Menü Kapat

Etkili İş Bulma Yöntemleri

iş arama teknikleri

İş arayan bir çok kişi gelenek haline gelmiş iş bulma yöntemleri kullanır. Kendince güçlü olduğuna inandığı özgeçmişi ile kariyer platformlarında başvurularda bulunur, firmaların özgeçmiş havuzlarında yer edinmeye çalışır. Sonrasında yapılan ise sadece beklemek olur. Fırına pişmesi için bırakılmış bir yemeği, onu sadece beklemekten öte kılmak için, nasıl ara ara tadına bakmak, pişip pişmediğini kontrol etmek gerekirse, iş arama sürecinde de atılan adımlar A’dan Z’ye kontrol etmeliyiz. Bunu nasıl mümkün olabileceğine gelin bir göz atalım.

Yeni İşinizi Bulmak için 7 adım

Daha Başında söylemeliyim;

Başvurduğun pozisyonlar için istediğin şansı bulamamanın mantıksız ya da kaderle ilişkili olduğunu düşünüyor olabilirsin. Unutma, bir kişi hariç diğer başvuru yapanların hepsi seninle aynı şeyi düşünüyor…

1. İş Arama Siteleri

iş arama sitesinde iş bulmaya çalışan kadınlar

İş Siteleri mevcut iş ilanlarını arayabileceğiniz veya kontrol edebileceğiniz yerlerdir. Genellikle iş bulma yöntemleri bu adımla başlar.

2. İşverenin Kariyer Sayfası

Diğer bir iş bulma yöntemi, işverenin web sitesini ziyaret etmek ve iş ilanlarını kontrol etmektir.

Örneğin: İş Analisti işi arıyorsanız, bu tür işler sunan firmaları bilmelisiniz. Bir an önce iş bulmak için mevcut işleri kontrol etmek için şirketleri listeleyebilir ve web sitelerini periyodik olarak ziyaret edebilirsiniz.

İş ilanlarını kontrol edip kısa listeye aldıktan sonra, bir iş arama çevrimiçi başvuru formunu doldurabilir veya özgeçmişinizi işverene e-posta ile gönderebilirsiniz.

3. İş Bulmak İçin Sosyal Ağ Siteleri

linkedin-is-arama

Günümüzde şirketler, iş ilanlarını doldurmak için potansiyel adayları kontrol etmek için sosyal ağ sitelerini kullanıyor.

LinkedIn, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağ siteleri bunun için son derece popülerdir.

İş bulma adımlarınızdan biride muhakkak bu alandaki ilanları takip etmek olmalı.

4. Çevrimdışı Ağınızdan İş Bulma

sosyal-cevreyi-kullanarak-is-bulma

Bir araştırmaya göre, işlerin %60’ı asla ilan edilmiyor ve tavsiyeler yoluyla dolduruluyor.

Mükemmel ağ becerilerine sahip olmanız gerekir. Çevrimdışı ağın gücünü hafife almayın.

Seyahat ederken ortak yolcularla, katıldığınız bir konferansta delegelerle iletişim kurabilirsiniz.

Ağ kurmanın başka bir yolu da arkadaşlarınızla, onların arkadaşlarıyla, ailenizle, ve topluluğunuzdaki insanlarla tanışıp onlara aradığınız iş hakkında ayrıntılı bilgi vermektir .

Bu yöntemi kullanın ve iş bulma konusunda sonuçları görün.

5. Gazeteler

2022 yılında gazeteler hala iş aramak için mükemmel bir kaynaktır. Haberleri okuyun ve işe alım yapan şirketleri inceleyin.

Ulusal gazetelerin iş eklerinin haftalık baskısını kontrol edin.

Önde gelen ulusal gazetelerin çevrimiçi baskısını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, şehrinizde veya kasabanızda mevcut olan işleri görün. Eğer sektöre özel iş fırsatlarını arıyorsanız, bunu mutlaka kontrol edin.

