Menü Kapat

İş Görüşmesinde Kendini Satmanın 4 Yolu

iş görüşmesinde ikna edici olma

Kendini satmak bir kısmımız için doğru tabir olmadığı düşüncesi uyandırabilir. Ama şöyle baktığınız zaman pazarlama ve satış sadece mal-malzeme ilişkisiyle alakalı değildir. Çoğu kez satış o şeyin değerinden çok satış uzmanının kabiliyeti devreye girer. Ayrıca bir düşünce, bir fikirde satılabilir. Söz konusu iş görüşmeleri olduğunda adayın kendini çok iyi satması o işi elde edebilmesi için önemli bir şart. Şimdi, iş görüşmesinde kendini satmanın 4 yolu hakkında, gelin göz atalım.

İş görüşmesinde kendini satmanın 4 yolu

En son görüşmenizde kendinizi nasıl satmıştınız? Fikirlerinizin, deneyim ve tecrübelerinizi işe alım yetkilisine iyi pazarlayabilmiş miydiniz?

1-Kendinizden emin oluşunuz karşı tarafa geçmeli

Bir çok iş görüşmesinde aslında tam olarak o işi yapabilecek kişilerin olumsuz değerlendirilmeleri üzerine aksine aslında o pozisyon için yetkinliği olmayan ama kendine güvenen kişiler getiriliyor.

Bu şu demek oluyor. Kendini taşıyamıyorsan ne kadar profesyonel olduğunun bir önemi yok; Çünkü işe alım uzmanları onlara sunmadığınız yanlarınızın farkında olamazlar.

2. Hazır olun

Bir şeye ne kadar iyi hazırlanırsanız sonuç o kadar mükemmel olur. Öyle değil mi? O yüzden mülakatta karşılaşma ihtimalinizin yüksek olduğu sorulara hazırlanmakla başlayabilirsin. Sorularda kendini çok iyi ön plana çıkarabileceklerini iyi belirle ve bunlara vereceğin cevaplar mülakatta akıllara kazınacak en iyi cevapların olsun.

3. İşe alım yetkilisinin ne aradığını bilin

Eğer ne arandığını bilirsen, bunları vurgulayarak görüşmeyi bir başka boyuta taşıyabilirsin. Şöyle ki; mülakatçı artık seni tanıma ve yeterliliğini kontrol etmekten öte pozisyon üzerinden size daha detaylı sorularla gelmeye başlayacak.

Bunu yapmanın bir kaç yolu var.

  • Her sektör ve pozisyon için oluşabilecek problemler vardır. Bu tür işe alımlarda mülakatçıların bunun altından kalkabilecek kişiler aradıklarını doğrudur. Problemleri tespit ederek, iyileştirme hamlelerinizi belirleyin. Fırsatını bulduğun ilk soruda bunları işe alım yetkilisine aktarın.
  • Pozisyonunuza ait risk olay analizlerini araştırarak, her durum için stratejilerini belirleyin.
  • Ve en kolayı, mülakatçıya doğrudan sorun. “Bu pozisyon için adayda istediğiniz nitelik ve yetenekler nelerdir?”

4. Güçlü yönlerinizi sunarak son hamleyi vurun

4 set 100 er tekrar bench press kaldırmanız sizi güçlü kılabilir; fakat burada üzerinde durduğumuz güç bu değil. Tabi ki bir fitness eğitmeni pozisyonu üzerine görüşmede değilseniz.

Sanırım ne demek istediğimiz yeterince açık. Pozisyon için seni güçlü kılacak özelliklerini kendinden emin, tutarlı ve etkileyici örneklerle karşı tarafa sunun.

Bütün bunları en iyi şekilde sergilerseniz, mülakattan elde etmek istediğinizi alırsınız. Tabi ki sizden daha iyi ve sizden daha çok isteyen bir aday daha yoksa…

Bol şanslar…

Bu içeriği paylaşmak ister misin?:
Posted in Mülakat İpuçları

İlgili Makaleler

1 Comments

  1. Seda

    Ya ben bugün mülakata girdim, o kadar hızlı geçti ki bunların çoğunu yapamadım doğrusu. Belki de stres anında kendimi ne kadar iyi ifade edebiliyorum, onu ölçmek istediler. Ancak İK uzmanı pek çok yerde sözümü kesti. Çağrı merkezi pozisyonu içindi bu mülakat, çağrı merkezinde çok kısıtlı sürede müşterilere bilgi sunmak veya hizmet satmak durumundayız, müşteri pek çok yerde sözünü de kesebiliyor. Belki de bunu modellemeye çalıştılar. Umarım beğenmişlerdir. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir