Menü Kapat

İş Görüşmesine Nasıl Hazırlanılır?

İş görüşmesine nasıl hazırlanılır?” Aşağıda bir mülakatta hazırlanmanın en iyi yolunu tartışacağız ve en faydalı mülakat ipuçlarından bazılarını sağlayacağız.

İster ilk görüşmeye hazırlanıyor olun ister ikinci görüşmeye gidiyor olun, hazırlık çok önemlidir. Bir sonraki iş görüşmenize gitmeden önce neye ihtiyacınız olduğuna bakalım.

Çalışma ve Uygulama

İlk yapmak istediğiniz şeylerden biri, görüşme yapacağınız şirket hakkında öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenmektir. Şirketin web sitesini önceden ziyaret edin. Şirket kültürünü ve orada çalışan çalışanları anlamaya çalışın.

İşe alım yöneticisinin veya görüşme yaptığınız diğer kişilerin biyografilerini bulmaya çalışın. İş görüşmelerinizden önce daima son makaleler ve basın bültenleri için internette arama yapın.

Bir veya iki makale okumak için zaman ayırın. Bunlardan birine atıfta bulunursanız, görüşmeci etkilenecektir.

Şirketin sosyal medya sitelerini ziyaret ettiğinizden emin olun. Bu araştırma, bir adaya görüşmeleri sırasında bir avantaj sağlayabilir. Görüşmeci ile görüşme sırasında bulgularınıza referans verin. Linkedin gibi siteler, ofis ve şirket hakkında incelemeler sağlayabilir.

Ortak arkadaşlarınız varsa, onlara işgücü ve kültür hakkında sorular sorun. Ne kadar çok bilgi toplarsanız, o kadar çok güveniniz olur.

Adaylar ortak iş görüşmesi sorularını uygulamalıdır. Bazı insanlar bir veya iki cevap yazmayı faydalı buluyor. Ayrıca bir arkadaşınızın veya akıl hocanızın size ortak sorular sormasını sağlayabilirsiniz.

En Yaygın İş Görüşmesi Soruları ve Cevapları Nelerdir?

Hiç kimse bir iş görüşmesi sırasında hangi soruların sorulacağını tam olarak bilmiyor ancak en yaygın görüşme soruları hakkında bazı görüşme ipuçları sağlayabiliriz.

Rol ile ilgili belirli soruları yanıtlayabilmeniz için iş tanımı hakkında güçlü bir anlayışa sahip olmak istiyorsunuz. Gerekli gereksinimleri ve sorumlulukları bildiğinizden emin olun. Görüşmeyi yapan kişi, kuruluşlarındaki durumlarla nasıl başa çıkacağınızı sorabilir.

Mülakatçıya birkaç soru sormak harika bir mülakat ipucudur. Kiminle mülakat yaptığınız, hangi soruları soracağınızı şekillendirebilir. Örneğin maaş ve yan haklar soruları insan kaynakları için saklanmalıdır. Ayrıca potansiyel patronunuzla yapacağınız bir görüşme sırasında nitelikler, meslektaşlar ve departman hakkında sorular sorabilirsiniz.

İşte Sorabileceğiniz Birkaç Soru Daha:

  • Asıl sorumluluğum ne olacak?
  • İlk aylarda ne gibi beklentiler olacak?
  • Karşılaşacağım birkaç zorluğu paylaşır mısınız?
  • Ne tür ürün ve hizmetleri ele alacağım?
  • Büyük bir proje üzerinde çalışma fırsatı olacak mı?
  • İş görüşmesinden önceki gece ne yapmalısınız?

Mülakat kıyafetinizi önceden hazırlamalısınız. Profesyonel olan ve kişiliğinizi gösteren bir şey giydiğinizden emin olun. Şirketin kıyafet kurallarını bilmiyorsanız, muhafazakar kıyafetler giymeyi düşünün.

Harika bir uyum olacak gibi görünmek istiyorsun. Yürüyebileceğiniz ama profesyonel ayakkabılar giyin,  spor ayakkabı giymeyin!  Kıyafetiniz, potansiyel işverenlere ilk izlenimi verir.

Aynada birkaç çizgi bile uygulayabilirsiniz. Beden dilinize dikkat edin, gülümsemeyi unutmayın. Bir liderlik rolü, ekip lideri veya müşterilerle sık sık buluşan biri için görüşme yapıyorsanız, güçlü bir çalışanın özelliklerini tasvir etmek isteyeceksiniz.

Ofisin yol tarifine sahip olup olmadığınızı iki kez kontrol edin. Oraya gitmek için rotanızı planlayın ve trafikle karşılaşmanız veya bir park yeri bulmanız gerekmesi ihtimaline karşı yeterli zaman bırakın.  İş görüşmesine asla geç kalmak istemezsiniz.

İş arayanlar, görüşmeden önceki gece çantalarını veya evrak çantalarını hazırlamalıdır. Bir iş görüşmesine hangi eşyaları getirmelisiniz?

  • Mülakat sırasında not almak için kalem ve kağıt
  • Hazırlanmış bir soru listesi ve konuşma noktaları
  • Özgeçmişinizin kopyaları
  • Varsa en son çalışmalarınızdan örnekler

Bir teşekkür notu göndermek için görüşmecinin tam adını ve e-posta adresini alın

Sinirlerinizin sizi alt edebileceğinden endişeleniyorsanız, başarılarınızın, güçlü yanlarınızın, zayıflıklarınızın ve unutmak istemediğiniz diğer ayrıntıların bir listesini getirin. Tam paragraflar değil, size ne söylemek istediğinizi hatırlatmak için madde işaretleri yazın. Görüşmeleriniz bir konuşma olmalıdır.

Görüşmeyi yapan kişi, nasıl bir ekip üyesi olacağınızın resmini çekmek istiyor. Geçmişinizden sizi diğer adaylardan ayıracak hikayeler hazırlayın. Mülakatı yapan kişiye, iş tanımındaki hemen hemen her şeyi yapabileceğinizi ve açık pozisyon için mükemmel bir aday olduğunuzu göstermenin yollarını bulun.

İş Görüşmesine Nasıl Hazırlanılır?

Verebileceğimiz en iyi kariyer tavsiyesi, hazırlık çalışmasının görüşme sürecinde büyük bir fark yaratabileceğidir. Potansiyel bir işverene, ekibinin değerli bir parçası olacak deneyim ve becerilere sahip olduğunuzu göstermek istiyorsunuz. Yanıtlarınız ve yorumlarınız düşünceli olmalı ve özgeçmişinize bağlam sağlamalıdır.

İş başvurusunda bulunan rekabetin geri kalanını geçme yeteneğine sahipsiniz. Her görüşme sorusunu yanıtlayarak görüşmecinin kararını kolaylaştırın. Bu iş görüşmesi ipuçlarını takip ederseniz, görüşmeci değerinizi göreceğinden emin olacaktır.

Mülakatlarda En Sık Sorulan Sorular

Bu içeriği paylaşmak ister misin?:
Posted in Mülakat İpuçları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir