaştınız ve insanları, projeleri vb. yönlendirmek istediniz. Ve şirket bunu teklif edemedi, bu yüzden bir değişiklik yapmak zorunda kaldınız. Bu tamamen iyi. İşe alım uzmanı sizi anlayacaktır.

işinizden neden ayrıldınız
Eski işinizden neden ayrıldınız?

8. İşinizden neden ayrıldınız: “Artık işi tatmin edici bulmuyor veya işimden o kadar zevk almıyordum.”

Birkaç yıl kaldıysanız ve işi anlamlı veya eğlenceli bulmadığınız için ayrıldıysanız, sorun değil. Fakat işlerini de sıkıcı bulacağınızı düşünürlerse, sizi işe almayacaklardır. Burada ikna edici olduğunuzdan emin olun.

9. “Birkaç yıldır bu şirketteydim ve çok şey öğrendim ama kendimi değişime hazır hissettim.”

Son işinizde birkaç yıl veya daha uzun süredir çalışıyorsanız, kendinizi devam etmeye hazır hissettiğinizi söylemekte yanlış bir şey yok.

Belki orada öğrenebileceğiniz hemen hemen her şeyi öğrendiniz ya da sadece yeni bir şeyler denemek istediniz. Bir şirkette uzun zaman geçirdiyseniz, bunlar ayrılmak için iyi bir nedendir.

10.İşinizden neden ayrıldınız?: “Kariyer hedeflerimi yeniden değerlendirdim ve bir değişikliğe ihtiyaç olduğuna karar verdim.”

Şirketiniz yeni hedeflerinize uygun bir şey sunmuyorsa, ayrılabilirsiniz. Son işinizden neden ayrıldığınıza dair bu cevapta yanlış bir şey yok.

Mülakatı yapan kişiye şimdi kariyerinizde ne istediğinizi bildiğinizden emin olun. Ve onlara işlerinin hedeflerinize nasıl uyduğunu gösterin. Aksi takdirde, sizi işe aldıktan sonra fikrinizi değiştirebileceğinizden endişeleneceklerdir.

11. İşinizden neden ayrıldınız: “Yüksek Lisans (veya Doktora vb.) için okula geri döndüm”

Bu her zaman olur. Bu çok yaygındır ve son işinizden neden ayrıldığınıza dair böyle bir cevap verme konusunda herhangi bir endişe duymamalısınız.

12. “Bu rolde daha fazla büyümek veya ilerlemek için bir fırsat olduğunu hissetmedim, bu yüzden kariyerim için en iyisinin bir değişiklik olacağına karar verdim.”

Şirketiniz sizi alıkoyuyorsa bunu röportajda kulağa çok olumsuz gelmeden söylemenin güzel bir yoludur.

13. “İşin yeteneklerimi sonuna kadar kullandığını ya da beni yeterince zorladığını hissetmedim.”

Sıkıldıysanız veya zorlanmıyorsanız, motive olmak ve kariyerinize ve işinize odaklanmak zordur. Bu nedenle, son işinizden ayrılma nedeniniz olarak bunu vermenizde bir sorun yok.

Bunu söylerken kulağa şımarık, olumsuz ya da nankör gelmediğinden emin olun.

14. İşinizden neden ayrıldınız: “Evime daha yakın bir şirkette pozisyon aldım.”

Tıpkı maaş gibi (daha önce bahsedilen), bunu başka bir sebeple birleştirmenizi tavsiye ederim. İşte bir örnek: “Evime daha yakın olan ve aynı zamanda birkaç büyük projeyi hemen yönetme fırsatı sunan bir şirkette pozisyon aldım.”

15. “Bir aile meselesini halletmek için son işimden istifa ettim. Sorun çözüldü, böylece tekrar tam zamanlı olarak herhangi bir sorun yaşamadan çalışabiliyorum.”

Bir ton ayrıntıya girmene gerek yok. Sadece basit tut. Yine de onlara sorunun çözüldüğünü söylediğinizden emin olun, böylece tekrar istifa etmeniz gerekip gerekmeyeceği konusunda endişelenmesinler. İşinizden neden ayrıldınız sualine alternatif bir cevap bu.

16. “Bir aile kurmak için zaman ayırmak için son işimden ayrıldım.”

Bu cevapla istediğiniz kadar çok veya az ayrıntı paylaşabilirsiniz.

17. “Birkaç yıldır aynı organizasyonda bulundum ve büyümeye devam etmek için yeni bir çevreyi deneyimlemek istedim.”

