Menü Kapat

Görüntülü Mülakat Nedir?

görüntülü mülakat nedir

Görüntülü mülakat, uzaktan gerçekleşen ve iletişim ortamı olarak video teknolojisini kullanan bir iş görüşmesidir.

Geleneksel, yüz yüze veya yüz yüze görüşmelere kıyasla bir kuruluşa zamandan ve paradan tasarruf sağlayabildikleri için video görüşmeleri, yetenek edinimi için popüler bir araçtır. Görüntülü mülakatlar aynı zamanda coğrafi kısıtlamaları ortadan kaldırır. Aday taramasını otomatik hale getirebilir ve işe alım yönetim sistemlerindeki verilerin kalitesini iyileştirebilir.

Kuruluşlar, işe alma sürecinin çeşitli aşamalarında video görüşmeleri kullanır. Örneğin, ilk aşamalarda, bir işe alma yöneticisi bir dizi soru sorabilir ve iş arayanlardan yanıtlarını bir videoya kaydetmelerini isteyebilir.

İlginizi çekebilir: Video özgeçmiş nasıl yapılır?

Görüntülü Mülakatlar Neden Bu Kadar Popüler?

İşverenler birden fazla toplantı planlayabildiğinden ve düzenleyebildiğinden, video görüşmeleri yüz yüze görüşmelerden daha ucuz ve zaman alıcıdır. Şirketin işe aldığı pozisyon uzaksa, görüntülü görüşmeler coğrafi olarak daha uzakta yaşayan veya seyahat maliyetinin sorun olabileceği adaylar için işleri kolaylaştırır. Artık her yerden kişiler mülakatlara katılabileceği için, bir pozisyon için yetenek havuzunu genişletiyor. Görüntülü mülakatlar, seyahatin ek baskısı artık görüşülen kişinin üzerinde olmadığı için stresi azaltmaya da yardımcı olabilir.

Görüntülü mülakatlar, COVID-19 salgını sırasında daha popüler hale geldi. Indeed tarafından yürütülen bir araştırmaya göre , işverenlerin %82’si pandemi nedeniyle sanal görüşme uyguladıklarını söylüyor ve işverenlerin %93’ü sanal görüşme kullanmaya devam etmeyi planlıyor. Buna ek olarak, %77’si çalışanları işe almanın adaylarının deneyimini neredeyse iyileştirdiğine inanıyor.

İlgilinizi çekebilir: Hibrit Özgeçmiş Nasıl Yazılır?

Görüntülü Mülakata Nasıl Hazırlanılır?

Bir görüntülü mülakata hazırlanmak, yüz yüze görüşmelerle aynı adımların çoğuna sahiptir. Örneğin, iş adayları görüşmeden önce aşağıdakileri yapmalıdır:

  • İşe alım organizasyonunu, iş ilanının özelliklerini, iş hedeflerini, iş kültürünü, değerleri ve işin içinde bulunduğu genel sektörü iyice araştırın.
  • Olası ve yaygın mülakat sorularına verilen yanıtları prova edin.
  • Becerileri ve deneyimi vurgulamak için örnekleri önceden hazırlayın.
  • Görüşmeye erken katılın, bekleme odasında görüşmecinin görüşmeye başlamasını bekleyin ve notları gözden geçirin.
  • Görüşme sırasında sorulacak soruları önceden yazın.
  • Uygun kıyafetleri seçin ve sanki yüz yüze bir görüşmeymiş gibi giyinin.

Adaylar ayrıca video mülakatlara özgü aşağıdaki adımları da uygulamalıdır:

  • Görüntülü görüşme yazılımının nasıl çalıştığını bildiklerinden emin olmak için erken oturum açın. Kullanıcılar oturumu nasıl başlatacaklarını ve sonlandıracaklarını, mikrofonlarını nasıl kapatacaklarını, kameralarını nasıl açıp kapatacaklarını, ekranlarını nasıl paylaşacaklarını ve isteğe bağlı olarak arka planlarını nasıl bulanıklaştıracaklarını veya değiştireceklerini bilmelidir.
  • Mikrofonlarının ve kameralarının düzgün çalıştığından emin olun. Aynı zamanda güçlü bir internet bağlantılarına sahip olduklarından ve cihazlarının şarjlı veya prize takılı olduğundan emin olun.
  • Görüşme yerini hazırlayın. Çünkü görüntülü mülakat sessiz bir ortamda ve kesinti olasılığı çok az olacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Arka planda herhangi bir dikkat dağıtıcı unsur olmamalı ve aydınlatma aşırı veya az pozlanmış olmamalıdır. Kamera göz hizasında veya hemen üzerinde konumlandırılmalıdır.
  • Ses kalitesini iyileştirmek için kulaklık veya harici mikrofon kullanın. Ek olarak, video kalitesini iyileştirmek için entegre bir dizüstü bilgisayar kamerası yerine harici bir web kamerası, telefon veya tablet kamerası kullanılabilir. Örneğin, iOS 16, iPhone kullanıcılarının telefon kameralarını web kamerası yerine kullanmalarını sağlar.