6. İşverenin Kapısını Çalmak

İnisiyatif alırsanız ve doğru tutuma sahipseniz, bu strateji sizin için işe yarayacaktır.

Öncelikle alanınızda çalışan şirketleri listeleyin. ve bu şirketlerin İK yöneticilerini önceden randevu alın. Tek yapmanız gereken bir mülakat teklifi almak için birkaç dakikalık asansör konuşması…

Bu strateji, daha çok 50-200 çalışanı olan küçük şirketlerle çalışır.

Siz de iş bulma adımlarınıza bu stratejiyi ekleyebilirsiniz. Bunun sizin ve şirket için bir kazan-kazan durumu olup olmadığını kontrol edin ve asansör konuşmanızı hazırlayın.

7. İstihdam Büroları

İstihdam büroları veya yerleştirme danışmanları, büyük şirketler için eleman bulma görevlerinde çalışır. Bu danışmanlar, işe alımları için aynı anda birçok şirket için çalışır.

Danışmanlar şirketlerle temas halindedir ve mevcut iş ilanlarını bilir.

Görevleri,  iş için doğru adayı aramaktır. Bu nedenle, boşluğu doldurmak için bir dizi iş bulma yöntemi kullanırlar. Doğru adayı kontrol etmek için iş sitelerini, sosyal ağ sitelerini ve diğer kafa avı tekniklerini kullanırlar.

Bu danışmanlara çevrimdışı veya çevrimiçi olarak başvurabilir ve mevcut açıkları görebilirsiniz.

7 Etkili İş Arama Yöntemleri

2
2
İyi bir özgeçmiş, iyi bir silahtır
[Not supported by viewer]
3
3
Bekleme, mülakat şansını kendin yarat!
[Not supported by viewer]
4
4
Başvuru sonrası firmaları arayın
[Not supported by viewer]
5
5
Mülakat sonuçlarını takip edin
[Not supported by viewer]
6
6
Sosyal ağınızı tarayın
[Not supported by viewer]
1
1
Öncelikle bir hedefe ihtiyacın var
[Not supported by viewer]

1-Öncelikle bir hedefe ihtiyacın var

İş arama süreci belirsizdir. Bu da gayemizin olmaması anlamına gelmez. Muhakkak bir hedefimiz olmalı. Hayatımızda belirsiz olan bir şey daha var. O da başlangıçlardır. Yola çıktığında sonunu bilemezsin. Sadece bunun istediğin gibi olması için doğru adımları atma şansın olur. Sonuca ulaşmak için plana ihtiyacımız var.

İş bulma sürecin için kendine zaman tanı. Örneğin 1 ay. 1 ay içerisinde hedeflediğin işle buluşacağına inan ve hedefin doğrultusunda elini güçlendir. Bunun için ilk sahip olman gereken şey iyi bir özgeçmiş.

2-İyi bir özgeçmiş, iyi bir silahtır

Hali hazırda bir özgeçmişin var. Bunu bir kenara bırak. Üzerinde sadece bir kere düşündüğün, zaman zaman güncel tutmaya çalıştığın, klişelerden öte o özgeçmiş de seni tam olarak tanımlamayan yanlarını hatırlayarak yeniden oluştur. Tazelenmek iyidir. Çok güzel bir çiçeğe sahip olduğunu düşün, bir kaç yılda bir toprağını değiştirmelisin. Artık o topraktan besleneceği elementler tükenmiştir. Tazelen ve tıpkı ilk günkü gibi yeniden başla.

İlginizi çekebilir: CV Hazırlama Rehberi: 10 Adımda Etkili Özgeçmiş Hazırlama

3- Bekleme, mülakat şansını kendin yarat!

Hayatın herkese yolunda gitmesi gibi bir önceliği yok. Bazen her şey tersine gidebilir. Ekolayzer gibi düşün, inişler çıkışlar hepimizin hayatında. Ritmini hayatın iniş çıkışlarına göre ayarla. Uzun süredir işsiz ve artık bir iş bekliyor olabilirsin. Olmuyorsa, stratejini değiştir. Bir kaç mülakata girmemiz bile iş arama sürecinde motivasyonumuzu diri tutmak için yeterli olur. Artık başvurulara geri dönüş beklemek dışında bu şansı kendin elde etmelisin. Firmaları arayın, bu pozisyonun tam size göre olduğundan bahsedin. Mülakat talebi isteğinizi belirtin. Bu çoğu zaman işe yarar. Sizi mülakat masasına götürecek etkili bir iş bulma yöntemdir. Ama bazı şirketlerde sizi insan kaynaklarıyla ya da ilgili departmanla görüşmenize müsaade etmeyebilirler. Doğrudan firmaya gidin. Bunun için çekinmeyin, öz güveniniz yüksek olsun.

4-Başvuru sonrası firmaları arayın

Diyelim ki tam kendinize göre, sizi heyecanlandıran bir iş ilanı ile karşılaştınız. Böyle bir durumda başvurunuz sonrasında firmayı mutlaka arayın. Bu ilanın sizi heyecanlandırdığından bahsedin. Mülakat şansı elde etmek istediğinizden bahsedin.

5-Mülakat sonuçlarını takip edin

Görüştüğünüz firmalar var ve size geri dönüş yapacakları söylemiş olabilirler. Hali hazırda pozisyon için en uygun kişiyi bulmak adına mülakat süreçleri için zamana ihtiyaç vardır. Görüşmenizden bir hafta sonra firmayı arayarak mülakat süreçleri hakkında bilgi almak istediğinizi söyleyin. Belki de bir kaç kişi arasında seçim yapmak istiyorlar ve bunlar arasında sende olabilirsin.

İlginizi çekebilir: İş Görüşmesinde Kendini Satmanın 4 Yolu

6-Sosyal ağınızı tarayın

Hayatta olduğumuz sürece zamanla sosyalleşiyoruz. Sosyal çevremiz içinde yer alan iş ağımızdan da referans almakta fayda var.

  • Sosyal çevrende sana referans olabilecek kişilerle etkileşim kurabilirsin.
  • Yeni mezun isen hocalarından referans olmalarını teklif edebilirsin.
  • Eski işinde birlikte çalıştığın yöneticilerinden destek isteyebilirsin.
  • İş ağını devamlı genişletebilirsin.

İlginizi Çekebilir

Önceki işimden kovuldum ne yapmalıyım?

Son işinizden kovulduktan sonra iş arama konusunda talihsiz bir durumdaysanız, hasarı en aza indirmek için durumu ele almanın birkaç yolu vardır.
1. Referans için iletişime geçilirse hangi bilgileri paylaşacaklarını öğrenmek için önceki işvereninizin İK departmanı ile iletişime geçerek başlayın.
2. Önceki iş deneyimlerinden ve profesyonel bağlantılardan oluşan bir referans listesi oluşturun, iş ahlakınızın ve karakterinizin daha olumlu bir yansıması olacaktır.
3. İş görüşmesi sırasında sorulduğunda neden kovulduğunuza dair doğru ama olumlu çerçeveli bir anlatımla hazırlanmanız gerekir. Hikayenizin, olay üzerine kafa yorduğunuzu ve bir şeyler öğrendiğinizi göstermesi önemlidir. 
.

En iyi iş bulma yöntemi nedir?

İş bulmanın en iyi yolları;
·       Ağınızdan tavsiye isteyin. 
·       Doğrudan şirketlerle iletişime geçin.
·       İş arama platformlarını kullanın.
·       Sosyal medyadan yararlanın.
·       Personel ajanslarına danışın.
·       İş fuarlarına gidin.

Bu içeriği paylaşmak ister misin?:
Posted in İş Bulma Rehberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir