“Hedeflerinize ulaşmak için ne gerekecek?” nedense en sık sorulan mülakat sorularından biridir. Yanıtlar, görüşmecilerin adayların uzun vadeli planlarını ve gerçekçi hedefler belirleme yeteneklerini değerlendirmelerini sağlar. İş ümidi olan kişilerin cevapları ayrıca işverenlerin kişisel hedeflerinin şirket hedeflerine nasıl uyduğunu, hazırlıklarını ve hırslarını ve görüşülen kişilerin bu pozisyona ne kadar süre taahhüt etmeyi planladıklarını ölçmelerine yardımcı olur.
“Hedeflerinize Ulaşmak İçin Neler Gerekecek?” Nasıl Cevaplanır
Bir görüşme sorusu, bunun kadar bilgiyle doluysa, yanıtınızı planlamak önemlidir. İşverenlere hitap edecek şekilde yanıt vermek için yanıtınızın şu ana yönlerini göz önünde bulundurun:
Bir denge kurun: “Hedeflerinize Ulaşmak İçin Neler Gerekecek?” sorusunu yanıtlamanın en zor kısmı, hırsla gerçeği dengelemektir. İşe alım yöneticileri, başvuranların planlarını takip edebileceklerini bilmelidir. Ne de olsa projelerini bitiren işçiler istiyorlar. En iyi tepkiler, heyecan ve tutkuyu titizlik ve pratiklikle birleştirir.
Kişisel farkındalığınızı gösterin: Bu soruyu iyi yanıtlamak için kişisel hedefleriniz ve bunların şirkete nasıl fayda sağladığı hakkında net bir fikriniz olsun. Adaylar, eğitim veya sertifikalar gibi işverenlerine de yardımcı olan hedeflere odaklanmalı ve yanıtları istedikleri işle ilişkilendirmelidir.
Belirli adımları listeleyin: Bir veya iki hedef seçin ve bunlara ulaşmak için gereken eylemleri açıklayın. Ayrıntılı bilgi almak, işverenlere vizyonunuza ulaşmak için ne gerektiğini anladığınızı gösterir. İşe alım personelinin neden onların ekibine iyi bir katkı sağladığını görmelerine yardımcı olmak için bu hedefleri tamamlarken şirkete uzun vadeli bağlılığı vurgulayın.
Kaçınılması Gereken Yanıtlar
Cevaplar, işe alım personelini iş umutlu kişilerin genel tutumu hakkında bilgilendirir. Beş yıl içinde CEO yapma planlarını detaylandırmak gibi kibirli cevaplar kötü bir izlenim bırakacaktır. Bu soruyu yanlış cevaplamanın diğer bir yolu da hiçbir hedefinizin olmamasıdır. İşverenlerin, başvuranların hırsları olduğunu ve bu pozisyonun onlar için bir işten daha fazlası olduğunu bilmeleri gerekir.
Örnek Cevaplar
“Hedeflerinize ulaşmak için hangi adımları atacaksınız?” sandığınızdan daha kolaydır. İlk olarak, potansiyel işvereninize de fayda sağlayan bir veya iki hedef seçin. Ardından, bunları başarmak için belirli bir plan yapın. Hedeflerinizi işle ilgili, spesifik ve gerçekçi tutmak, istediğiniz işe hak kazanmanıza yardımcı olacaktır.
Örnek Cevap 1 – Moda Perakende Çalışanı
“Bu işe satış görevlisi olarak başlamak moda mağazacılığı kariyerine doğru ilk adımım olacak. Müşterilerle çalışmayı ve kendilerini harika hissettirecek kıyafeti bulmalarına yardım etmeyi seviyorum. Ama asıl tutkum markalaşmak ve müşterilerin ‘Ben o dünyada yaşamak istiyorum‘ diye düşünmelerini sağlayan teşhirler yaratmak.”
“Satış görevlisi olarak çalışırken, yaklaşık bir yıl sürecek olan boş zamanlarımda görsel mağazacılık tasarım sertifikası almayı planlıyorum. Daha sonra satışlarımızı artırmak ve deneyim kazanmak için müşteriler ve stantlarla çalışmayı çok isterim. Nihai hedefim, şirketin görsel mağazacılık rollerinden birine geçmek.”
Örnek Cevap 2 – Bakkal Pozisyonu
“Yaptığım her işin en sevdiğim yanı insanlarla çalışmak. İnsanların sorunlarını çözmelerine, daha verimli çalışmalarına veya ihtiyaç duyduklarını bulmalarına yardımcı olmayı heyecan verici buluyorum. Bu yüzden uzun vadeli planlarım bunu günlük işimin daha büyük bir parçası haline getirmeyi içeriyor.”
“Nihayetinde, yönetimde bir kariyer yapmayı çok isterdim ama oraya ulaşmak için çok fazla deneyime ihtiyacım var. Örnek bir çalışan olduğumu kanıtladıktan sonra hedefim, müsait olduğumda burada bir bakkal müdür yardımcısı veya stajyer pozisyonuna geçmek. Becerilerimi geliştirmek için perakende yönetimi sertifikası ve ardından işletme yönetimi derecesi kazanmak için çevrimiçi kurslar alacağım.”
Örnek Cevap 3 – Otel Konsiyerj İşi
“Üç yıl resepsiyonda resepsiyonist olarak çalıştıktan sonra, otel kapıcısı rolünü üstlenmek kariyer hedeflerimin bir sonraki adımı. Bir konsiyerj, konukları toplulukla bağladığı için, bu rolü üstlenmek benim için daha büyük bir kapasitede benzersiz hizmet almanın bir yolu.”
Göz Atmanız Gereken Diğer Mülakat Soruları
- Karşılaşmayı Beklediğiniz Zorluklar Neler?
- Kendinizi Nasıl Tanımlarsınız? Nasıl Cevaplanır?
- Sizi Benzersiz Yapan Nedir? Harika 4 Cevap Önerisi
- Neden Bizimle Çalışmak İstiyorsunuz? (+5 Cevap önerisi)
- Kariyer Hedefiniz Nedir? Nasıl Cevaplanır?
- Başka İşlere Başvurdunuz mu? (+10 cevap önerisi)
- En Zayıf Yönleriniz Nelerdir? Nasıl Cevap Verilmeli?
- Yönetim Tarzınız Nedir? +5 Bonus Cevap
- Arkadaşların Seni Nasıl Tanımlar (+3 Cevap önerisi)
- Bize Kendinizden Bahseder misiniz? Nasıl Cevaplanmalı?