Görüntülü görüşmeler için en iyi uygulamalar

Görüntülü görüşmede adaylar sakin kalmalı ve yüz yüze görüşme yapıyormuş gibi davranmalıdır. Görüntülü mülakat ipuçları aşağıdakileri içerir:

  • Aday görüşmecinin gözlerinin içine bakmak yerine web kamerasına bakmalıdır çünkü bu, ekrana hafifçe bakmaktan daha doğrudan göz teması sağlar.
  • Daha hoş görünmek için sıcak ve olumlu bir atmosfer yaratın.
  • Her soru için harcanan zamana dikkat edin.
  • İlgili bilgileri söylendiği gibi yazın.
  • İyi bir duruş sergileyin.

Önceden kaydedilmiş görüşmeler için kişiler, görüşme yaptıkları pozisyonla ilgili ve isabetli soruları yanıtlamaya iyi hazırlandığından emin olmalıdır. Önceden kaydedilmiş görüşmeler normalde belirli bir zamanda açılır ve birkaç gün açık kalır. Bu süre zarfında, adaylar cevaplarını kaydeder ve görüşmeciye geri gönderir. Her soru arasındaki süre sınırlıysa, bu görüşmeler daha fazla hazırlık gerektirir.

Kuruluşlar, adaylarla sanal olarak görüşme yaparken bu ipuçlarını akılda tutmalıdır.

Görüntülü Mülakat Avantajları

Görüntülü görüşmelerin faydaları şunları içerir:

  • Daha ucuz ve kurulumu daha kolay. Yüz yüze görüşmeler için bir alan planlamak ve ayırmak yerine, işe alım organizasyonu için video görüşmeleri ayarlamak genellikle daha az çaba gerektirir.
  • Yetenek havuzunu coğrafi olarak genişletir. Görüntülü görüşmeler, işe alım organizasyonundan uzakta yaşayan adayların görüşme sürecine katılmalarını sağlar.
  • Seyahat masrafı yok. Adayların bir görüşmeye katılmak için toplu taşıma, benzin veya geçiş ücreti ödemesi gerekmez ve işe alan kuruluş da herhangi bir seyahat masrafı ödemez.
  • Kaydedilmiş röportajlar tekrar izlenebilir. Bu, işe alma ekibinin aday listesini daraltabilmesi için görüşmeleri yeniden oynatmasını sağlar.
  • Mülakat sürecini daha rahat hale getirebilir. Adaylar evlerinin rahatlığında görüşme yapabilirler.
  • İkinci bir yüz yüze görüşme için adayları daraltır. Bir kuruluş yine de yüz yüze görüşme yapmak istiyorsa, görüşmenin ilk aşamasında telefon görüşmesi yerine video görüşmeleri kullanılabilir.
  • Bir telefon görüşmesinden daha fazla görsel ipucu verir. Bir telefon görüşmesine kıyasla, işe alım kuruluşları bir adayın vücut dilini anlayabilir ve işe alma sürecinin bir sonraki adımına geçip geçmemeleri gerektiğini daha doğru bir şekilde ölçebilir.

Görüntülü Mülakat Zorlukları

Bununla birlikte, video görüşmelerinin bazı dezavantajları vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Adayların bir bilgisayara ve internete erişimi olmalıdır. Adayın ev interneti güvenilir değilse bu pratik olmayabilir.
  • Teknik zorluk potansiyeli. Her iki tarafta da bir şeylerin düzgün çalışmama potansiyeli her zaman vardır. Ve durum buysa, adayın gidecek bir BT departmanı olmayacaktır.
  • Kamera önünde olmak bazı adayları daha gergin yapabilir. Bazı adaylar, bir telefon görüşmesi veya yüz yüze görüşme ile kendilerini daha rahat hissedebilir.
  • Aydınlatma. Her iki taraf da aydınlatma ve çerçevelemeyi dikkate almalıdır. Zayıf aydınlatma, kötü bir ilk izlenim yaratabilir.
  • Ses ve resim. Kötü ses ve görüntü kalitesi, her iki tarafın da diğerini ne kadar net anladığını etkileyebilir.
Bu içeriği paylaşmak ister misin?:
Posted in Mülakat

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir