Menü Kapat

Davranışsal Mülakat Nedir?

davranışsal mülakat nedir

Davranışsal mülakat soruları mülakat sahnesinde yeniyseniz muhtemelen büyük bir muammadır. Ve iş mülakatlara gelince, bilinmeyen bizi sık sık tedirgin eder.

Bu makalede, sık sorulan davranışsal mülakat sorularının bir listesi de dahil olmak üzere, davranışsal mülakatlar hakkında bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız.

Davranışsal mülakat soruları, bir görüşme sırasında sorulan en yaygın sorulardır. Ne olduklarını ve onlara nasıl cevap vereceğinizi anladığınızda, bu soruları yanıtlamanın beklediğinizden çok daha kolay olduğunu anlayacaksınız. Ve kısa sürede görüşmeniz için hazır olacaksınız!

Davranışsal Mülakat Nedir?

Davranışsal bir görüşme, başvurduğunuz işte karşılaşacağınız durumlarla yakından ilgili geçmiş davranışları ve başarıları belirlemek için sorular sormaya odaklanır. Bu görüşme tarzı çoğu işveren tarafından kullanılır.

Bu sorulardan birini nasıl anlarsınız?

Davranışsal görüşme soruları tipik olarak “bana bir zamandan bahset” veya “bana bir zamandan örnek ver” gibi ifadelerle başlar. Yanıt vermek için geçmişinizi derinlemesine incelemeli ve geçmiş deneyimlerinizden belirli örnekler ve ayrıntılar vermelisiniz.

Çoğu işveren davranışsal sorular sorar çünkü özgeçmişin arkasındaki kişiyi tanımanın en etkili yolu olarak kabul edilirler. Fikir, geçmiş davranışın gelecekteki davranışın ve dolayısıyla gelecekteki başarının en iyi tahmincisi olduğudur. Bu davranışsal mülakat soruları, işverenlerin güçlü bir işe alma kararı vermelerine yardımcı olacak ayrıntıları toplamasına olanak tanır.

Yaygın Davranışsal Mülakat Soruları ve Temaları

Davranışsal mülakat soruları çok çeşitlidir ve size sorulacak soruların tam listesini tahmin etmenin hiçbir yolu yoktur. Ancak iyi haber şu ki, bu davranışsal sorular takım çalışması, liderlik, çatışma ve problem çözme gibi ortak temalarla ilgili olma eğilimindedir.

Her biri için birkaç örnek davranışsal görüşme sorusu dahil olmak üzere bu temaları aşağıda özetledik. Bir mülakatta tam olarak kullanılan ifadeler farklı olsa da, görüşmecinizin duymak istediği temalar muhtemelen aynı kalacaktır.

Bu temaları okurken, her konu için iki ila üç başarı öyküsü tanımlayın. Görüşme yaptığınız işle ilgili ek temalar olabileceğini de unutmayın. İş tanımından ve yaptığınız işin türü hakkında bildiklerinizden ipuçları alın.

Takım Çalışması

İş ne olursa olsun, başkalarıyla çalışma yeteneğiniz muhtemelen başarının gerekli bir bileşenidir.

İşe alım yöneticileri, etkili bir şekilde iletişim kurma ve başkalarıyla zorlukların üstesinden gelme yeteneğinizi arayacak. Siz hikayelerinizi anlatırken onlar da bir ekip ortamında ne tür bir rol üstlendiğinizi anlamak için bağlam ipuçları arıyor olacaklar.

Örnek sorular:

  • Birlikte bir proje üzerinde çalışırken diğer ekip üyelerini motive etmek zorunda kaldığınız bir zamanı anlatın.
  • Parçası olduğunuz en başarılı ekip hangisiydi? Neden bu kadar başarılıydı?
  • Zor bir iş arkadaşıyla veya ekip üyesiyle çalışmak zorunda kaldığın bir zamandan örnek ver. Sorunu çözebildiniz mi?

Liderlik

Liderlik nitelikleri sadece yönetim pozisyonları için değildir. Bu beceriler gelecekteki büyüme için potansiyel gösterdiğinden, işe alım yöneticileri her seviyede liderlik yetenekleri arar. Bu, başkalarına rehberlik etmeyi veya onları eğitmeyi, karar vermeyi, sorunları çözmeyi ve inisiyatif almayı içerebilir.

Örnek sorular:

  • Bana kişisel olarak akıl hocalığı yaptığın birinden bahset.
  • Sizce başarılı bir liderin en önemli özellikleri nelerdir? Bana bu özellikleri sergilediğin bir zamandan örnek ver.
  • Beğenilmeyen bir karar vermek zorunda kaldığınız bir zamanı anlatın.

Anlaşmazlık

Anlaşmazlıklar ve çatışmalar hayatın bir parçasıdır. Bu nedenle işe alım yöneticileri zor durumlarla nasıl başa çıktığınızla ilgilenir.

Olumsuz durumları tartışmak zor olabilir. Ancak mümkün olduğunca olumlu tutun. Ne olduğuna, nasıl çözüldüğüne ve ne öğrendiğinize odaklanın. Yanıtlarınız, çatışmayı profesyonel bir şekilde yönetebildiğinizi göstermelidir.

Örnek sorular:

  • Birini, inanmadığı veya kabul etmediği bir şeyi kabul etmesi için ikna etmeniz gereken bir zamana dair bana bir örnek verin.
  • Geçmişteki bir çatışmadan bahsedin. Bunu çözmek için hangi stratejileri kullandınız?
  • Üzgün ​​bir müşteriye veya iş arkadaşınıza yanıt vermek zorunda kaldığınız bir zamanı anlatın.

Problem Çözme

İşe alma yöneticileri, durumları analiz etme, becerikli olma, çözüm bulma ve takip etme becerinizi bilmek ister. Başarıyla çözdüğünüz birkaç sorunu düşünün ve bunları paylaşmaya hazır olun.

Örnek sorular:

  • Bana bir süreci iyileştirdiğiniz veya bir şeyi daha verimli hale getirdiğiniz bir zamandan bahsedin.
  • Beklenmedik bir zorlukla karşılaştığınız bir zamandan örnek verin. Nasıl hallettin?
  • Görevlendirildiğin son müşteri sorunu hakkında bilgi verin.

Arıza

Herkes hata yapar ve başarısızlık yaşar, ancak bu durumlardan bahsetmek, özellikle bir mülakatta zor olabilir. Yalnızca karşılaştığınız başarısızlıkları değil, bunların üstesinden nasıl geldiğinizi ve hangi dersleri öğrendiğinizi de tartışmaya hazırlıklı olmalısınız.

İşe alım yöneticileri başarısızlığı nasıl gördüğünüzü görmek isterler ve sebat etme yeteneğinizle ilgilenirler.

Örnek sorular:

  • Bana başarısız olduğun bir zamandan bahset. Ne oldu ve bununla nasıl başa çıktınız?
  • Verdiğin ve pişman olduğun bir kararı bana anlat.
  • Bana bir şeyin plana göre gitmediği bir zamandan örnek ver. Nasıl cevap verdin?

İş Etiği

İşverenler sizin ne kadar çalışkan, güvenilir ve kararlı olduğunuzu ölçmek ister. Olası engellere rağmen işi bitirmek için gerekenlere sahip misiniz? İşverenler, iyi performans göstermesi ve iyi bir takım oyuncusu olması için güvenebilecekleri birini işe almak ister.

Örnek sorular:

  • Bana rolünün ötesine geçtiğin bir zamandan bahset.
  • En büyük başarın nedir? Neden?
  • Bana işte yapmak zorunda kaldığın en rahatsız edici ya da zor şeyi anlat.

Neye Hazırlanmanız Gerekiyor?

Bu davranışsal mülakat sorularını yanıtlarken başarılı olmak için, deneyimleriniz hakkında, özellikle görüşme yaptığınız işle ilgili olanlar hakkında konuşmaya hazırlıklı olmalısınız. Başarınızı gösteren geçmişinizden hikayeler anlatabilmeniz ve görüşmecinin pozisyonda iyi performans gösterdiğinizi tasavvur etmesine yardımcı olmanız gerekir.

Başlamak için harika bir yer, iş tanımıdır. İş tanımını dikkatlice gözden geçirin. Ve iş için gerekli veya tercih edilen olarak tanımladıkları beceri veya özellikleri belirleyin. Bu, işe uygunluğunuzu gösterecek hikayeleri seçmenizde size rehberlik edecektir.

Çok fazla profesyonel deneyiminiz yoksa endişelenmeyin. Giriş seviyesindeki pozisyonlarda, işe alım yöneticisi, gerçek dünyada, iş başında deneyim eksikliğinin olabileceğinin farkında olacaktır. Hayatınızın diğer alanlarından aktarabileceğiniz becerileri düşünün. Sınıf deneyiminizi, ders dışı etkinliklerinizi, gönüllü olarak geçirdiğiniz zamanı ve yeteneklerinizi gösteren herhangi bir yaşam deneyiminizi göz önünde bulundurun.

Yukarıda bahsedildiği gibi, iş tanımından belirlediğiniz diğer potansiyel temaların yanı sıra her ortak davranışsal görüşme teması için en az iki ila üç başarı öyküsü hazırlayın. Kendiniz hakkında konuşmak sizi konfor alanınızın dışına çıkaracaksa, görüşmeden önce bu hikayeleri anlatma alıştırması yapın.

Bunlar zorlu mülakat soruları olabilir. Ancak hazırlık kendinize olan güveninizi artıracak ve bu soruları yanıtlamayı çok daha kolaylaştıracaktır.

Bilgeliğin Son Sözleri

Davranış temelli mülakatta başarılı olmanın en büyük sırrı pratik yapmaktır. Başarı öykülerinizi tanımlayın ve ardından bunları tekrar tekrar uygulayın. Hedefin, işe alma yöneticisinin sizin rolü başarıyla yerine getirdiğinizi tasavvur etmesi olduğunu unutmayın.

Hikayeleri hatırlamak için biraz yardıma ihtiyacınız varsa (veya belki de sinirlenip unutacağınızdan korkuyorsanız), her bir sorgulama teması için anlatmayı planladığınız hikayelerden bazı hatırlatmalar yapın. Mülakata giderken defterinizi yanınıza alın. Onu açmak ve gerektiğinde referans vermek sorun değil. Cevaplarınızı kelimesi kelimesine okumayın.

Sadece pratik yapmaya devam edin ve yolunuza çıkan herhangi bir davranışsal mülakat sorusuna hazır olacaksınız.

Bu içeriği paylaşmak ister misin?:
Posted in Mülakat

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir