İş aramayla geçirdiğiniz süreleri yıkmak ister misiniz? 20 adımda Harika bir CV nasıl hazırlanır? yazımızda bahsedeceğiz. CV hazırlama başlı başına bir iştir. Dolayısıyla firmalara iş başvurusu gerçekleştirirken bizden istenen kriterlere oldukça yoğunlaşıyoruz fakat; kendimize dönüp özgeçmişimizi bir işveren gözüyle değerlendirebiliyor muyuz?
CV hazırlama konusuna girmeden önce özgeçmişimizi eleştirel bir gözle yaklaşmalıyız. Gelin iş bulma hususunda en kritik noktalardan biri olan harika bir CV hazırlama konusunda önemli kriterlere göz atalım.
1. Rasyonel Bir CV Oluştur
Başarılarınızı sadece kelimelerle değil sayılarla da gösterin. Hatta bu çok az insan bunu yaptığı için öne çıkmanın çok kolay bir yolu. Analitik veriler sunmanız özgeçmişiniz üzerindeki etkiyi artırıyor.
Örnekler:
Zayıf: Tanap projesine yüksek miktarda satış gerçekleştirdim.
Güçlü: Tedarikçiliğini üstlendiğimiz Tanap Projesi için geçtiğimiz yılın son çeyreğinde 94.000$ satınalma gerçekleştirdim.
Zayıf: Otomotiv şirketini satın almak için bir satış konuşması hazırladım.
Güçlü: 43 milyon dolarlık otomotiv şirketini satın almak için 53 sayfalık bir sunum hazırladım.
Zayıf: Girişimcilik ve teknoloji üzerine makaleler yazdı.
Güçlü: Girişimcilik ve teknoloji üzerine 7 makale yazarak 435.000 sayfa görüntüleme, 11.025 beğeni ve 2.653 tweet üretti.
Sebep: Yunan filozof Aristo, etkili iknanın üç sırrını öğretti: ethos, pathos ve logos. En çok logos’un gücüne inanıyordu, bu da başkalarını mantık, kanıt ve gerçekleri kullanarak ikna etmek anlamına geliyordu. Etkinizi ölçerek, tam olarak bunu yapıyorsunuz. Sonuç olarak başarılarınızın önemini vurgulamak için kanıtlar sağlıyorsunuz.
2. İlgi Alanlarınız CV oluştururken Dikkat Etmeniz Geren Diğer Bir Etken
Genelde CV hazırlama işleminde en hızlı ve önemsenmeden geçilen nokta ilgi alanları sanırım. Özgeçmişinizin son satırı, çoğu insanın ilgi alanlarını listelediği, ancak aslında ilginç bir şey söylemediği yerdir. Filmleri, sporları ve seyahat etmeyi sever misin? Ne kadar orijinal! Bunun yerine, incelemeye dem vurabilecek bir şeyler söyleyebilirsin. En azından son derece spesifik olun.
Unutmayın mülakatta ilgi alanlarınız üzerine konuşulmuyorsa, bu alanı doğru kullandığınız söylenemez. Böylesi ilgi çekmeyen bir noktayı özgeçmiş oluştururken iyi kullanın ya da atlayın. İlgi çekici değil ise odak dağıtmasına müsaade etmeyin.
Örnekler:
Quentin Tarantino filmleri, Akdeniz yemekleri, Lego Star Wars koleksiyonları.
Sebep: Aynı anda hem uyum sağladığımızı hem de öne çıktığımızı hissetmemizi sağlayan nadir ortak noktaları paylaştığımızda bağ kurarız. Bu ilgi alanlarınız özgeçmiş okuyucunuzla büyük bir bağ kurma fırsatıdır. Onu boşa harcamayın.
3. Başarılarınızı CV’nizde Silah Olarak Kullanın
Bu beni her zaman alır. Pek çok insan ödüller kazanıyor, seçici programlara giriyor ve başka etkileyici şeyler yapıyor, ancak bu başarıların tüm şaşırtıcılığını aktarmıyor. Bunun nedeni rekabeti göstermemeleridir; rekabet hayatın temelidir. Bir mülakat teklifi almak için bunu yapamıyorsanız mütevazi olmanızın arkasına saklanmayın. Başarılı olduğunuz alanlardan üzerine vura vura bahsedin.
Örnekler:
Zayıf: Üniversitesi’nin İnovasyon Yarışmasını Kazandı.
Güçlü: Üniversitesi’nin İnovasyon Yarışması için 1.000 $ kazandı. 80’den fazla girişimci yarıştı…
Zayıf: Yönetim Programına kabul edildi.
Güçlü: Yönetim Programına kabul edildi. (%9 kabul oranı, X üniversitesi yılda 50 öğrenci seçiyor)
Sebep: Psikolojiye göre sosyal kanıt, etkilemenin en güçlü ilkelerinden biridir. Rekabetinizi göstererek, başarılarınızın ne kadar imrenildiğini vurgularsınız. Birçok kişi denedi ama sadece sen başardın.
4. Geri Bildirim İsteyin
İlişkiler özgeçmişlerden daha önemlidir. Herhangi bir şirkete başvurmadan önce, her zaman bir çalışanla bağlantı kurun İster bilgilendirme oturumları, tanıtımlar veya mezunlara erişim yoluyla olsun. Hatta herhangi bir çalışanla bir Linkedin sohbeti başlatarak orada çalışmak istediğinizi ve fikir almak istediğinizi belirtebilirsiniz. Görüşme iyi giderse, özgeçmişiniz hakkında geri bildirim isteyin.
UYARI
Bu Linkedin bağlantısı “Şirketinizde çalışmak istiyorum, bana yardımcı olur musunuz?” şeklinde olmasın. Çünkü ilk olarak yapmanız gereken bağ kurmak ve değer yaratmak, profesyonel olun. Öte yandan direk iş istemeniz size olumlu dönmeyecektir.
İlginizi çekebilir: Özgeçmişe Linkedin Eklemeli misiniz?
İlk olarak, özgeçmişinizi farklı şirketlere göre özelleştirmek son derece etkili bir yol. Çalışanlar son derece spesifik düzenlemeler sunar. İkincisi, bu, özgeçmişinizi sormadan dahili olarak iletmenin harika bir yoludur. Bir çalışan sizi etkileyici, kibar ve samimi buluyorsa, işe alım uzmanlarıyla konuşma şansı yüksektir.
Örnek:
Merhaba;
Mülakat harikaydı. [X Şirketindeki] deneyimlerinizi duymaktan gerçekten keyif aldım ve [Y Pozisyonu] için başvurmaktan heyecan duyuyorum.
Çok meşgul olduğunuzu biliyorum, Mümkünse özgeçmişimle ilgili geri bildirim paylaşmak için 2 dakikanızı ayırabilir misiniz? Değerlendirmeniz benim için oldukça önemli.
İyi dileklerimle,
[İmzanız]
Sebep: insanlar daha küçük talepleri kabul etmek konusunda cömerttirler. Mülakatın 2. durağında böyle bir geri bildirim isteyerek, tam da bunu yapıyorsunuz. Özellikle önceden ilişki kurduysanız, onlardan iki dakika istemek kolay bir başlangıç noktasıdır. Dolayısıyla Siz farkına bile varmadan, tavsiyelerde bulunarak, aracılık tanıtımları yaparak ve daha fazlasını yaparak daha büyük imkanlar sağlayabilirler.
İlginizi çekebilir: Özgeçmişe Neler Eklenmeli? +11 Temel İpucu
5. Kendinizi Büyük Markalarla İlişkilendirin
CV hazırlama rehberimizin bir diğer durağı marka bağı kurmak: Daha önce hiç doğrudan çalışmamış olsanız bile, kendinizi güvenilir kurumlarla ilişkilendirerek anında güvenilirlik oluşturabilirsiniz. Müşterilerinizden herhangi biri Fortune 500 şirketlerini içeriyor muydu? Bir girişimlerde çalıştınız mı? Herhangi bir önemli yayında yer aldınız mı? Bunları CV’nize dahil etmenin bir yolunu mutlaka bulun.
Örnekler:
- 7 stratejik ortakla (Coca-Cola, Procter & Gamble ve Emirates Havayolları dahil) üst düzey yöneticilerle yapılan takip toplantıları yoluyla güçlendirilmiş ilişkilerim oldu.
Bonus İpucu: Üniversite öğrencileri için bunu yapmanın kolay bir yolu, önemli bir şirkette staj yapmak olabilir.
6. “Yedi Kuralı”nı Takip Edin
Harika özgeçmişler tutarlı bir mesaj gönderir. Kişisel bir marka taşırlar. İşe alım görevlilerini “bu kişi bunu daha önce yaptı. Onu işe alırsak, hemen uyum sağlar.” Bunu başarmak için Yedi Kuralını takip edin. Şirketin web sitesinde moda sözcükleri (ve türevlerini) bulun ve özgeçmişinizde yedi kez tekrarlayın. Örneğin, pazarlama işlerine başvururken, başarılarınızı tanımlamak için “pazarlanan”, “reklamı yapılan” ve “terfi edilen” gibi fiiller kullanın. Bir startup’a başvururken “inşa edilmiş“, “yaratıldı” ve “başlatıldı” gibi fiiller kullanın. Gerçekten kurnazsanız, bu fikir birçok kapıyı size aralayabilir.
Örnek:
- Pazarlama İşi İçin: X kanalında Mehmet beyin yer aldığı Pazarlama kampanyası YouTube’da 2.000.000 görüntülendi.
- Başlangıç İşi için: X’i içeren YouTube Kampanya Videosu oluşturuldu ve 9.400 görüntüleme elde edildi.
Sebep: Eski bir atasözü müşterilerin harekete geçmeden önce bir reklamı yedi kez görmeleri gerektiğini söylüyor . Aynı düşünceyi burada da uygulayın. Sonuçta özgeçmişiniz nihai kişisel pazarlama aracınız. İşe alım görevlilerinin uygun olduğunuzu bilmesi için kendinizi doğru şekilde konumlandırdığınızdan emin olun.
Bonus İpucu: Kaçırılan en büyük fırsatlardan biri, insanların özgeçmişlerine “yaz stajyeri” yazmalarıdır. Lütfen şunu yapmayı bırakın! Rolünüzü belirtin (ör. “pazarlama stajyeri”). Bu başka bir markalaşma fırsatı. Yedi Kuralını yerine getirmenin başka bir yolu da “ilgili kurs” bölümünüzdür (eğer varsa). Örneğin, bir finans işine başvururken, önce istatistikleri listeleyin.
İlginizi çekebilir: Video özgeçmiş nasıl yapılır?
7. Herşeyi Özgeçmişinize Yazmayın
Özgeçmişinize her şeyi uzun uzadı yazarak çöplüğe çevirmemelisiniz. Ama aslında burada demek istediğimiz bu değil. Bazı spesifik bilgileri mülakata saklayın. Çünkü iş görüşmesi için gittiğiniz mülakatta hakkınızdaki her şey işe alım yetkilisinin önündeki CV’de mevcut. Bir kaç kozunuz cebinizde kalsın. Hatta mülakat giderek sıradanlaşıyor, bu noktalara değinerek tekrardan odağı kendinizde toplayabilirsiniz.
8. Çizgilerin Dışına Çıkın: Özgüveninizi ortaya koyun
Harika bir özgeçmiş nasıl hazırlanır? sorusu için verebileceğim tekbir cevap olsa, çizgilerin dışına çıkmak derdim. Düşünsenize bir işe alım yöneticisiniz ve tek bir pozisyon için kimi zaman onlarca CV incelemeniz gerekiyor. Her birine eşit olarak odaklanıyor olduğunuzu söyleyebilir misiniz? Tam bu noktada sıradan özgeçmişlerden sıyrılabiliyorsanız şanslısınız. Dikkatleri üzerinize çektiniz bile. Tabi ki bunu yaparken tutarsız ve mantık zorlayan durumlardan kaçınmalısınız. Hissettirmek istediğiniz şey şu: Bu kişiyle bir mülakat yapmalıyız!
9. CV Hazırlarken Gizem Uyandırın
Böyle bir öneri ile çok fazla karşılaşma ihtimalinizin olduğunu söyleyemem. Bu benim deneyimlerimden bir kazanımım. İş arayışında olduğum bir süreçte ülkemizde ve dünyada çok başarılı bir firmaya başvuruda bulundum. Özgeçmiş özet bilgi alanımda biraz daha felsefi bir düşüncemi paylaştım.
“Bir masa veya bir sandalye mükemmel olabilir fakat; mükemmel insan yoktur…”
şeklinde devam eden bir paragraftı. Devam eden mülakatın 8. sorusu tamda bu konu hakkındaydı.
İşe alım yöneticileri mülakatın neredeyse dörtte birini bu konu üzerinde yoğunlaşarak geçirdiler.
Her şey aleyhimeydi ve işi kaptım!
10. Özgeçmişinizde Yer Alan Eylem Fiillerinizi Gözden Geçirin
Özgeçmiş hazırlarken klişeleşmiş kelimeleri bir kenara bırakın.
- Çalışmak kelimesi yerine: yürütmek, organize etmek, planlamak
- Sorumluluk kelimesi yerine: İnşa etmek, yönetmek, formüle etmek
Gibi kelimelerini kullanabilirsiniz. Unutmayın, dikkatleri üzerinize çekemiyorsanız başarılarınızın hiçbir önemi yok. Bunları farklı lanse edin.
Bu Kelimelere de Göz Atın
Kordine etmek, öncülük etmek, yürütmek, inşa etmek, programlamak, tasarlamak, geride bırakmak, dönüştürmek, elden geçirmek, canlandırmak, basitleştirmek, minimalize etmek, güçlendirmek, teşvik etmek, analiz etmek, çözümlemek, keşfetmek,
Bunlarda ilginizi çekebilir
- Özgeçmişinde olmayan bir şeyi anlatır mısın? (+3 cevap) İncele
- 2021’de Rekabetçi Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır? İncele
Harika bir özgeçmiş için sizin de fikirlerinizi merak ediyoruz, yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
Ücretsiz Profesyonel Özgeçmiş Şablonları
Bu şablon 100’lerce örnek şablondan sadece bir tanesi, dilediğini seç ve hemen indir