Kariyerlerinde çok ileri giden çoğu insan çeşitli şirketlerde çalışmıştır. Büyük, küçük, genel, özel vb.

Hiçbir işe alım yetkilisi, çok yönlü bir deneyime sahip olmak ve kariyerinizde yeni bir bakış açısı kazanmak istediğiniz için sizi suçlamaz.

İlginizi çekebilir: Mülakattan sonra teşekkür e-postası nasıl gönderilir

18. “Çok tutkulu olduğum bir ürün üzerinde çalışmak için ayrıldım.”

Bazen çıkarlarınızla mükemmel bir şekilde eşleşen inanılmaz bir fırsat ortaya çıkar. Böyle bir şeyin peşinden gittiğin için kimse seni suçlamamaz. “Son işinizden neden ayrıldınız?” sorusu için mükemmel bir sebep.

Yönetim yüzünden işten ayrıldığımı nasıl söyleyebilirim?

Yönetim yüzünden istifa ettiğinizi belirtmeniz olumlu sonuç vermeyebilir. Bu detaya girmek yerine “işimden istifa ettim çünkü profesyonel hedeflerimi destekleyen bir ortamda çalışmak istiyorum” şeklinde bir cevap verebilirsiniz.

İşten çıkarıldıysanız (kovulduysanız) son işinizden neden ayrıldınız sorusuna nasıl cevap verirsiniz?

İşten çıkarıldığınızı belirtmeyerek bunu uzun süre gizleyemeyebilirsiniz. Dürüst olmak iyi bir politikadır. Tarafsız bir gözle anlatın. İşinizden neden ayrıldınız sorusu adayı bu durumda terletebilir. Olabildiğince soğukkanlı ve kendinizden emin olun.

Sağlık sorunları sebebiyle işten ayrıldım. Bunu nasıl açıklarım?

Önceki işinizden neden ayrıldınız sorusu “Sağlığımla daha iyi ilgilenebilmek için bir süre ayrılmam gerekti. Bütün sorunlarımı hallettim ve şimdi geri dönmeye hazırım.” şeklinde cevaplanabilir.

Önceki işinizden kötü ayrılma nedenler nelerdir?

Önceki işinizden neden ayrıldınız?” sorusuna cevap verirken bunları söylemekten kaçının;
·        Şirket hayal kırıklığı yarattı.
·        İşini veya patronunu sevmedin.
·        Patronunuz sözlerini tutmadı. (terfi, zam vb)
·        İşiniz sıkıcıydı ve bundan bıktınız.
·        fazla mesai yapmak istemiyorsun.
·        İşyerinde belirlenen hedefler gerçekçi değildi ve ulaşılması zordu.
·        Ofis kuralları sıkıcıydı.

Karşılaşabileceğiniz Diğer Mülakat Soruları

  1. Bize Kendinizden Bahseder misiniz? İncele
  2. Neden Bizimle Çalışmak İstiyorsunuz? İncele
  3. Bana Başka Birinin Yapamayacağı Ne Sunabilirsin? İncele
  4. Bilmemizi İstediğiniz Başka Bir Şey Var mı? İncele
  5. Sizi Benzersiz Yapan Nedir? İncele
  6. Bu İşi Neden İstiyorsunuzİncele
  7. Kariyer Hedefiniz Nedir? İncele
  8. Arkadaşların Seni Nasıl Tanımlar? İncele
  9. Özgeçmişinde Olmayan Bir Şeyi Anlatır mısın? İncele
  10. Stresle ve Baskıyla Nasıl Başa Çıkarsınız? İncele
  11. Pozisyonu Nereden Duydunuz? İncele
  12. Maaş Beklentiniz Nedir? İncele
  13. Başka İşlere Başvurdunuz mu? İncele
  14. Önceki İşinizden Neden Ayrıldınız? İncele
  15. Nefret Ettiğin Biriyle Çalışabilir misin? İncele
  16. Pozisyonda Karşılaşmayı Beklediğiniz Zorluklar Neler? İncele
  17. Gelecek İçin Amaçların Neler? İncele
  18. En Zayıf Yönleriniz Nelerdir? İncele
  19. Sizi Ne Motive Eder? İncele
  20. Kendinizi 5 Yıl Sonra Nerede Görüyorsunuz? İncele

Evet, “İşinizden neden ayrıldınızmülakat sorusu için en iyi cevapları verebilmenize yardımcı olmaya çalıştık.

Bu içerik size faydalı oldu mu? Lütfen yorum yapmaktan çekinmeyin.

Bu içeriği paylaşmak ister misin?:
Posted in Mülakat Soruları

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir